Son Dakika
25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye Ve Meksika arasında stratejik ortaklık Anlaşması

18 Aralık 2013 Çarşamba, 00:35
turkiye-ile-meksika-arasinda-stratejik-ortaklik-52b0d0204aae0

Zaman gazetesine konuşan Nieto, “Uzun dönem refah sağlayıcı bir ilişkiye girmek için yeterince ortak yönleri paylaştığımıza inancım tam” dedi.

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto, Türkiye’ye tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Diplomatik ilişkilerin 85 yıl öncesi kurulmuş olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret eden ilk Meksika cumhurbaşkanı olan Nieto, bugün başlayacak resmi temasları öncesinde Zaman’a mülakat verdi.

Çantasında 16 anlaşma ile geldiğini, eğitim, ekonomi, turizm ve s Kenny, aç da bir bakayım. Hayır, hayatta olmaz. Göremezsin. Hadi, göstermezsen yardımcı olamam sana. Tatlım, hadi göster şunu bana. Kenny, erkek gibi indirecek misin şu donunu? Hepimizin bir sik görmüşlüğü var. Pekala, bir bakalım. Ne? Ne oldu? Nasıl olmuş? Bakamayacağım. Kötü mü? Hey, beni dinle. O kadar kötü değil. Ahbap, feci kötü. Hayır, değil. Şunun ne olduğunu gördün mü… Baksana. Bakmayacağım. Hastaneye gidiyorsun. Ne? Hayır, hayatta olmaz. Ne kadar kötü? İyisin, iyisin. Biraz toprak sür üstüne. Hadi binelim karavana. Hayır. Bir doktora görüneceksin. Hayatta olmaz. Kesinlikle olmaz, Rose. Hastaneye falan gitmiyor. Vaktimiz yok. Güven bana. Kenny’nin bir şeyi yok. olsun, Kenny! Evet, gayet iyi durumda. Git, kaldır şunu. Öldüyse, bırakırız burada. Evet, ben David Miller… David Clark, Bay Gurdlinger için arıyorum, tekrar. Evet, bekliyorum.
iyasi alanlarda ilişkilerin seviyesini üst düzeye çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Nieto, Türkiye ile 21. yüzyıl için stratejik ortaklık çerçevesinde daha güçlü ve yakın ilişkiler kurmayı istediklerini belirtti.

TÜRKİYE VE MEKSİKA DOĞAL DOSTLARDIR

47 yaşındaki Meksika lideri, “Türkiye ve Meksika doğal dostlardır.” ifadesini kullandı. Her iki ülkenin de kendi bölgesinde önemli ülkeler olduğuna vurgu yaparak, “Uzun dönem refaAllo? Merhaba, Brad. Ne cehennemdesin be? Beş mesaj bıraktım sana, adamım! David, yaşıyorsun! Nasıl oldu bu? Gerçek Pablo Chacon’a sor. Mazeret uydurmayacağım. Bu yaptığım biraz “ibnelik” oldu. İbnelik mi? İbnelik! Birazcık. Birazcık ibnelik. Bak ne diyeceğim. kilometre daha gelmiyorum, amına koyayım. Tamam mı? bir risk ödemesi istiyorum. Yoksa gerisin geri dönüp… …bu bir parça malı adresinle birlikte Chacon’a geri götürürüm. Anladın mı beni? Beni satmakla tehdit ediyorsun gibime geldi. Aynen öyle amına koyayım! Şu anda biraz tahrik oldum ben. Risk ödemesi için gayet geçerli bir sebep sundun.
h sağlayıcı bir ilişkiye girmek için yeterince ortak yönleri paylaştığımıza inancım tam.” dedi. Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda kararlı olduklarını, her iki ülkenin de bundan kazançlı çıkacağını dile getirdi.

Geçen yıl cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Nieto, Meksika’nın genç ve dinamik bir nüfusu, güçlü bir iç pazarı ve geniş serbest ticari anlaşmaları ağı ile Türk şirketleri için Kuzey Ame
rika, Latin Amerika ve Karayipler’e bir giriş kapısı olabileceğini anlattı. Benzer şekilde Türkiye’nin de Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarları için Meksika şirketleri açısından öneme sahip olduğunu belirterek Türkiye’nin bu stratejik öneminden istifade etmek istediklerini sözlerine ekledi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI İSTİYORUZ

