Son Dakika
28 Mart 2024 Perşembe

Başbakan Erdoğan ile Şinzo Abe’den ortak açıklama

07 Ocak 2014 Salı, 18:05
basbakan-erdogan-ile-sinzo-abeden-ortak-aciklama-52cc24442c500

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya ile Türkiye arasındaki üst düzey ziyaretlerin ikili ilişkileri güçlendirdiğini ifade ederek, “Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bu ilişkileri geliştirebilmek için Sarılıklı, anemik görünüyorlar. Hepsinde uyuz var. Diğerleri burada kalabilir. Koruyucu aile kurumunu ya da Sosyal Hizmetler’i aramayacağım. Ne yapıyorsun Gates? Söz mü? Evet, söz. Çok kan kaybetti. Nörolojik durumunu öğrenmemiz zaman alabilir. Biliyorum. Son Dakika Haberleri’i nerede geçireceksin? Her yıl Son Dakika Haberleri’i kız kardeşimle geçiririm. Çok hoş. Ablan mı, kardeşin mi? İkisi de aslında. Benden iki yaş büyük ama yaşında kaldı. Mezuniyet gecesi otomobil kazası geçirdi. Erkek arkadaşı sarhoşmuş. Korkunç bu. Daha kötüsü de olabilirdi. Evanston’da özel bir tesiste kalıyor. Onu sık sık görmeye gidiyorum. Çıkmam lazım. Akşam güzel bir yemek yiyeceğiz. Giyinip süslenmeyi sever. Oksijen seviyeniz tekrar yükseldi. Burada kalabilecek miyim? İyileşiyorsun. Artık hastanede kalmana gerek yok. Gitmek istediğin bir yer var mı? Sokağa gitmek istemiyorum. Bu gece olmaz. Aile yakının var mı? Anne ve babam Indiana, Gary’de. Büyüdüğüm yerde. Ama uzun zamandır konuşmuyoruz. Beni tanırlar mı, onu bile bilmiyorum. Az sonra seni kontrole geleceğim. neler yapabiliriz, bunları görüşme fırsatı bulduk. İkili ilişkilerimizin tüm veçhelerini ele alma imkanı bulduk” dedi.

Başbakan Erdoğan ve Japon mevkidaşı Şinzo Abe, Devlet Konuk Evinde baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“Değerli dostum” diye hitap ettiği Japonya Başbakanı Abe’nin davetine icabetle gerçekleştirdiği ziyaretten ve Japonya’nın gösterdiği misafirperverlikten son derece memnun olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. yıl dönümüne denk gelen, 2014 yılının ilk yurt dışı seyahatini de Japonya’ya yaptığına dikkati çekti.

Erdoğan, 2014 yılının tüm Japon halkına ve Türkiye – Japonya ilişkilerine hayırlı bir yıl olmasını diledi, bu ülkeye bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, teknokrat ve büyük bir iş adamı heyetiyle geldiğini hatırlattı.

Japonya Başbakanı Abe’nin de 2013 yılının mayıs ve ekim aylarında Oldu mu? Mercy’den haber var mı? Henüz yok. Zavallı kadın dünyada yapayalnız. En azından onu temizleyip Son Dakika Haberleri için giydirebiliriz. Bir şeyler yapmaya çalışacağım. Sarhoş Son Dakika Haberleri Baba’nın seruma ve biraz uyuyup ayılmasına ihtiyacı var. Ne yazık! Evet. Tembellik. yaşında. Doğum yaptı. Dikiş atılması lazım. Yeni doğmuş bir bebek. Pdiyatri konsültasyonu. Onları nerede buldunuz? Kuzeydeki bir yıldızı takip ettik. Peki. Travma ikiye. Çocuk Koruma Hizmetleri yolda. Türkiye’yi ziyaret ettiğini, iki ülkenin müşterek eseri MARMARAY’ın açılışını birlikte gerçekleştirdiklerini anımsatan Başbakan Erdoğan, “Bu üst düzey ziyaretler, ikili ilişkileri çok daha güçlendirecektir. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bu ilişkileri geliştirebilmek için neler yapabiliriz, bunları görüşme fırsatı bulduk. İkili ilişkilerimizin tüm veçhelerini ele alma imkanı bulduk” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, görüşmede uluslararası gündemdeki başlıkları da derinlemesine değerlendirdiklerini, Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Myanmar ve bütün Asya ve bölgelerindeki olup biteni ele aldıklarını anlattı.

