Son Dakika
23 Nisan 2024 Salı

Balbay’ın ilk Açıklamaları İçimde intikam hissi yok

10 Aralık 2013 Salı, 18:31
balbayin-ilk-aciklamalari-icimde-intikam-hissi-yok-52a73e64b21d2

Balbay, çalıştığı Cumhuriyet Gazetesine Cinnah Caddesi’ne gitti . Balbay, öncelikli olarak gazetenin yazarı Cüneyt Arcayürek ile bir süre görüştü.

Okurlarıyla ve gazete çalışanlarıyla bir araya gelen Balbay, Bence ilişkimiz bundan daha fazlası. Seni sevmiyorum. Senin de beni sevdiğini düşünmüyorum. Yakın zamanda da Haber bunun değişmesi gibi bir olasılık görmüyorum. Yani buraya kadar mı? Bitti mi? Evet. Ray seni unutamadığı için mi? Hayır. Çünkü Son Dakika Haberleri Karşımda neler söylediğimi dinliyormuş gibi dikilip hâlen bunların Haber hiçbirinin senin hatan olduğuna inanmadığın için. Barbonunuz var mı? Evet. Duble olabilir mi? İyi misin? Evet. Sadece Son Dakika Haberleri Keşke öyle bir şey yaşanmasaydı. Bu gece çok iyi iş çıkardın. Hayır, hayır. Harika olan sendin. Çok mutlu görünüyorlar. Onlara birkaç geceliğine otelden balayı süitini ayırttık ama Haber Joe ve diğer şeyler yüzünden kalamayacaklarını söylüyorlar. Anlıyorum. Talihsizlik. Odanın ziyan olmasını istemem. Evet. Ben de. Sahi mi? İstemez misin? Tabi ki istemem. Düşündüğüm şeyi mi ima ediyorsun? Vakti geldi. Bunu kayda alabilir miyim lütfen? Bir kez daha söyle. Olmaz. Aynı hafta içinde hem işini bırakıyor hem de evleniyorsun. Artık yeni biriyim.
burada düzenlediği basın toplantısında, içeride kendisini en çok ayakta tutanların başında aldığı “mektupların ve toplumun uyanmasının” geldiğini söyledi.

Balbay, “Beş yıl boyunca yazdıklarım ortada, hiçbir zaman umudumu kesmedim. Benim çok sevdiğim bir Anadolu sözü var, ‘umutsuzluk, yalnızlıktan doğar’ diye. İnsan kendisini yalnız hissettikçe umutsuzlaşır. Olabildiğince perdesiz konuşacağım sizinle, zaman zaman yalnız hissettim ama hiç kalıcı bir yalnızlık değildi bu. Sonunda hep o beklediğim sesi, uyanışı görüm. Bu halkla çok şey yapılır içeride bir kez daha tanık oldum” diye konuştu.

Kendisinin öncelikle gazeteci olduğunu ve kalemi elden bırakmayacağını Onu kaale almamalıydın. Örnek aldığım Kenny Rogers bir seferinde Haber “Erkeksen bazen kavga etmen gerekir” demişti. Çok anlamlı. Gates. Merak etme. İçeri girmeyeceğim. Sadece onunla konuşmak istiyorum. Haber. Şimdi olmaz Haberler. Üzgün olduğunu göremiyor musun? Sadece konuşmak istiyorum Chuny. Sorun değil. Ben iyiyim Chuny. Çok teşekkür ederim. Olanlar için üzgünüm. Neyse ki, Haberler ve Luka diğer odada. Bundan haberleri bile yok. Yine de mazeret değil. Hayır, değil Haberler. Bela aramıyordum. Bir türlü vazgeçmedi. Sürekli Son Dakika Haberleri Yani o konuşmanın bitmesi için Haber illa onun vazgeçmesi mi gerekiyordu? Ne demek istiyorsun. Karşınızda bir erkek varsa kazanmak zorundasınız. Kadınlarla ilişkinize gelince. Onlara doğru davrandığınızı düşünmek zorundasınız. Tek yaptığınız onlara acı vermek ya da en iyi ihtimalle vakitlerini harcamak olsa da. Bunu yaptığımı mı düşünüyorsun? Vaktini mi harcıyorum? Bence ikimiz de Haber bunun geleceği olmadığını bildiğimiz için bu ilişkiye girdik. Hayatımızın bir bölümünden diğerine bir köprüydü. bildiren Balbay, hapiste oyun yazmasını da öğrendiğini söyledi.

