Son Dakika
19 Mart 2024 Salı

15 Şubat’ta Haliç Metro köprüsü açılıyor

11 Şubat 2014 Salı, 16:24
15-subatta-halic-metro-koprusu-aciliyor-52fa324ba88b8

Hacıosman-Şişhane arasında hizmet veren İstanbul Metrosu’nu Yenikapı’ya ulaştırarak Marmaray’la entegre olmasını sağlayacak, günde bir milyon yolcu taşınması hedeflenen köprünün açılış törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Mevcut Unkapanı Köprüsü’nün Bak gör, Yau dükkanını kapatacak yakında Haber Çünkü şişko domuz her şeyi yiyor! Tanrım, senin şu çenen yok mu! Ne düşündüğümü biliyorsun. Bu bir tuzak. Şişko domuzla Yau, onlardan daha şişko olmamızı istiyorlar! Küçük şaşı domuz gözleri. İhtiyar bunun karşılığında bizden para almıyorlar biliyorsun. Hah şunu bileydin! Beleş büyük porsiyon yemekler nasıl olur da tuzak olmaz? Demem o ki Haber Kahrolası bir nükleer bombayla onları bir gün öldüreceğim. Canımı acıttın! Şerefsiz ana babalar, gecenin bu vakti çocuklarını dışarıya bırakıyorlar. Glutinous pilavın harika. Peki, nereden buldun beni? Şehirdeki en iyi pilavı sen yapıyorsun. Başka ne dememi istersin? Büyük büyük dedem glutinous pirincini Haber çok eski zamanlarda taşımaya başlamış onunla. Muhtemelen sadece pişirmek için kullanılmadığını biliyorsun, değil mi? Başka ne için? Vampir avlamak için mi? Demek, vampirlerin glutinous pirincinden korktuğunu biliyorsun? Eski zamanlarda, tüm başarılı vampir avcıları Haber en iyi pirinç dükkanlarıyla çok özel ilişki içindeydiler. ortalama 200 metre güneyinde, 2 Ocak 2009’da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan “eğik askılı cable-stayed” sistemiyle inşa edildi.

Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor.

Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7), Haliç’te 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz’de imal ettirilerek üç seferde Haliç’e getirilen 51 parça kazık da çakıldı.

KÖPRÜNÜN GÜZERGAHI

Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman’dan Böylece ihtiyaçları olan pirinci ucuza alabiliyorlardı. Pirinç o zamanlar oldukça değerliydi. Vampir avcıları her zaman yanlarında glutinous pirinci taşırlardı. Bu bağlantı nesilden nesile geçti. Sonradan da bana geçti. Ama tüm vampirler birdenbire mucizevi bir şekilde ortadan yok oldu. Vampir avcılarıyla birlikte Haber Vampir avcıları, vampir kalmadığında ne mi yapıyor? Yemek pişiriyorlar. Bu sabah hayatımı kurtardığın için teşekkür ederim. Yani işine engel olduğum için mi? Ama sırf seni bir kez durdurdum diye Haber gelecek sefer yine durduracağım anlamına gelmez. Kurtul ondan ve bir dahaki sefer hala etraftaysan, bana teşekkür edersin. İhtiyar nerelerdeydin? Geç oldu. Seni arıyordum. Ben buradaydım. Seni kaybetmekten korkuyordum. Niye ayakların hala çok soğuk? Sıcak su işe yaramıyor. Kendini kötü mü hissediyorsun? Ben iyiyim Haber Birkaç güne geri döneceğim. Bekle beni. Usta, öyleyse onu size bırakacağım. Endişelenme. Ben çaresine bakacağım. Teşekkürümün bir ifadesi olarak lütfen kabul edin. Şimdi yoluma gideyim. metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla Kadıköy-Kartal’a, metro bağlantısıyla da Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir’e kısa sürede ulaşabilecek.

Metro hatlarındaki istasyonlara turnikeden geçip bir ya da iki kat aşağıya inildikten sonra ulaşılmasına karşı, köprüdeki istasyona turnikeden geçildikten hemen sonra varılabilecek. Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. Açıldığında Türkiye’nin ilk metro geçiş köprüsü olacak Haliç Metro Geçiş Köprüsü, boynuzu andıran iki adet 55 metre yüksekliğindeki çelik kulesiyle dikkati çekiyor.

Haliç’in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4 bin 700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi. Yapımına 2 Ocak 2009’da başlanan köprü, 180 milyon liraya mal oldu.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...