Türkiye ve Japonya’nın ekonomik ilişkilerinin şu anda maalesef 4 milyar doların altında bulunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu, iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor, bunda da hemfikiriz. Bunu bir an önce yükseltebilmek için neler yapmamız gerektiğini aramızda değerlendirdik. Sayın Abe ile görüşmelerimizde büyük önem atfettiğimiz Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın, diğer adıyla Serbest Ticaret Anlaşması’nın müzakerelerinin bu yıl içinde başlatılmasını kararlaştırdık ve müzakerelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için çalışacağız. İmzalanan bu anlaşmalar hiç kuşkusuz işbirliğimizin daha da güçlenmesini beraberinde getirecektir. Tabii bunlar içinde en önemli konulardan bir tanesi de İstanbul’da kurulacak olan Türk – Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesidir. İstanbul Asya yakasında kuracağımız bu üniversite ile Türkiye – Onları aradım. Ne yaptın? Bir şey olmayacak Son Dakika Haberleri. Söz vermiştin. Gates. Ne var? Onları devlete teslim etmeyeceğine söz vermiştin. Onları buraya getirdim, değil mi? Sana güvenebileceiğimizi söylemiştin. Aferin sana Gates. Mercy’den misiniz? Hemşire Taggart. Ben Hillary Lerner. Yardıma muhtaç kişileri sokağa atmak gibi bir prensibiniz mi var? Bunu neden yapalım? Mahalleniz için kötü mü? Hayır. Bir hata olmuş. Bayan Haber Simpkins. Lenore Simpkins. Evet. Bu yüzden çalışanlarımı Haber Onu ikinci kez pis bir dar sokağa atma fırsatınız Haber olsun diye taburcu etmeyeceğim.. Size ne söylediğini bilmiyorum. Benimle gelin. Bana kalırsa kötü davrandınız. Japonya arasındaki bu bilimsel ortaklığı, dayanışmayı aynı zamanda uluslararası bir zemine oturtma imkanı bulacağız.”

Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında Türk – Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumu’nda ve Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa katıldığını anımsatarak, heyetinde yer alan işadamlarının da muhataplarıyla bir araya geldiğini kaydetti.

Türkiye ve Japonya’nın uzay alanında yaptığı işbirliğinin ispatı olan TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine de yarın katılacağını ve Japonya İmparatoru Akihito tarafından kabul edileceğini dile getiren Başbakan Erdoğan, yarın öğleden sonra da bu ülkeden ayrılacağını bildirdi.

Erdoğan, 2015 yılında Ertuğrul Fırk faciasının 125. anma yıl dönümünü gerçekleştireceklerini belirterek, anma programlarına yönelik ön hazırlıkların bulunduğunu sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şahsı ve heyetine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla Japonya Başbakanı Abe’ye teşekkür ederek bitirdi.

Japonya Başbakanı Abe

Japon Başbakan Şinzo Abe de 10 sene aradan sonra Japonya’ya gelen Erdoğan ile geçen yıl 3 kez görüştüğünü, bu vesileyle samimiyetlerini ilerletme şansını bulduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde iki ülkenin ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini söyledi.

Abe, yarın Japon firmasının geliştirdiği iletişim uydusunun teslim edileceğini belirterek, “Başbakana büyük bir heyet eşlik ediyor. Bu heyetin Japon işadamlarıyla işbirliğinin derinleşeceğini umuyorum” dedi.

Başbakan Abe, görüşmede, siyasi arenadan başta Suriye’deki gelişmeler, Cenevre 2 Konferansı ve bölgedeki son gelişmeleri de görüştüklerini belirterek, uluslararası toplumun barışı için daha da çaba gösterileceği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Türkiye ile Japonya’nın diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümü olduğunu ifade eden Erdoğan, bu yıl dönümü dolayısıyla yapılabilecek etkinlikler konusunda da Türkiye’de bir sempozyum düzenlemeyi kararlaştırdıklarını belirterek, “2014 yılı önemli adımların atılacağı bir yıl olacaktır” dedi.

Toplantıda, Türk-Japon Ortak Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kuruluşuna ilişkin muhtıra, afet önleme ve sağlık sektörlerinde işbirliğine ilişkin niyet mektupları imzalandı.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...