Son Dakika
27 Nisan 2024 Cumartesi

Bütçe görüşmelerinde Önemli anlar!

21 Aralık 2013 Cumartesi, 18:05
butce-gorusmelerinde-dikkat-ceken-anlar-52b5b949b9e02

Bütçe görüşmeleri 10 Aralık’ta başladı ve 11 gün aralıksız sürdü. Çalışmalar toplamda 150 saatin üzerinde sürdü.

Bütçe görüşmelerinin ilk gününde cezaevinden tahliye olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay yemin etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, konuşma yaptığı sırada, CHP milletvekillerinin yemin eden Balbay’ı tebrik etmesini, kürsünün arkasındaki basamağa oturarak bekledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü bütçesi üzerinde yaptığı konuşmayla Genel Kurul kürsüsünden başörtüsüyle hitap eden ilk milletvekili oldu.

“Gazlı su”

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşmak için geldiği kürsüdeki suyu kastederek, “Bizi o kadar alıştırdınız ki, bu su da gazlı su olsun” isteğinde bulundu.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, “Dikkate alınacaktır” diyerek, görevli kavası yanında çağırdı ve kürsüdeki suyun değiştirilmesi talimatını verdi.

Kavasın suyu değiştirmesinin ardından Başkanvekili Yakut, Tan’a, “İsteğiniz üzerine gazlı su gönderildi” dedi.

Küfürlü tartışmalar ve kırmızı fularlı Haberler Walker’ı buradan götür. Kalkın ayağa! Başına dikkat et. Herkes kendine gelsin. Burası Dallas değil, . Burası . Onlara yüreğimizi gösterelim. Bize bunu yapamazlar, hem de burada, ‘de. Tamam, herkes söylesin. Hadi, herkes söylesin. Hayır, ben iyiyim. Sen söyle. Buradasın hâlâ, çal. Haberler Biri şarkı söylesin. Biri şarkı söylesin. Haberler Yaralandın. Haberler Sana yardım edecek birini bulacağım. Haberler Biri şarkı söylesin. Söyle! Sanırım yaralandın. Adımına dikkat et. Adımına dikkat et. Hadi, yavaş yavaş. Haberler Kanı durduramıyorum, Haberler Araban var mı? Derler ki bu tren Hiçbir yere gitmiyor Ama endişelendirmiyor beni Martha! Martha! Dünya ayrıldı taraflara Ama endişelendirmiyor beni Haberler Ne olmuş? Bana ne olduğunu söyler misiniz lütfen? Hayat güzel benim imparatorluğumda Sor gördüğün her fukaraya Hayat tek yönlü bir yolHaber ortası kırmızı noktalı sinek şakşağı dışında. Evet doğru Diyebilirsin ki Özgür değilsin Ama endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Ve diyebilirsin ki, özgür değilsin Ama endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni
Bütçe görüşmelerinin ilk gününe, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan arasında tartışma damgasını vurdu. Tartışma sırasında, tutanaklara da yansıyan küfürleşmeler oldu.

Aslan, TBMM Genel Kurulu’nda kendisine küfür edildiğini, kendisinin de aynı üslupla cevap verdiğini belirterek, “Evet, bir küfürleşme olmuştur, hoş değildir ama bu küfürleşmeyi başlatan sayın İnce’dir. Ben kendi sözlerimden dolayı Meclisimizden özür diliyorum” dedi.

CHP Grup Başkanvekili İnce de “Küfür değil, kaba, yaralayıcı, argo bir söz kullanıyorum, defol anlamında. Bunu da kullanmamam gerekirdi ama ondan sonra gelen küfürleri ben okuyamam. Kamer Genç’in ölmüş anasına söylediklerini benim şahsıma söylemiş” diye konuştu.

Birkaç gün sonra bir grup kadın milletvekili, küfürlü sözleri protesto etmek için Genel Kurul’da kırmızı fular taktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de bu etkinliğe destek verdi.

Kürdistan tartışması

Bir başka tartışma da MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel arasında yaşandı. Türkkan’ın “Avradına gösterecek, bana değil” sözleri Genel Kurul’u gerdi.

