Son Dakika
19 Mart 2024 Salı

Kızlarda erken ergenlik sebebi

25 Aralık 2013 Çarşamba, 09:56
kizlarda-erken-ergenlik-sebebi-52ba8e1f85e5d

Kızlarda erken ergenlik sebebi Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde obezite kız çocuklarında erken ergenliğe sebep oluyor.

Obezite başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde önemli Aptalca bir fikirdi bu. Epinefrin ömrü bir dakikadan az. Vücudumda aynı sorunu yaşayan bir yerim var. Güzel espriydi. Kan basıncı ‘a . Lösemi olmanın en iyi tarafı ne biliyor musunuz? Bir litre daha serum fizyolojik. Bir ünite de paketlenmiş hücre. Herkes seni görmeye geliyor. Fabrikadakiler geldi. Eski futbol antrenörüm geldi. Peder Dunleavy bile geldi. Onu pediatriden uzak tutabilmek için üç hademe uğraştı. Bu espriyi kullanmalısın. Bu gece herkesi gülmekten kırıp geçirecektim. Ama bunun yerine ölüyorum. Satürasyon düşüyor. Beş litrede . Kapıdakilere adını söylerdim ama içimden bir ses Son Dakika Haberleri gidemeyeceğimi söylüyor. Gösterini bitir. Merhaba. Merhaba. Yiyecek getirdim. Teşekkürler. Çok kibarsın. İçeri gel. Teşekkür ederim. Daha önce konuşamadığım için üzgünüm. Sorun değil. Anlıyorum. Her şey yolunda mı? Evet sadece merhaba demeye geldim. Merhaba. Sarah iyi mi? Film izlemek için oturmak üzereydik. Bize katılmak ister misin? Hayır. Kalmayacağım. Seninle biraz konuşabilir miyim? Olur. Sana bunu söylemek istedim. bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Obezite, alınan enerjinin harcanandan fazla olması durumunda vücut yağ oranının artmasıyla ortaya çıkıyor. Bilimsel araştırmalara göre ABD’de çocuk ve adolesanlarda obezite oranı yüzde 25-30, Türkiye’de ise yüzde 15-25 oranında.

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, anne veya babadan birinin obez olması halinde çocukta yüzde 40, her iki evebeynin de obez olması halinde ise yüzde 80 oranında obezite görüldüğünü ifade ediyor. Prof. Semiz, bilimsel çalışmalara göre obezitenin kız çocuklarında erken ergenliğe neden olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Serap Semiz, obezite hakkında sık soruları soruları şöyle yanıtlıyor:

- Çocuklarda ve gençlerde obezitenin nedenleri nelerdir?

Obezite vücut yağ oranının artması demek. En kolay ve doğru belirleme yöntemi ise kilonun boyun metre cinsinden karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri.  VKİ yaşa ve cinsiyete göre elde edilmiş olan, toplumun kendi referans değerleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmeli. Meg’in arabada olduğu geceyi hatırlıyor musun? Beni tuttu, Son Dakika Haberleri beni kendine çekti ve Son Dakika Haberleri “Tony, Sarah senden” dedi. “Sarah senden.” Bu mümkün mü? yıl önceydi. Berbat haldeydik. Üçümüz. Kafamız dumanlıydı. Keith’in günlerce ortadan kaybolduğu olurdu. Meg ile ben de Son Dakika Haberleri Oldu işte. Sır değildi. Yani o senin Son Dakika Haberleri Daha önce bu hiç aklından geçmedi mi? Başta düşündüm ama yıllar geçti ve ben de Son Dakika Haberleri herkesin inandığına inandım. Keith’in kızı olduğuna. Gitmeliyim. Ben eskiden öyle biriydim Haberler. Artık değilim. Büyütülecek bir şey değil. Git filmini izle. Buna gerek yoktu. Hapisteki siyah erkeklerle ilgili söylediğin şey beni etkiledi. Bir şey olmayacak Greg. Çoğunlukla alınan enerjinin harcanandan fazla olması durumunda enerji fazlalığı sonucu oluşan obeziteler karşımıza çıkıyor. Biz bunlara basit obezite diyoruz. Obezite çok küçük bir grupta tiroid bezi tembelliği, insülin direnci, böbrek üstü bezi hormonu olan kortizol fazlalığı gibi hormonal nedenlere ve nadiren  iştah merkeziyle ilgili genetik bozukluklara bağlı olabiliyor.

- Obezite son yıllarda neden artış gösterdi?

Çocukluk çağı obezitesi son yıllarda çok hızlı arttı. Önce gelişmiş ülkelerde ortaya çıktı. Daha sonra gelişmekte olan ülkelerin de sorunu haline geldi. Genetik nedenler yanında,  yaşam tarzı değişiklikleri, çevresel faktörler bu artıştan sorumlu olarak görülüyor. Teknolojinin gelişmesiyle  uzaktan kumandalı cihazların kullanımındaki artış, asansör kullanımı, şehir hayatı, servis kullanımı, yarışmaya dayalı sınav sistemi, dersane-okul temposunun yoğunluğu gibi bir çok neden var. Yeme düzeninde değişiklikler, hızlı tüketilen yüksek kalorili yiyeceklere ilginin fazla olması, ayaküstü atıştırmanın artması, çalışan annelerin hazır yiyeceklerle çocuklarını beslemesi gibi nedenlerle obezite arttı.

- Obezitede genetiğin rolü var mıdır?

