Son Dakika
16 Nisan 2024 Salı

Niksar kalesinde 100 metre uzunluğunda gizli tünel bulundu

07 Ocak 2014 Salı, 18:06
niksar-kalesinde-100-metre-uzunlugunda-gizli-tunel-bulundu-52cc24a04364b

Bunlardan birinin, kral kızlarının Çanakçı deresi bölgesinde bulunan hamama geçiş yapmakta kullandıkları tünel olduğu ileri sürüldü.

6.2 kilometre uzunluğundaki surlarıyla Diyarbakır’dan sonra Cezanız da bu. Elemanlarımızın Bayan Simpkins’i Haber Indiana, Gary’deki ailesinin yanına yollamasını sağlayacaksınız. Gary mi? Bir saatten uzakta. Tüm yolculuk masraflarını siz karşılayacaksınız. Ve bu bir daha tekrarlanmayacak. Eğer hastanenizin bir hastayı daha attığını öğrenecek olursam Haber polisi ararım. haber öyle çabuk yayılır ki, önce işinden mi kovulursun, Haber yoksa tutuklanır mısın bilmiyorum. Anladınız mı hanımefendi? Anladım. Merhaba Lenore. Bu Hillary. Son Dakika Haberleri’de aileni görmeni sağlayacak. Biz Haber Biz derken Dr. Gates’i kastediyorum. Koruyucu aileye verilmeyeceklerine söz verdik. Bu hata olur. Kanunlara göre bir yere yerleştirilmeliler. Sürdükleri hayattan onları vazgeçirmek, Haber hassas bir hareketi gerektirir Ray. Onlara yalan söylemeni böyle mi tanımlıyorsun? Onları tekrar kaybetme riskine giremezdim. Bizi, bu çocukları üzen yetişkinlerden birine dönüştürdün. Bu çok hoş. Bir o kadar da safça. Diğer çocukları alması için bir minibüs yollayacağım. Güzel. Hayır, hayır. Onları bugün alırsanız yarın giderler. Türkiye’nin ikinci büyük kalesi olan Niksar kalesinde, Belediye tarafından yapılan çalışmalar sonrası iki gizli tünel bulundu. Kalenin güney ve kuzey cephesinde bulunan ve yaklaşık 100 metre uzunluğundaki gizli tünellerde çalışma başlatıldı.

Yapılan çalışmalar kapsamında tünellerin içerisinde bulunan toprak yığınları dışarıya çıkarıldı. Ancak daha sonra kazı izninin sonlanması ve elaman eksikliğinden dolayı çalışmalar sona erdi. Kuzey cephesine bakan 100 metre uzunluğundaki tünelin, kral kızlarının kaleden aşağıda bulunan Roma hamamına inmek için kullandıkları tünel olduğu ileri sürüldü.

“İKİ AYRI GİZLİ TÜNEL BULUNDU”

Her iki tünelde incelemelerde bulunan Niksar Belediye Başkanı Bu çocuklar teslim olmayacak. Güvende olacaklarına ve korunacaklarına ikna edilmeleri lazım. Onları bir grup evinde bir arada tutmaya çalışacağız. Ama koruyucu aileye verilmeyecekleri sözünü veremem. Ama onları takip edecek, iyi olduklarından emin olacaksın, değil mi? Her zaman yapıyoruz bunu. yapma. Bu çocuklar zeki. İşlerin öyle yürümediğini biliyorlar. Takiplerini bir sosyal hizmetli yapacak. Elimden gelen bu. Hayır, hayır. Bu yeterli değil. Bunu kabul eden bir Çocuk Koruma Hizmeti olduğuna inanamıyorum. Aslında bu zekice bir fikir Ray’indi. İşin zor kısmı onlara bunu kabul ettirmek. Son Dakika Haberleri, dinle. Çocuk Koruma Hizmetleri Haber hepinizin bir arada yaşayabileceği bir grup evi ayarladı. Koruyucu aile yok demiştin. Dinle bizi, Son Dakika Haberleri. Bekle. Son Dakika Haberleri! Hayır! Gitmeyeceğim. Yalan söyledin. Dışarısı güvenli değil. Hayatta kalıyoruz. Kimse bize zarar vermiyor. Son Dakika Haberleri ne yapıyor? Para ve kalacak yer için erkeklerle birlikte oluyor. Bu ona zarar veriyor. Hepinize zarar veriyor. Duran Yadigar, kalede yapılan çalışmalar sonrası güney ve kuzey yamaçlarında yeraltı geçitlerinin giriş kısmının yer aldığını söyledi. Başkan Yadigar, “Bu geçit aşağı yukarı 100 metre kot farkı ile aşağıda bulunan dereye inmekte. Bu yeraltı geçidinin hemen simetriğinde ise kral kızlarının Roma hamamına inmek için kullandıkları belirlenen yeraltı geçidinde de şu anda kısmen kazı çalışmalarını yaptık. Bu kazı çalışmalarının tamamlanması halinde Niksar kalesinin güney ve kuzey istikametindeki her iki yer altı geçitleri ortaya çıkacak. Kalenin sanatsal özellikleri ortaya çıkacak” dedi.

İLGİLİ MAKAMLARDAN YARDIM İSTEDİ

Bu yapıtların ortaya çıkması ile birlikte Niksar kalesinin bölgede kültür turizmini önemli derece etkileyeceğini belirteren Başkan Yadigar, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Niksar kalesine ilgisini beklemekteyiz. Batı yakasındaki dörtte birlik bölümü restore edilen Niksar kalesinin tamamlanması halinde burası UNESCO koruma listesine girebilir. Dolayısıyla Karadeniz Bölgesi, Tokat, Niksar ve ülkemiz büyük bir kıymeti dünyanın turizm gezginlerine sunma imkanına kavuşabiliriz. Niksar halkı olarak bu yer altı geçitlerinin ilgili makamlarının dikkatini çekmesini istiyorum” diye konuştu.

ÇALIŞMA YAPILACAK

Kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Tokat Müze Müdürü Halis Şahin ise, ortaya çıkan tünellerin Roma dönemine ait olduğunu belirterek, tünellerin tamamen gün yüzüne çıkarılması için yıl içerisinde çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

Kaynak: DHA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...