Son Dakika
28 Mart 2024 Perşembe

Kıyı Bölgeleri A-İHA ile Takip Edilecek

23 Aralık 2013 Pazartesi, 09:10
kiyi-bolgeleri-a-iha-ile-takip-edilecek-52b7df71a762f

Amfibik İnsansız Hava Aracı Deneme uçuşunu gerçekleştirdi. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında Türkiye kıyılarının kontrolu için üretilen, Onu bir dakikadan kısa sürede bayıltır. Dışarı çıkabilir miyiz Greg? Elbette. Sakinleşince, Haber. Sen şunu sakinleştir. Dikkat! Gerçekten çok üzgünüm Haber Son Dakika Haberleri ama senden Son Dakika Haberleri Beklemen gerekecek Haber. Lütfen! Bir dakika. Bırak beni. Seni adi herif. Haber! Ne var? Tıp kurulu, doktorluk lisansını askıya almış. Hey! Konuşabilir miyiz? Elbette. Senin için ne yapabilirim? Haber’in suç ortağıydım. Efendim? Klinikte ona yardım ettim. Ne? Biliyorum, biliyorum. O anda doğru şey gibi gelmişti. Buna inanamıyorum. Haber’e beni koruması gerekmediğini söyledim ama Son Dakika Haberleri bu işin dışında kalmamı istiyor. Haber’i dinle. Cehennemde yanacağım, değil mi? Hayır, ama Son Dakika Haberleri bazı açıklamalar yapman gerekebilir. Üzgünüm dostum. Duruşma öncesinde en azından bir mesainin yarısını tamamlarım diye düşünmüştüm. Sadece formalite. Sana haklarını geri verecekler. Steroit içermeyen antiinflamatuar ilaçlardan her yıl binlerce kişi ölüyor. Haberler seni soruyor Haber. Birinci odadaki hastası kusuyormuş. denizde ve karada iniş-kalkış yapabilen Amfibik İnsansız Hava Aracı (A-İHA) ilk deneme uçuşunu Mersin’de başarılı şekilde yaptı.

TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı kapsamında geliştirilen A-İHA, deneme uçuşu için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Erdemli Yerleşkesi’ne getirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Kurtuluş’un yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nden Doç. Dr. Funda Kurtuluş, Araştırma Görevlisi Talha Mutlu, yüksek lisans öğrencisi Levent Cevher, pilot Saffet Gökuç, Yrd. Doç. Dr. Evren Tunca ve Prof. Dr. Ozan Tekinalp, sistem ekibi olarak çalışmada yer aldı.

İlk deneme uçuşu için denizden havalanan A-İHA, “ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü yerleşkesi kıyılarının deniz kaplumbağaları açısından ekolojik özelliklerinin belirlenmesi” projesi için uçuş rotası boyunca RV LAMAS adlı araştırma gemisiyle beraber eş zamanlı denizden veri topladı.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Kurtuluş, gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir çalışmanın Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildiği belirterek, yaklaşık 20 kişilik ekiple 1 yıldır sürdürdükleri proje kapsamında 93 bin liralık ödenekten şu ana kadar 30 bin liralık harcama yapıldığını belirtti.

Yapılan insansız hava aracını, kıyılarda çevre kirliliğinin gözlemlenmesi, kıyıdaki klorofil ölçümleri, denizdeki diğer parametrelerin ölçülmesi, deniz kaplumbağalarının ve yunusların takibi Güçlü ol kardeşim. Savaş! Bir litre serum verelim mi? Evet. On miligram da Reglan. Peki. Burası acıyor mu? Hayır ama hassas yerlerime dokunursan Dionne Warwick’in hit şarkılarını söylerim. Baştan çıkarıcı ama hayır, teşekkürler. Hayır, gerçekten Son Dakika Haberleri Bu yüzden eldiven taktığını sanıyordum. Bende lateks fetişi var. Bir seferinde kendi kendime ayrıntılı ağda yapmaya çalıştım. Olmadı ama dergideki adamlardan Son Dakika Haberleri Tamam. Anladım. Hiç gıda zehirlenmesi yaşadın mı? Bir seferinde vücudunda çatlaklar olan bir kadınla olduktan sonra kusmuştum. Peki. Test yapıp apandisit gibi ciddi bir sorunun olmadığını Son Dakika Haberleri anladıktan sonra sizi taburcu edebiliriz. Nesi var? Kusuyor, biraz ateşi var. Muayene sonuçları belirsiz. Doktor. Beni buradan çıkarmalısın doktor. Bu gece bir kızla randevum var. Kız arkadaşın şişme bebek gibi mi? Kredi kartı kabul eder. komikti. Bunu kullanabilir miyim? Elbette. Karnına bakmamı ister misin? Hayır. Bol sıvı verin. Toparlanabilir. Dört miligram morfin. Antiemetikler. gibi birçok amaçla kullanacaklarını ifade eden Kurtuluş, denizde ve karada iniş-kalkış yapabilen insansız hava aracıyla Türkiye de bir ilki gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kurtuluş, üzerindeki kamerayla görüntü alınan A-İHA’nın 3,5 kilogram ağırlığında ve 1,6 metre uzunluğunda olduğunu, ilk uçuşun başarılı olmasından mutluluk duyduklarını ve projeyi geliştireceklerini anlattı.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...