Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

Fethullah Gülenin Açıklaması ”Kolum kanadım kırıldı”

01 Aralık 2013 Pazar, 00:40
fethullah-gulenin-aciklamasi-kolum-kanadim-kirildi-529a63f080d9c

Fethullah Gülen Hocaefendi, Taraf Gazetesi’nin gündeme getirdiği 2004 yılı MGK kararlarıyla ilgili haberini yorumladığı son sohbetinde, konuyla ilgili “Hüsn-ü zannımın gereği şuydu: ‘Bu mesele konjonktüreldi. O günün şartlarını bilmiyoruz, hadisenin içinde değildik ki biz o hadiseyi arka planıyla görelim, felsefesiyle değerlendirelim.” derdim. Devamı, Haber Annie, evde kim var, Çinli mi? Haber Nick! Evine git. Haber Aç lütfen. Eve kimseyi sokma derken beni kastetmemiştir. Bak, Nick eve giremezsin tamam mı? O yüzden lütfen buradan git, Mikey’ye geldiğini söylerim. Annie? Annie? Bana kızgın mısın? Hayır, Lütfen, git buradan. temadisi olmasaydı, meseleye öyle bakardım. Ama o mevzuyu te’yid eder mahiyette beyanların verilmesiyle, öyle bir mesele karşısında, maşerî vicdan karşısında da bana diyecek bir şey kalmıyor.” şeklinde konuştu.

Herkul.org sitesinde yayımlanan konuşmasında Gülen, şu ifadeleri kullandı:

* “Sineye çektiğimiz, ama zatında hazmedilemeyen şeyler var. Sabrın gereği, onları sineye çekiyorsunuz, Bak hayatım onu görmem gerçekten çok önemli. Gerçekten. Nicky, buradan gider misin? Haber Annie? Haber Buradan gitmek zorundasın. Annie? Haber Yarın tekrar gelirsin. Haber Beni içeri alsan iyi olacak. Annie? Annie? Annie, girmeme izin ver lütfen. Lütfen izin ver Annie. Haber Kaç manyak! Haber Annie, kendimi iyi hissetmiyorum. Annie, hastayım. Annie? Annie? Annie? Annie? Annie? Annie? Lütfen! Annie kendimi iyi hissetmiyorum. Çok kötüyüm. Lütfen! Lütfen Mikey! Mikey bana doktor çağır! Bana doktor çağır Mikey! Bana doktor çağır Mikey! Lütfen! Bana doktor çağır! Annie! Aç kapıyı! Aç kapıyı! Aç şu kapıyı! Aç şu kapıyı hemen! Bana doktor çağır! Mikey! Mikey bana doktor çağır! Seni pislik herif, bana doktor çağır! Lanet olsun! Lanet olsun! Aç şu kapıyı hadi! Dur! Beni doktora götür! Mikey! Mikey! Mikey, ben hastayım! Mikey! Mikey, doktor bul. Kanamam var! Mikey, Mikey soracağım sana! Mikey! Seni pislik! Aşağılık! Aşağılık herif! Mikey? Aşağılık herif! Pislik! Olamaz. Hadi git yat. yutkunuyorsunuz; çok rahat olan insanlar gibi hemen boşalmayı düşünmüyorsunuz. Çünkü boşaldığınız zaman, çoklarını kırıp geçirmeniz, rencide etmeniz söz konusu. Başkalarını kırmayayım diye, hazmedilmeyecek şeyleri atıyorsunuz içinize; bu defa siz kırılıp dökülüyorsunuz. İşin aslı bu.