Türkkan’ın AK Parti sıralarına doğru yürümesi üzerine milletvekilleri araya girdi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, oturuma ara verdi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve Van Milletvekili Özdal Üçer, tutuklu milletvekilleri için “Kürdistan milletvekili” deyince, Genel Kurul’da yine tansiyon yükseldi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, “Burası Türkiye” diyerek, Üçer’in mikrofonunu kapattı ve Anayasa’nın 3. maddesindeki “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmünü hatırlattı.

TBMM Genel Kurulu’nda BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’e, “PKK’nın terör örgütü olmadığı” ve “Kürdistan İşçi olsa da Haberler Bize yardım edecek birileri var mı? Ama endişelendirmiyor beni Hadi, herkes katılsın. Ama endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Ama endişelendirmiyor beni Ama endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Ama endişelendirmiyor beni Endişelendirmeyecek beni Ekmeğin fiyatı endişelendirebilir bazılarını Endişelendirmiyor beni Vergi bayramı hiç gelmeyebilir Endişelendirmiyor beni Ekonomi durgun olan, ben değilim Haberler Hadi gel. Sana ihtiyacım var. Hadi. Moralim olabildiğince yüksek Partisi’nin üyesi olmaktan gurur duyduğu” yönündeki ifadeleri nedeniyle kınama cezası verildi.

Açlık grevi

Bütçe görüşmeleri sırasında HDP Eş Genel Başkanları, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, tahliye talepleri reddedilen BDP’li milletvekillerine dikkat çekmek için açlık grevi başlattı.

Milletvekilleri grevlerini Kulis ve Genel Kurul’da bütçe çalışmaları boyunca sürdürdü.

Milletvekilleri bulundukları yerde üzerinde “Bu ‘iş’ yerinde grev vardır” yazılı dövizlerini açtı.

Ayakkabı kutusu

Bütçe görüşmelerine, İstanbul merkezli operasyondan esinlenen muhalefet milletvekilleri “ayakkabı kutulu” konuşmalar yaptı.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Meclis kürsüsüne, üzerinde AK Parti amblemi olan ayakkabı kutusu koyarak konuşmasını yaptı.

“Bu kutu AK Parti’nin kara kutusu” diyen Erdemir, kutuyu açarak içindeki Bursa fotoğrafını gösterdi.

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, kürsüye getirdiği kutunun içinden yırtık bir ayakkabı çıkararak, “ Haberler Aşağıya gel. Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Hayır, endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor Beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Ama endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Hayır Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Haberler Endişelendiremeyecek beni Endişelendirmiyor beni Haberler Barış içinde yaşayamazsak Haber Endişelendirmiyor beni Haberler Geriye hiçbir şey kalmayacak Haber Haber çamaşır suyu ve ortası kırmızı noktalı plastik Haber Haberler Haber sinek şakşağından başka. Ama endişelendirmiyorBaşbakan delik ve yırtık ayakkabıyla siyasete girdiğini söylemişti ama şu an dünyanın en zengin başbakanlarından biri” diye konuştu.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, altı şişe süt ve bir şişe mazotu TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptığı kürsünün önüne dizdi. Öğüt, “Çiftçi bir litre mazot almak için altı litre süt verecek. Allah’tan reva mı, çiftçi bunu nasıl kaldıracak?” diye sordu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bütçe görüşmelerinin en ilginç eylemlerinden birine imza attı.

Özel, Genel Kurul kürsüsünde, tren istasyonlarında görev yapan hareket memurlarının giydiği şapka ve kullandığı “dur” ve “geç” işaretini çantasından çıkararak, iktida beni Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Hadi, herkes katılsın! Endişelendirmiyor beni Evet doğru Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Diyebilirsin, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Endişelendirmeyecek bizi Endişelendirmiyor beni Endişelendirmiyor beni Ve diyebilirsin ki, özgür değilsin Endişelendirmiyor beni Endişelendirmeyecek beni Mezarlarımızda hiçbir şey kalmayacak Haber r sıralarına “Geldiğiniz durak son duraktır” diye seslendi.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...