Coğrafi uzaklık sebebiyle iki ülkenin güçlü bir ilişki kuramadığını ve 785 milyon dolar olan ticaret hacminin küçük olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Nieto, yatırım ve ticari ilişkileri geliştirmeyi öncelik olarak belirlediklerini aktardı. İkili anlaşmalar sonrasında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini kaydetti. Bu ortaklığın her iki taraf için de kazan-kazan sonuçlar sağlayabileceğiNe kadar istiyorsun? Ne kadar mı? Bilmem, yarım milyon dolar. Bu nasıl? Kabul. Tabii kabul olacak, amına koyayım. İyi. Ama bu gece elimde olmalı yoksa anlaşma yatar. Sorun değil. Bana uyar. Ne cehennemdesin sen bu arada? Corrales Bölge Tıp Merkezi’ndeyim, New Meksico, Göt Deliği’nde. Neden? Neden mi? Çünkü Kenny denecek çocuğun taşağını koca bir örümcek ısırdı. Çok iyiymiş. Süper yetenekleri falan gelişirse haber verir misin? Bak, dostum. Gazla, tamam mı? Tiktak. Tiktak. Tamam. Hola, Pablo. Es Brad. Tamam beni dinle. Sana bir şey soracağım. Scottie? Doktor seni alacak şimdi. Mesaj at bana, kızım. Kaçmam lazım. Anlarsın ya? Tanrım, cidden mi? O çocuk mu? Ne var? Seksi. Pekala. “Kaçmam lazım.” Miller Ailesi? Evet. Selam. Merhaba, nasılsınız? Harika, haberler nedir, doktor?
ni ve her iki ülke şirketleri için pazar çeşitlendirmesi kapsamında aynı anda birden fazla pazara girme imkanı sağlayacağını söyledi. Meksika’nın Türkiye tecrübesinden istifade etmek istediğini belirten konuk Cumhurbaşkanı, Pasifik ortakları Şili, Peru ve Kolombiya ile İstanbul’da ortak ticaret ofisini yılbaşında açtıklarını hatırlattı.

TÜRKİYE ile MEKSİKA KÜLTÜRLERARASI DİYALOG İÇİN ORTAK ÇALIŞABİLİR

“Ayrıca zengin kültürel geleneklere sahip farklı milletler olarak, kültürlerarası diyalog için arabulucu olmayı devam ettirmek için birlikte çalışmalıyız.” diyen Meksika Cumhurbaşkan Yola çıkabiliyor muyuz? Söyleyecek zaten. İyi. Korkarım oğlunuz örümceğin zehrine çok ciddi bir alerjik reaksiyon göstermiş. Çok kötü. En iyisi eve götürelim onu. Nerede? Şu an çok ağrısı var. Bir kaç saat daha tutmamız gerekiyor onu. Neden? David? David, David. Kes şunu. Lütfen, devam edin. Şu an antibiyotik vermek için bir serum bağladık… Kimin , adamım? Tamam mı? İşimiz, gücümüz var. Gidip oğlumu ve onun devasa ı buraya getirin hemen. Kes şunu. Teşekkür ederiz, doktor. Oğlumuzla ilgilendiğiniz için minnettarım. Çok teşekkürler. Ne demek. Çok ilgili bir babasınız, belli. Senin derdin ne, koyayım? Ne var? Manyak mısın sen? Sadece birkaç saat. Sorun olmaz. Hayır, sorun olur, tamam mı? Birkaç saate ölmüş oluruz. Peşimizde kimin olduğunu unuttun mu? Bak bence ne yapalım, biliyor musun? Onu burada bırakalım, biz yolumuza devam edelim, olur mu?
ı, “Daha kapsayıcı, dünyada barış ve refahı yücelten uluslararası bir gündemi geliştirmek bizim çıkarlarımızadır.” dedi. Cumhurbaşkanının bu sözleri, çoğunluğun Katolik olduğu Meksika ile çoğunluğu Müslüman Türkiye arasında işbirliğinin dünya barışı için önemine işaret olarak değerlendiriliyor.

EĞİTİM İŞBİRLİĞİ TEŞVİK EDİLMELİ

Her iki ülke kamuoyunda Türkiye ve Meksika hakkında farkındalığın artırılması ve tanıtım yapılabilmesi için en iyi yöntemin “insan ilişkileri” olduğuna inandığını belirten Nieto, “Eğitim işbirliğini teşvik etmemiz ve turizmi tanıtmamız lazım.” dedi.

Bu amaçla kapsamlı hava anlaşması imzaladıklarını ve yakında doğrudan sefer yapma imkanı sağlayacak anlaşmanın detaylarını netleştirmeye çalıştıklarını hatırlatan Nieto, bunun Türkiye-Meksika ilişkilerine katkıda bulunacağını söyledi.

Nieto sözlerine şöyle devam etti:

“Biz her iki toplumun ilk görüşmelere başladığı tarihin 150. yıldönümünü anma adına 2014’te bir dizi kültürel program ve aktiviteyi sponsor olarak destekleyeceğiz.” Ankara’daki Meksika büyükelçiliğine iki ülke kurumları arasında akademik değişim programlarını teşvik etmek için programlar geliştirmesi talimatı verdiğini hatırlatan Nieto, ilişkileri daha da geliştirmek için “İki dili de bilen Türk ve Meksikalı bir işgücü inşası için kurumsal ağlar ve kanallar yaratmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Bu bağlamda özel sektör arasında zaten var olan ilişkiler ağını bir avantaj olarak kullanabileceklerine dikkat çekti.