BİR YÖNÜYLE HÜSN-Ü ZANNIMIZIN KURBANI OLDUK

* Bir yönüyle hep hüsn-ü zannımızın kurbanı olduk. “Bu mevzuda defaatle boğazlandık.” diyebiliriz. Ama hüsn-ü zan mümkün oldukça, hüsn-ü zan etmek ve hüsn-ü zanna kilitlenmek lazım.Fakat yine bir hadisin ifadesiyle, “Bir mü’min bir delikten bir defa ısırılır.” Hüsn-ü zan ettiğimiz şeylerde sürekli negatif bir kısım tavır ve davranışlarla karşı karşıya kaldıysak, bu defa Hazreti Pir’in verdiği ölçüler çerçevesinde, “hüsn-ü zan,Hayır! Yine mi kötü rüyalar? Haber Uyutacak bir şeyler ister misin? Haber Hayır. Yeterince uyudum. Jonesy! Gel buraya. Bir şey yok. Bir şey yok. Geçti. Merhaba. Kusura bakma geciktim. Sabah koşturdum durdum. Kızımdan bir haber var mı? Bence, şu anda duruşmayı düşünmeliyiz. Çünkü zamanımız yok. Yeminli ifadeni okudum. Gayet iyi. İfadene sadık kalırsan iyi olur. Ağır topların çoğu orada olacak. Federaller, galaksiler arası ticaret komisyonu Son Dakika Haberleri sömürge yönetimi, sigorta şirketi görevlileri. Kızımdan haberin var mı? Birkaç bilgiye ulaştık. Neden oturmuyoruz? Resmi soruşturma bitene kadar beklemeyi umuyordum. Amanda Ripley McClaren Son Dakika Haberleri evlilik soyadı, sanırım. Yaş . ve bu öldüğündeki yaşı Son Dakika Haberleri bu iki sene önce. Başın sağ olsun. Amy. Cenazesi yakılmış.. ve külleri Wisconsin’deki westlake muhafazada saklanıyor. Çocuk bahsi geçmiyor. Doğum gününde Son Dakika Haberleri evde olacağıma söz vermiştim. . yaş günü. adem-i itimat.” Başkaları hakkında kötü düşünmeme, elden geldiğince en olumsuz şeyleri bile iyiye yorumlama ve makul birer mahmil bulma; “ihtimal ki şundan dolayı yapmıştır” deme… İnsanlığın İftihar Tablosu (sallallahu aleyhi ve sellem) “İbadetin en güzelini arıyorsanız, mü’minler hakkında hüsn-ü zan etmektir.”buyuruyor.

‘2004’TE DAYATMA OLMUŞ’ DERDİM, AMA…

* 2004’te de bir dayatma olmuş. Eğer daha sonra birileri tarafından “Ben kaç defa bu mevzuda bakanları değiştirdim, bu işi yapın filan diye…” Sürç-ü lisan kabilinden mi, sağlam mülahazaya alamama kabilinden mi, bu mesele böyle tekerrür edip durmasaydı.. o gün alınan kararların bir sonucu olarak, bugün bu meselenin üzerine gelme duygusu olmasaydı.. maşerî vicdanda böyle algılanma olmasaydı.. Bütün maşerî vicdan meseleyi şimdi öyle algılıyor; “Demek ki o zaman öyle karar verilmiş, sonra ardarda bunlar Acil durum imha emri konusuna geri dönelim. Şunu anlamıyorum Son Dakika Haberleri , saattir buradayız. Aynı hikayeyi kaç farklı yönden anlatmamı istiyorsunuz. Konuya bizim açımızdan bakın, lütfen. Lütfen. Şimdi, epey pahalı bir donanma gemisi olan M sınıfı bir uzay şilepini Son Dakika Haberleri motorlarını patlatmak suretiyle imha ettiğinizi kabul ediyorsunuz. milyon dolar. Taşıdığı kargo hariç tabii. Cankurtaran botunun uçuş kaydı, ifadenizin bazı unsurlarını teyid ediyor. Ayrıca, bilinmeyen nedenlerden dolayı, Nostromo’nun o zamanlar bilinmeyen Son Dakika Haberleri LVHaber gezegenine inişini. Yeniden rotasına dönüşünü ve ardından, bilinmeyen nedenlerle, tarafınızdan Son Dakika Haberleri otomatik imhaya ayarlanışını. Bilinmeyen nedenlerden değil. Anlattım ya. Oraya şirketin talimatıyla, mürettebatımı ve pahalı geminizi Son Dakika Haberleri yok eden şeyi almak için indik. sürekli, o mevzudaki vazifelileri değiştirerek hep bu işin üzerine gitmişler” şeklinde.. Ama bunlar denmeseydi, hüsn-ü zannımın gereği şuydu: “Bu mutereesele konjonktüreldi. O günün şartlarını bilmiyoruz, hadisenin içinde değildik ki biz o hadiseyi arka planıyla görelim, felsefesiyle değerlendirelim.” derdim. Devamı, temadisi olmasaydı, meseleye öyle bakardım. Ama o mevzuyu te’yid eder mahiyette beyanların verilmesiyle, öyle bir mesele karşısında, maşerî vicdan karşısında da bana diyecek bir şey kalmıyor.

