Son Dakika
19 Mart 2024 Salı

Ankara yeni metro hattına yarın kavuşuyor

11 Şubat 2014 Salı, 16:24
ankara-yeni-metro-hattina-yarin-kavusuyor-52fa322130fe1

Uzunluğu 15,5 kilometre olan ve yer teslimi 28 Şubat 2012’de yapılan hattın, inşaat, elektromekanik ve sinyalizasyon sistemlerinin kuruluşu da dahil olmak üzere 2014 sonunda tamamlanması öngörülüyordu. Çocuk sessizce yiyor. Senin bisikletin mi? Onu tamir etmeme ne dersin? Sevgilim, bu gece yemeği beğenmedin mi? Tabağına dokunmadın bile. Son günlerde hava çok rüzgarlı. Merdiven inip çıkmak bana zor geliyor artık. Belki şişmanladığım içindir. Belki de şişmanladım. Belki de bu bir tuzaktır Haber Yau ve o şişko domuz Haber Büyük bir tuzak kurmuştur. Evet öyle, öyle Haber Tanrım, senin şu çenen yok mu! Sevgilim. Artık genç değiliz. Eninde sonunda yüz yaşına geleceğiz. Üşürsen, üzerine bir şeyler giymelisin. Kendine iyi bakmalısın. Mutlu değilsen eğer söylemen gerek Haber İçinde tutma, olur mu? Çiçekler tamamen kurudu artık Haber ama onlar için sandalyeye inip çıkma demiştin bana. Hepsini tek başıma yapamam. Sadece ikimiz kaldık biliyorsun, değil mi? Canını mı acıttım? Eğer öyleyse bana söylemelisin Haber Beni yalnız bırakma lütfen. Geri geleceğini söylemiştin. Neden yemiyorsun? Bu yemeği sevmedin mi? Çok sigara içmemelisin. Bir çift daha yemek çubuğu getireyim. Otur haydi. Birini mi bekliyorsun? Hayır, sadece ev arkadaşlarım. Ancak Bakanlığın çalışmaları hızlandırmasıyla vatandaşlar, şubat ayında yeni hatta metro konforu yaşayacak.

Test seferlerine yaz aylarında başlanan ve 11 istasyondan oluşan hat, Kızılay-Batıkent metro hattına entegre olacak.

Başbakan Erdoğan’ın, ilk test sürüşünü de yaptığı hat, Batı Merkezi, Mesa, Botanik, İstanbul Yolu, Eryaman 1-2, Eryaman 5, Devlet Mahallesi, Harikalar Diyarı, Fatih, GOP, OSB-Törekent istasyonları ile hizmet verecek.

Yolcular, Sincan’dan Batıkent’e 23 dakikada, Sincan’dan Kızılay’a 44 dakikada ulaşabilecek.

-Ankara’nın metro tarihçesi

Ankara’da metro çalışmaları, 1982 yılında başladı. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle tamamı dış kredi ile karşılanması şartıyla 1987 yılı Devlet Planlama Teşkilatı yatırım programında yer alan metro, 1988 yılında ihale edildi. YİD modelinin uygulanabilir olmadığı gerekçesiyle, Küller tarafından kutsanmış Haber Ruhlar bana güç verin Haber Tanrıların iradesine karşı Haber Anne! Domuz rostosu çok güzel. Gittiler artık. Geri gelmeyecekler. Her gece bu saatte hemen duvarın yanına yürü. Sana iyi şanslar. Sana iyi şanslar. İyi şanslar Haber Canım, geçen hafta eve getirdiğin ölü bitki var ya Haber dün gece çiçek açtı. Lütfen yanlış anlama. Yetmiş iki yaşındayım. İkisiyle ilgilenmem gerekmeseydi Haber çoktan emekli olurdum. Onların gönderilmelerini istemedim! Birçok kez burayı terk etmelerini istediler. O yüzden onlara burada kalacak bir yer buldum. O kadın niye sürekli dairemin önünde geziyor? Yıllarca daire ‘de yaşadı. Çekingendi ve pek konuşmazdı. Fakat sıcak bir gülümsemesi vardı. Kocası iyi bir adama benziyordu. Komşularının ikizlerine özel ders veriyordu. Feng her gün daire ‘ye geri geliyor. Çok korkuyor, ayrılıyor ve ertesi gün yine geri geliyor. İçeri girmeye cesaret edemiyor. Ama kendini geri dönmekten de alamıyor. Oğlu iyi bir çocuk. Annesi atalara tapınmak için kapılara bırakılan yemekleri topluyor. proje Eylül 1991’de Büyüşehir Belediyesi tarafından anahtar teslimi sistemine dönüştürüldü. Belediye, metronun yapım sözleşmesini 18 Aralık 1992’de UTDC konsorsiyumu ve yerli ortağı Gama-Güriş ile imzaladı.

