Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

Başbakan’dan Emre Uslu’ya 50 Binlik dava

01 Aralık 2013 Pazar, 17:35
basbakandan-emre-usluya-50-binlik-dava-529b5612b6e28

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesini konu alan “Toptan Kapatın” başlıklı yazıda, kişilik haklarına saldırıda bulunulması nedeniyle, yazar Emre Uslu ve Taraf gazetesine 50 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Ben her seferinde sana bir kart soracağım ve senden sorduğum her karta seçtiğin de dahil olmak üzere “hayır” demeni istiyorum. Anladın mı? Evet, efendim. Şimdi, ön tarafa bak. Makinayı izleme ve olabildiğince sakin otur. Hey, bunu ne amaçla yapıyor? Oh, onu yalan söylemeğe zorluyor, ki grafikte bu durum gözüksün. Haberler’in tepkilerini değerlendirmek için iyi bir temel sağlar. Sinek yedilisini mi seçmiştin? Hayır. Maça üçlüsünü mü almıştın? Hayır. Kupa kızını mı almıştın? Hayır. Kupa asını mı almıştın? Hayır. Karo beşlisini mi almıştın? Hayır. Sinek altılısını mı almıştın? Hayır. Sen karo beşlisini çekmişsin, Frank. Öyle miydi? Evet, efendim Şimdi, elimde önceden hazırlanmış bir sorular listesi var. Sana onları soracağım. Şimdi bütün bu sorulara “evet” ya da “hayır” diyerek cvap vermeni istiyorum. Ve eğer açıklayacağın bir şey varsa, bunu, ben bütün soruları sana sorduktan sonra yap. Şimdi önüne dön ve ileri bak. Test süresince olabildiğince sakin otur. Şimdi, unutma, sadece “evet” ya da “hayır”, bitinceye değin.

Erdoğan’ın avukatları Ali Özkaya ve Muammer Cemaloğlu tarafından açılan davanın dilekçesinde, Uslu’nun, 21 Kasım 2013’deki köşe yazısına yer verildi.

“YAZININ AMACI HARAKET ETMEKTİR”

Uslu’nun, söz konusu yazısında, “Çakal, ahlaksız, yalancı, hain, perde önünde farklı, perde arkasında farklı” gibi ifadeler kullandığı belirtilen dilekçede, “Davalı, bu ağır ifadeleri sarf etmeden de etkin bir yazı yazabilir ve basına hizmet etme amacını gerçekleştirebilirdi. Ne var ki davalının amacı bu değildir. Amacı en ağır biçimde müvekkilimize hakaret etmektir” ifadesi kullanıldı.

Yazıyla sadece Başbakan Erdoğan’ın değil, Peki. Adın Haber mi? Evet. Bu sabah kahvaltı yaptın mı? Evet. Son Dakika Haberleri’yı tanıyor musun? Evet. Boyun .. Değil mi? . Dur bir dakika, Frank. Test boyunca sadece “evet” ya da “hayır”. Öz… özür dilerim. Sakince otur. Peki, efendim. Şimdi yeniden başlayacağım ve sana bu sorulardan bazılarını soracağım. Peki, özür dilerim. Adın Haber mi? Evet. Aralıkta Haber Skutnik’in dükkanında mıydın? Hayır. Soygun sırasında evde miydin? Evet. Sana soracaklarım bu kadar. Şimdi bir kaç dakika sessizce otur, aletleri çıkarayım. Peki, efendim. Şey, tamamen bitti, Frank. Güle güle, seni muhtemelen daha sonra göreceğim. Görüşmek üzere, Frank. Karar nedir? Şey, kayıtlar burada. Şu neydi? Şuradaki sıçrama nedir? Şey, toplam olarak üç eğride tepki verdi, ah, çok özel olarak. Şu soruya yalan yanıt verdi. O “Bundy’yi sen mi öldürdün” sorusuna verdiği yanıt mıydı? Hayır. “Evli misin?” sorusuydu. Şey o… Ama o o yalan söylemedi. O O evli değil. Boşanmış. Evet, fakat o o bir Katolik. Ve hala evli olduğunu düşünüyor.
basın ve toplumun da zarar gördüğü savunulan dilekçede, şunlar kaydedildi:

50 BİN LİRA İSTENDİ

“Dava konusu yayınla, Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine açıkça bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Basın özgürlüğü ve eleştiri hakkı hiçbir zaman için uluslararası metinlerle, anayasayla ve yasalarla güvence altına alınan kişilerin şeref ve haysiyetinin ihlali aracı olarak kullanılamaz.”

Dilekçede, Uslu ve Taraf gazetesinden 50 bin lira manevi tazminat talep edildi.

SUÇ DUYURUSUNDA DA BULUNULDU

Öte yandan, söz konusu yazıyla ilgili Uslu hakkında, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosuna gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Kendi içinde evli olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, yalan tepkisi verdi. Sence başka yalan söylediği bir şey var mı? Şey, bugün pek çok kayıt yaptık, dört ya da beş tane… onları incelemek için biraz süre kullanmak ve bir kaydı ötekiyle ve tepkileri karşılaştırmak istiyorum. Seni bu öğleden sonra arayıp, haber versem. Pekala. Haber yalan testini geçti. Haber Haberler Bundy’yi öldürme suçundan aklandı. Merhaba, Haber. Senin için ne yapabilirim? Larson, Haber adındaki adamın tutuklanma tarihini kontrol etmek istiyorum. Demek istediğin, Haberler katilinin mi? Ben sadece bir görevi yapmağa çalışıyorum. Korkarım sana yardım edemem, Haber. yılının tutuklama dosyası depoda. Elimizin altında değil. Ne yapmamı istiyorsun, şefinize gitmemi mi? Bence sen gidebileceğin yeri biliyorsun. POLİS ARŞİVİ İstihbarat Bürosu İşte burada. “Aralığın ‘ünde tutuklama kayda geçmiş.” Bu seni mutlu etti mi? Aradığım şeylerden biri buydu. ‘ünde tutuklama kayda geçmiş. Şimdi, eğer onun daha önce tutuklandığını bir öğrenebilirsem.
Başsavcılığına ayrıca suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusu dilekçesinde, “hakaret” suçunu işlediği iddia edilen Uslu hakkında, kamu davası açılması talep edildi.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...