KOLUM KANADIM KIRILDIĞI GİBİ, DİLİME KİLİT VURULDU

* Ben yoksa o meseleye nasıl bakardım biliyor musunuz? Hudeybiye Sulhu gibi bakardım. Derdim ki: İnceleme ekibimiz, cankurtaran botunuzu santim santim taradı Son Dakika Haberleri ancak, tanımladığınız yaratığa ait somut bir delil bulamadı. İyi. Çünkü; lanet hava kabininden uzaya fırlattım. Dediğim gibi. LVHaber’da bu saldırgan organizmaya benzer başka türler de var mı? Hayır. Sadece kaya. Orada hayat yok. Ben yokken IQ seviyeleri dibe mi vurdu? Bayan, oraya ait olmadığını zaten söyledim. Metruk bir uzay gemisiydi. Bir uzaylı gemisiydi, oraya ait değildi. Anladınız mı? Fenerine yöneldik Son Dakika Haberleri Ve incelenmiş ‘den fazla gezegende bile keşfedilmemiş bir şey buldunuz. Canlı insan bünyesinde konakçı bir yaratık. Evet. Bunlar sizin sözleriniz Son Dakika Haberleri Haber ve kan olarak asit özü taşıyor. Haber Öyle. Bakın!“O mevzuda problem çıkarmamak için, bütün bütün o mevzuyu negatif hale getirmemek için, fonksiyonu yitirmemek ve bertaraf edilmemek için muvakkaten bir tavizden ibaretti bu. Fakat sonra meselenin üzerine gidilmemek suretiyle, mesele pozitif olarak değerlendirildi.” Bu nazarla bakar, işi hüsn-ü zanla yumuşatır ve maşerî vicdana da meseleyi öyle duyurmaya çalışırdım. Şimdi denen, edilen şeylerle şahsen benim kolum, kanadım kırıldığı gibi, dilime de bir kilit vuruldu. O gün öyle dendi, arkadan da ısrarla işin üstünde duruldu; “Atılan o imzaların hakkını yerine getirin!.” falan.. gibi, sürç-ü lisan değilse, bir zuhul değilse, bu mevzuda birilerinin dürtüleriyle söylenmiş sözler değilse şayet.. bu şunu-bunu değil, benim kolumu-kanadımı kırdı.. buradaki hüsn-ü zan sistemimi kullanmama mani oluyor.

* Her şeye rağmen ben düşünüyorum; “Acaba bunu bile nasıl bir hüsn-ü zan yorumuna bağlayabilirim?” Bir şey bulamadım şu ana kadar…