TÜRKİYE’Yİ ULUSLARARASI PLATFORMLARDA DESTEKLİYORUZ

Türkiye ve Meksika’nın G-20, BM, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası platformlarda ortak çalıştığını ifade eden Nieto, IMF’de gelişen ekonomilere daha iyi bir temsil sağlanması konusundaki Türk görüşüne tam destek verdiklerini belirtti. Ayrıca bir diyalog platformu olarak yeni kurulan MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya) grubu üyeleri olarak, dünyada öne çıkan konular konusunda üye ülkeler Yani diyorsun ki, üçümüz onu burada öylece bırakalım. Hayır! Hayır, hayır, hayır. Tabii ki hayır. Biz gidelim… …onu da alıp, diyorum. Tamam. Bak, aslında Kenny’i burada bırakırsak, o kadar da… Hayır. Bununla nereye varmaya çalışıyordum, bilemiyorum. Cidden. Bu kim şimdi? Bilmem. Bakmayın. Bana geldi. Ne? Ne haber, kanka? Ne olsun, kanka. Senden ne haber? Casey’i almaya geldim, anlarsın ya? Uyanığım ve İngilizce biliyorum. O yüzden anladım. Adın ne senin, adamım? Scottie P. Anlarsın ya? Tekrar ediyorum, anlıyorum seni. Ama devamlı beni kontrol ettiğin için sağ ol. Merhaba, hoşça kalın! Hey, dur bakalım! Nereye gittiğini sanıyorsun? Dışarı. Öğlen yemeği hazırlamıştım. Ne zaman dönersin? Bilmem, sonra. Hayır. Hey dur! Dur, beni dinle. Kenny’nin işi bitince, basar gideriz. Seninle veya sensiz. Burada değilsen, gideriz. Anladın mı? Tamam, peki. Hiç sorun değil. Bekle. Buraya gelin. Arkadaşınla biraz sohbet edelim. Dalga mı geçiyorsun? Dalga geçmiyorum.
arasında daha iyi bir koordinasyon ve işbirliğini hedeflediklerini sözlerine ekledi. Türkiye’nin dönem başkanlığını devralacağı dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G-20 başkanlığı döneminde de beraber çalışmayı arzu ettiklerini de aktardı.

TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE KOLAYLIĞI

Son olarak Türk vatandaşlarının Meksika’ya giderken yaşadığı vize problemlerine değinen Nieto, göreve gelir gelmez serbest dolaşım konusunda hükümetine politikaları gözden geçirme talimatı verdiğini ve bunun sonunda yakın zamanda Türk vatandaşlarının Elektronik Onay Sistemi’ni kullanabileceğini açıkladı. Nieto, bu sayede Türk vatandaşlarının gerek iş gerekse turizm için Meksika’ya giderken online olarak vize aLütfen oturun. Neler oluyor? Evet, Scottie P. Geçimini tam olarak neyle sağlıyorsun? Anne! A&J Eğlence Şirketi’nde çalışıyorum. O Maymun Labirenti’ni sallıyorum, anlarsın ya? Maymun Labirenti ne be? Korkunç Ölüm Tuzağı gibi… …ama küçük çocuklar için. Panayırda çalışıyorsun, bilet kesiyorsun yani. Hayır, motolet kullanıyorum. Evet. Ya sizler? Nereden düştünüz buralara, anlarsınız ya? D ‘li şehirden. Detroit. Hayır, hayır, hayır. Diğeri. D’li şehir. Diğer D’li şehir. Denver… Aynen, o işte. Aferin. Colorado. İşte o. Evet, Rockies’e bayılırım, anlarsın ya? Rockies’e bayılırsın demek. Beyzbol sever misin? Hayır, dağları kastettim. Elbette. Hey, dövmeler sıkıymış, adamım. Öyle mi? Sağ ol, birader. Kobrayı görüyor musun? Bu nedir, şuradaki? Bu mu? “PİŞMANLIK YOK” O benim mottom. “Pişmanlık yok.” Bak sen. Hiç pişmanlığın yok mu? Hayır. Bir tane bile? Hayır. Baba. Bayıldım ona. Bence harika biri. Kafası çalışıyor.
lma sürecinin kolaylaşacağı ve hızlanacağını söyledi. Japonya, Kanada, ABD ya da Schengen vizesine sahip Türk vatandaşlarının sınır kapılarında ücretsiz vize elde etme hakkı olduğunu da hatırlattı.

Kaynak: ZAMAN

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...