Genetik faktörleri de göz ardı etmemek gerekiyor, anne ve babası obez Bu dünyada uymamız gereken kurallar var. Ama bir de Tanrı’nın yasaları var. Son söz onun olacak. Görürsün. Burada ne işin var? Benim için yalan söyledin. Bari sana destek olayım. Peki. Gel, otur. Doktor Haber, kurul, tıbbi uygulama yasasını çiğnediğinizi, Son Dakika Haberleri bu ihlallerin, doktorluk lisansınızı elinizden almamız için Son Dakika Haberleri yeterli gerekçe olduğunu düşünüyor. Ne var ki, toplumunuza yardım etme çabasında olduğunuz için Son Dakika Haberleri göz hapsinde tutmaya karar verdik. Doktorluğunuz denetlenecek ve yüz saat kamu hizmeti yapmanız gerekecek. Belki kilisedeki o kliniği yasallaştırmanın bir yolunu bulursanız Son Dakika Haberleri vaktinizi iyi değerlendirmiş olursunuz. Teşekkürler. Teşekkür ederim. olan ailelerin çocuklarının da obez olması, obezitenin gelişmesinde genetiğin rolü olduğunu da gösteriyor. Eğer anne ve baba obezse çocuk yüzde 40 olasılıkla obez, her iki ebeveynin de obez olması halinde yüzde 80 olasılıkla obez oluyor. Evlat edinilen çocukların kilolarının biyolojik anne ve babalarına benzediği raporlanmış.  Doğum öncesine ait durumlar, örneğin iri ya da  düşük doğum tartılı olmak, diyabetik anne bebeği olmak gibi nedenler de obezite de etkili rol oynuyor.

- Obezitenin yarattığı sorunlar nelerdir?

Obezite başlı başına çocuğun psiko-sosyal durumunu etkileyen bir sorun. Görünümü açısından ve performans gerektiren toplu faaliyetlere uyum sorunu açısından çocukta sosyal izolasyona sebep olabiliyor. Bu yüzden arkadaşları tarafından dışlanabiliyor. Obezitenin devam etmesi durumunda daha sonra ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunları var, bunların başında tip 2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi (kan yağlarında yükseklik), uyku apneleri, ortopedik problemler, insülin direnci geliyor. Kızlarda vücut yağlanmasının artışı leptin hormonunun artışına, bunun da ergenliği tetiklemesine neden oluyor. Aksine erkeklerde ergenlik gecikebiliyor.  Kızlarda erken ergenlik olunca 8 yaşından önce meme gelişimi başlıyor, 10 yaşından önce adet görülüyor.

- Obezitenin tedavisi nasıl yapılmalı?

Çocukluk çağı obezitesinde belli özel durumlar dışında ilaç tedavisi kullanılmıyor. Sadece yaşam tarzı değişikliği öneriyoruz. Grup sporlarını önermiyoruz. Kondisyonu düşük olan obez çocuğun yüksek volümlü egzersiz yapması zaten zor. Dolayısıyla önce genel yaşam içindeki hareketliliği artırmak, asansör kullanımını engellemek, toplu taşımayı daha az kullanmak, televizyon bilgisayar başında daha az oturmak ve hatta iki saatten aza indirmek gibi genel yaşam içindeki hareketi artırmak gerekiyor. Hoşlandığı bir spora da çocuğu yönlendirmek gerekiyor. Bunlar,  ip atlama, yürüyüş, yüzme, aerobik, dans, bisiklete binmek gibi basit egzersiz türleri olabilir.

- Obez çocuklara diyet yaptırılmalı mı?

Çocukların yanında çok fazla diyet sözünü kullanmamak lazım. Çok teşekkürler. Nasıldım? Herkesi gülmekten kırıp geçirdin. Teşekkürler. Çok iyi bir izleyici grubuydunuz. Merhaba. Merhaba. CD’lerimizi iPod’a kaydetmeye karar verdim. Bunlara artık ihtiyacımız yok. Konuşmam gerekiyor. Her şey yolunda mı? Sen çatıdayken, Son Dakika Haberleri Joe babasız kalsa ve Son Dakika Haberleri birbirimizi kaybetsek ne yapardım diye düşünüyordum. Bunu atlatabilirsek, Son Dakika Haberleri hemen her şeyi atlatabileceğimizi anladım. Ne oluyor? Çok istediğin ama ödümü koparan Son Dakika Haberleri bir şey Son Dakika Haberleri oldu mu hiç? Fikrimi değiştirdim. Bana yeniden teklif eder misin, öğrenmek istiyordum. Neyi? Yeniden teklif et. Evlenme teklif et. Sağlıklı beslenme biçimi diye konuşmalıyız, önerilerimizi de bunun için yapmalıyız. Şok diyetleri çocuklarda asla kullanmamak gerekiyor. Yüksek kalori ve yağ içeren besinleri kısıtlayarak, sebze, meyve, baklagilin yeteri kadar bulunduğu protein, yağ ve karbonhidratın dengeli olduğu bir beslenme biçimini benimsetmek gerekiyor. Beslenme biçimi çocuğun büyümesini engellemeyecek biçimde günlük yeterli kalorinin alınabildiği, ara ve ana öğünlerden oluşmalı.  Ailenin marketlerden alınan meyve suyu, kola, çikolata, gofret, cips gibi kolay tüketilen yiyecekleri evde bulundurmaması, okul yemekleri ve kantinlerde satılan ürünlerin de bu bilinçle tüketilmesi gerekli. Aile psikolojik olarak çocuğunu desteklemeli yeme biçimi ve genel hareketlilik ve spor konusunda benzer davranış biçimi ile çocuğuna örnek olmalı.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...