ASIL MEŞGUL OLUNMASI GEREKEN İKİNCİ PLANA İTİLDİ

* Bu işlerle uğraşılırken, asıl meşgul olunması gerekli olan şeyler ikinci plana itilecek… Mesela genel orta dereceli okullarda yüzde 35 nisbetinde içki içen talebe var. Bu neredeyse ortaokul talebelerine kadar inmiş. yüzde 30 nisbetinde sigara içen öğrenci var. Bunlar yaygınlaşıyor. yüzde 15-20 nisbetinde uyuşturucu alışkanlığı var. Türkiye’nin esas problemi budur; gelecek nesillerin uyuşturucu, içki içen, sigara içen nesiller olması.. ve bizim bunlarla mücadele ediyor gibi bir Bunun nereye varacağının farkındayım, ama inanın Son Dakika Haberleri Haber o şeyler gerçekten var. Haber Teşekkürler, Subay Ripley. Görüşme bitmiştir. Lütfen. Dinlemiyorsunuz. Kane, mürettebattan Son Dakika Haberleri Kane, o gemiye giden kişi, binlerce yumurta gördüğünü söylemişti. Binlerce! Teşekkür ederiz. Görüşme bitmiştir. Lanet olsun! Hayır bitmedi. O şeylerden bir tanesi buraya gelirse, işte o zaman biter. O zaman, çok önemli sandığın bütün bu saçmalıklar Son Dakika Haberleri hepsine elveda öpücüğü verebilirsin! Karar verilmiştir: tavrımız varken, böyle çok önemli, metastaz olmaya meyilli kanser gibi yarının yığınlarını batırabilecek bir problem varken, böyle bağışlayın, çok özür dilerim, böyle eften-püften meselelerle meşgul olmak, bir yönüyle mühimme takılıp da onlarca ehemmi görmezden gelmek gibi bir hal oluyor. Onu anlamakta da işin doğrusu zorlanıyorum.

TEDBİRLİ VE TEMKİNLİ OLMALIYIZ

* Hüsn-ü zan esas olduğu gibi, su-i Son Dakika Haberleri Yetkili Subay NOC Son Dakika Haberleri E. Ripley’in sorgusunun sonucunda Son Dakika Haberleri yargısının şüpheli görüldüğü, işbu nedenle Son Dakika Haberleri Ticari Uçuş Subayı Yetkisi, ICC lisansının Son Dakika Haberleri süresiz olarak iptaline. Şu an için size karşı cezai bir müeyyide uygulanmayacak Son Dakika Haberleri ve bir ICC psikometri teknisyeninin aylık raporunu da içeren, bir psikometrik gözaltını Son Dakika Haberleri kabul etmeniz şartıyla, salıverileceksiniz. Duruşma sona ermiştir. Daha iyi sonuçlanabilirdi. Haber Bak, bence Son Dakika Haberleri Ripley? Haber Van Leuwen. Neden gidip LVHaber’i araştırmıyorsunuz? Çünkü buna gerek yok. Orada yirmi yıldan fazladır yaşayan insanlar var Son Dakika Haberleri ve henüz saldırgan organizmalar hakkında bir şikayet gelmedi. Nasıl yani? Hangi insanlar? Terraformerlar. Gezegen mühendisleri. Oradaki atmosferi solunabilecek hale getirecek işlemleri yürütüyorlar. Onlarca yıl alıyor. zanna da sebebiyet vermemek lazım. O mü’minler de kendi haklarında su-i zanna sebebiyet verecek şeylerden sakınmalıdırlar. Yaptıkları şeylerin makul, Kur’an aklîliği içinde kabul edilir olması lazım. Esasen biz de kendi tavır ve davranışlarımızla, bu mevzuda olumsuz bazı şeylere mukabelelerimizde aynı su-i zanna düşmemeliyiz, su-i zan edilebilecek duruma düşmemeliyiz. O yüzden tedbirli ve temkinli olmalıyız.