Kızılay, Sıhhıye, Ulus, Kültür Merkezi, Akköprü, İvedik, Yenimahalle, Demetevler, Hastane, Macunköy, Ostim ve Batıkent istasyonlarından oluşan ve 14,6 kilometre uzunluğundaki Batıkent-Kızılay Metro hattı 28 Aralık 1997, 8,5 kilometre uzunluğundaki Dikimevi-AŞTİ Ankaray hafif raylı sistemi ise 30 Ağustos 1996’dan bu yana hizmet veriyor.

Ankara’da artan trafik nedeniyle ulaşımda yaşanan sorunlar üzerine 2000’li yılların başında Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kızılay-Çayyolu (1 ve 2), Sincan-Batıkent ve Tandoğan-Keçiören metro hatlarının yapımına başlandı.

-Batıkent-Sincan hattı

Yarın açılışı yapılacak Batıkent-Sincan metro hattının yapım çalışmalarına Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Şubat 2001 tarihinde başlandı. Batıkent -Törekent arasında 15 bin 630 metre hat ve 11 istasyon olarak projelendirilen ve maddi imkansızlıklar nedeniyle yarım kalan söz konusu hattın yapım işi,25 Nisan 2011’de imzalanan protokolle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredildi.

Bakanlığın, 2011 yılının Haziran ayında çıktığı ihale sonucunda hattın yapım işini Comsa ve Açılım İnşaat Ortak Girişimi üstlendi. Söz konusu ortak girişim grubu ile Gau. Özel olarak konuşalım. Mui teyze bir sürü yiyecek almışsın. Evet. Tung Haber Tung eve geliyor. Balığı çok sever. O nasıl? İyi. Eve geliyor. Artık işe geri dönmeliyim. Mui teyze. Pak. Bir daha buraya gelme sakın. Şimdi git, uslu çocuk ol. Vücudu saklamak için karanlık bir yer seçmeliyiz Haber yaşadığı evde bir yer olmalı. İhtiyatlı olmalıyız. Cesedini küvette kuma gömeriz. Sonra cesedi tamamen karanlıkta kalan bir tabutun içine koyalım. Tabutu yerden yüksekte tutarız. Tavuk kanı yerine karga kanı kullanırız. “Yin” ruhunun özünü toplamak için Haber göğsündeki muskada işe yaracaktır. Ruhların bulutları Haber açılın Haber Tanrıların iradesine karşı Haber Unutma sakın, peçeyi asla çıkarma. Tung’un geri dönmesi ne kadar sürer? Yedi gün. Tung’un ruhu geri gelecek. O zaman mükemmel zaman olabilir. Olabilir mi? Peki ya işe yaramazsa? İşe yaramazsa, başka bir yol deneyebilirim. Nasıl bir şey? Çok aşırı ve kesinlikle ihtiyaç olmadığı taktirde kullanılmaması gereken bir şey. Sonra konuşuruz. Ruhların bulutları Haber açılın Haber 9 Şubat 2012 tarihinde sözleşme imzalanarak hattın yarım kalan bölümünün yapımına başlandı. İnşaat kısmı tamamlama işi ihale bedeli 110 milyon 612 bin 560 lira, inşaat kısmının tamamlanma tarihi 27 Şubat 2014 olan hattın,elektromekanik ve sinyalizasyon dahil bitiş tarihi 2014 sonu olarak öngörülüyordu.

Ankaralılar, yarın yapılacak açılışla, uzun süredir bekledikleri metroya yaklaşık 1 yıl erken kavuşmuş olacak.

Yapımı devam eden Kızılay-Çayyolu hattının açılışının ise yerel seçimlerden önce yapılması planlanıyor. Batıkent-Sincan, Kızılay-Çayyolu ve Keçiören-Tandoğan hatlarında 324 aracın tamamının devreye girmesiyle sefer aralıklarını 2 dakikaya düşürecek olan Ankara Metrolarının günlük yolcu taşıma kapasitesi 1 milyon 200 bine çıkacak.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...