Son Dakika
19 Mart 2024 Salı

Aşırıya kaçmış hijyen, alerji ye bağılı hastalıkları tetkliyot

05 Ocak 2014 Pazar, 03:47
asiriya-kacmis-hijyen-alerji-ye-bagili-hastaliklari-tetkliyot-52c8b5e497256

Kayseri Emel-Tarman Çocuk Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Murat Şahiner, evdeki aşırı hijyenin çocuklarda alerjik hastalık riskini artırdığını söyledi.

Şahiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda insanların artık daha izole ortamlarda yaşamaya başladıklarını ifade etti.

Çocuklara aşırı korumacı davranıldığını, evlerde hijyen hassasiyetinin giderek arttığını vurgulayan Şahiner, “Hijyenle çocuklarda mikrobik hastalıkların görülme sıklığı belki azalıyor. Ancak mikroorganizmalardan uzaklaşmak vücudun savunma sistemini de aynı zamanda olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Aşırı titiz ve korumacı davranışların faydadan çok çocuklara zarar verdiğini vurgulayan Şahiner, şöyle devamBayan Travers. Bu odadaki şeylerle koca bir açlık çeken ülkeye bağışta bulunabiliriz. Çok hoyratça. Şunu açar mısın? Şimdi, hadi başlayalım. Haberler Birinci sahne. Haberler Birinci sahne. Dış. Haberler Kiraz ağaçlı patikanın dışında. Haberler Dış? Dış da ne? Dışında. Yani sahne başka bir yerde oluyor. Anlıyorum, bir kısaltma. Üzgünüm Bay DaGradi, yapabileceğinizi düşünmüyorsanız Haber Hayır hayır Bayan Travers. Ben misafir olabilirim. Bence de en iyisi bu. Konunun hepsi bana ait. Kitaplarımı okumak anlarsınız ya? Haberler Kesinlikle. Haberler Her neyse. Sahne bir. Dışında . Kiraz Ağacı Yolu. Bir Londra günü. Haberler Evet iyi. Bu kalabilir. Haberler Bu yalnızca sahne başlığı. Yalnızca yerine numara demenin doğru olacağını düşünüyorum. Değil mi? Kimse bunu fark etmez. Ben ederim. Kaydedin, kaydedin. Hadi bakalım. Kasede alındı mı? Hallettik mi? Haberler Evet. Haberler Çok iyi. Ayrıca Haber Böldüğüm için kusura bakmayın. Bu bir şaka mı? Haberler Anlamadım? etti:

“Kırsal bölgelerde yaşayan çocuklarda alerjik hastalıklar çok nadir görülüyor. Çünkü onlar erken yaştan itibaren sürekli mikrobik ajanlarla iç içe. Sadece hastalık yapan mikroorganizmalar yok, ihtiyacımız olan mikroorganizmalar da var.

Kırsaldaki çocuk, küçük yaştan itibaren bunlara maruz kalıyor ve bu da vücut direncini arttırıyor. Alerjik hastalık girişimine de engel oluyor. Aşırı korumacı yetiştirdiğimiz, sürekli hijyene maruz kalan çocuklarda alerjik hastalık riski artıyor.”

Çocuklarda astım belirtileri

Şahiner, alerjik hastalıkların birbirleriyle ilişkili olduğunu, bağımsız değerlendiremeyeceklerini ifade etti.

Çocuklardaki alerjinin erken çocukluk döneminde ilk olarak gıda alerjisi şeklinde ortaya çıktığını anlatan Şahiner, şunları kaydetti:

“Çocuk biraz büyüdüğü zaman sürekli öksürük, hırıltı atakları başlıyor. Bu devam ettiği zaman buna biz ‘astım’ adını veriyoruz. Çocuk daha da büyüyünce bahar aylarında hapşırık, nezle şeklinde şikayetleri devam ediyor. Buna da ‘alerjik nezle’ diliyoruz.

Tüm bunlar aslında birbirleriyle ilişkili. Eğer grip, nezle geçiren çocukta öksürmehaftalarca devam ediyorsa, bu öksürük kuru bir öksürük şeklindeyse, bir hırıltı öksürüğHaberler Bir komedyen olduğunu mu düşünüyorsun? Üzgünüm anlamadım. İnanılmaz. Kaldır şunu. Sanırım bunu biz ayarlamıştık. Teşekkür ederim. Sahne bir. Dışında Haber Haber numara Kiraz Ağacı Yolu. Londra’da bir gün. Bert tek başına Haber Söylentiye göre bu sizin Bay Van Dyke olabilir. Öyle mi? Haberler Öyle umuyoruz. Haberler Bunu göreceğiz. Korkunç bir fikir. Dick en iyilerden biridir. Haberler Dick Van Dyke mı? Haberler Evet. Robert canım Haber Olivier en iyilerden biridir. Burton, Guinness Haber Haber sorgu sualsiz en iyileridir. Sizi ikna edebilirim, sizi Dick Van Dyke’ın Haber Haber iyi olmadığına ikna edebilirim! Bert, tek kişilik bir bandoyla park kapılarının dışında Haber Haber küçük bir gruba müzik çalıyordu. Bert dedi ki Haber Bert’ü sen canlandırabilirsin. Haberler e eşlik ediyorsa ayrıca ailede astım, egzama olan biri varsa bu çocuklarda astımdan şüphelenmeliyiz.

Aynı zamanda çocuk örneğin temizlik deterjanlarının neden olduğu kokuda ya da çok güldüğü veya koştuğu zaman arka arkaya öksürüyorsa, hemen nefesi daralıyorsa bu durumda alerjik hastalık habercisi olabilir.”

Kaynak: İHA

Haber hatta en son şey Haber Haber bağrıma bastığım bir masalı kirletmektir. Kitabındaki tüm sayfalar yıpranmış ve eskimiş. Köpeğin kulakları gibi dışarıya çıkmış. Onları yıprattım ve işkence ettim. Çünkü onu seviyorum Pam. Mary Poppins’i seviyorum. Onu benimle paylaşmalısın. Söylemediğin hiç bir şey yapılmayacak. Haberler Oldukça doğru. Haberler Hepsi burada, sözleşme. Haberler Temsilcin Dermot’un onayladığı gibi. Haberler Diarmuid. Darmitt. Bir canlı aksiyon filmi. Animasyon olmayacak. Canlı aksiyon. İşte kalem. Haberler Kasete kaydetmek istiyorum. Haberler Kasete mi? Verdiğin söz ve konuştuğumuz tüm konular kasette olacak. Ne oldu? Mary Poppins ve Banks benim ailem. Anlıyorum. Tamam o zaman. Başlayalım mı? Hadi harika şeyler yapalım. Bunun mümkün olup olmadığını göreceğiz. Vay be. LÜTFEN SESSİZ OLUN! Ses deneme bir iki. Ses deneme bir iki. Bütün bu cümbüş de ne böyle? Üzerinden geçeceğimiz uzunca bir senaryomuz var. Uzun bir gün olacak Bayan T. Bayan

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...