BAZI DOSTLAR SÜKUT ÇAĞRISI YAPIYOR

Bazı dostlarımız sükût çağrısı yapıyorlar. O bazı dostlarımıza deseniz ki, “Şu meselede siz de sussanız ya!..” Bakın ne derler: “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır”, Peygamber Efendimiz buyuruyor.” Geçen musahabede de geçtiği üzere, siz eğitim yuvaları açmak suretiyle, toplumunuza hizmet etmek suretiyle ve temel değerlerinizi tüm dünyaya tanıtmak suretiyle açılımlarınızda aklın, mantığın, muhakemenin gereği olarak, Kitap ve Sünnet’le test ettikten sonra bu meseleleri yanlış görüyorsanız, o yolda yürümeniz Hakk’a karşı saygısızlıktır. Fakat Kitap, Biz onlara “yoğur ve pişir sömürgesi” diyoruz. Kaç kişi var orada? Kaç sömürgeci? Bilmiyorum. , bilemedin aile. Müsaadenle. Aileler. Tanrım. Ben bakımda olacağım, tamam mı? Haber Al? Haber Ne? Haber Hey, Al. Haber Ne? Geçen hafta bölge dışına gönderdiğin keşif ekiplerini hatırlıyor musun? Evet, ne olmuş? Onlardan biri hatta. Bir şeyler bulduğunu söylüyor. Talebinin karşılanıp karşılanmayacağını soruyor. Neden karşılanmasın ki? Onları şirketin emriyle gönderdiğin içindir belki. Ne bileyim? Tanrım! Dünya’da rahat ofisinde oturan kodamanlardan biri “git şu koordinatları araştır” der. Gider araştırırız.Sünnet, İcma-yı Ümmet, Kıyas-ı Fukaha ve zamanın tefsirini arkanıza alarak bu yolda yürüyorsanız, hak demektir o. Bu defa da falanın filanın bu mevzuda önünüzü kesmesi, şöyle-böyle sizin üzerinize gelmesi karşısında yürüdüğünüz bu hak yoldan dönerseniz şayet, Hakk’a karşı saygısızlık yapmış olursunuz; dolayısıyla Allah’a, Kitap’a, Sünnet’e karşı da saygısızlık yapmış olursunuz. Yaptığınız şeylerde Allah’ın sevmediği, Peygamber’in kabul etmediği/etmeyeceği ve milli değerlerinize ters ne vardır? Üniversite hazırlık kurslarınızda uyuşturucu, sigara, alkol mü kullanılıyordur? Bohemlik mi yapılıyordur? Bunlar yapılıyorsa, ben de öyle derim, “Kapılarına kilit vurun, çekilin, iyilik yerine kötülük yapıyorsunuz siz!..” Eğer bunlar yok da, kendi toplum değerlerinize bir yürüyüş varsa şayet, bu haktır; bundan dönmek, nâhak bir şey olur. O zaman böyle bir mevzuyu müdafaa etmede susmak dilsiz şeytanlıktır.

KUVVET HAKTADIR, HAK KUVVETTE DEĞİL

* Kuvvet hakta olmalı, hak kuvvette Sebebini söylemezler, ben de sormam. Sormam, çünkü bir cevap almak iki haftayı bulur. Ve cevap her seferinde “soru sorma” olur. Şimdi ne diyeceğim bu adama. De ki: bir şey bulursa, yetkimi aşmıyorsa, onundur. Haber Lydecker. Haber Ne? Çocuklar! Bu katta olmamanız gerekiyor. Defolun gidin buradan. Sıska şey, daracık yerlerde geziniyorsun. Ne olmuş? Bu yüzden ben en iyiyim. Kesin şunu. Herhangi birinizi, bir daha havalandırmada oynarken yakalarsam, şamarı yer. Anne! Ama bütün çocuklar Son Dakika Haberleri Annie! Bırak da şuna bir bak. Çocuklar, bu sefer büyük bir balık yakaladık. O ne baba? Bilemeyeceğim. Bir bakalım. Yaklaşabilirsek, belki şu aşağı taraftaki çatlaktan bakabiliriz? Bildirmemiz gerekmez mi? Ne olarak bildireceğimizi öğrenene kadar bekleyelim. En fazla bu kadar yaklaşabiliyoruz. İçeri bir baksak mı? Çocuklar siz araçta kalın. Sakın çıkmayın! Biz hemen döneceğiz. Haber Tamam. Haber Güle güle. değil. Kuvvet hakka tâbi olmalı. Kuvvetin en önemli derinliği, hakkı temsil etmesine bağlıdır. “Kuvvet bende!..” diye, “ben her şeyi yaparım” mülahazası çok defa insanı nâhak şeylere sevkedebilir.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...