Bunun için çok da usta olmak gerekmediğini, yaşadıklarının yazılmasının yeterli olacağını vurgulayan Balbay, şu anda bir tiyatro oyununun ise çeşitli kentlerde sahnelendiğini kaydetti.

“Siyaseti de olabildiğince iyi yapmaya çalışacağım” diyen Balbay, “Bundan sonra siyasette varım. Haddimi biliyorum, neyi ne kadar yapacağımı biliyorum ama ilk yapacağım şey şu olacak; bir ucundan ben tutacağım” ifadesini kullandı.

Yaklaşan yerel seçimler olduğunu ve çağırmaları durumunda adaylara destek ziyaretleri gerçekleştireceğini vurgulayan Balbay, şöyle devam etti:

“Başta İzmir olmak üzere, her belediye başkan adayının yardımcısı ben olacağım. Ne olursa olsun bu ülkede çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Bir planınız yoksa, başkalarının planının parçası olursunuz, biz Türkiye olarak, bir plan yapamadık. Ama başkalarının planının parçası da olmadık. Böyle bir yerdeyiz, hep beraber bir plan yapabilecek güçteyiz. Bunun kanıtı nedir diye sorarsanız bana? Gezi’dir.

O Gezi ruhunun içerideki yansısını, size anlatamam. Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü, bazen benim dilim sürçer, ‘İnsan Haklamaları Günü’ derim. Ama artık onun olmayacağının, ona karşı Haydi Ray. Yürüyüşe çıkalım. Durun. Şunu söyleyeyim Ray. Geçmişte yaşadığınız şey bitti. Sona erdi. Haberler. Ona nasıl bakacağını bilmiyorsun. Lütfen Ray. En azından çabalıyorum Ray. Doğru. Meg’e yaptığın gibi mi? Tamam. Yapma dostum. Bu kadar yeter. Bırak. Sarhoş. Kes şunu. Ray yürü. Haydi. Senin derdin ne? İyiyim. Bırak beni. Ne yapmaya çalışıyorsun? Haberler ve Luka’nın gününü mahvetmeye mi? Bırak beni. Ray, sana ne oluyor dostum? Bence biliyorsun Greg. Ne zaman bir yere vardığımı düşünsem, Haber ne zaman ne yaptığımı biliyormuşum gibi gelse, yine geri gidiyorum. Bak, bu bir düğün töreni. Sarhoşsun. Bir kıza aşıksın. Evine git. Sabah kendini daha iyi hissedeceksin. Eve gitmek istemiyorum. Buradan gidiyorsun. Bir taksiye atla. Pratt. Evine git Ray. Dalga geçmiyorum. Evine git. Senin neyini sevdiğimi biliyor musun Gates? Ne zaman sana sert davranıyorum diye endişe etsem, Haber ne kadar ahmak olduğunu kanıtlayan bir şey yapıyorsun. Ben mi? “O.C.” dizisinden çıkmış o reddedilmiş alkolik bana saldırana dek gayet medeniydim.
durulabileceğinin kanıtı var. Gerçekten bir uyanış var. 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde bundan sonra artık özgürlükler konuşulsun diyorum.”

Anayasa Mahkemesinin kararının çok önemli olduğunu dile getiren Balbay, “Türkiye’de hukukun çok üstün bir yerde olduğunu ve ulaşılmasının zor olduğunu” savundu.

“Ama abartmamak lazım 5 yılı da geçmiyor” değerlendirmesini yapan Balbay, “Böyle de olmamalıydı” dedi.

“Sizden özür dilenmesi gerekir”

Kendisini 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in aradığını ve konuşma sırasında “Sizden özür dilenmesi gerek” dediğini anlatan Balbay, “Benden özür dilenmesin, bu toplumda özgürlükler konuşulsun yeter” diye konuştu.

Mahkeme ve milletvekili seçildiği süreçlerden de bahseden Balbay, 6 kez “Tamam virajı”ndan döndüğünü belirterek, bu süreçte neler yaşadığını anlattı.

Balbay, tahliye kararı çıktıktan sonra cezaevinden bir an önce çıkarıldığına değinerek, şöyle konuştu:

“Kapıyı kapatırken koğuşa son bir kez baktım. O kapıyı içeride yatan bütün yurt severlerin üzerine kapatmış kadar kendimi sorumlu ve acı his içinde hissettim. Şimdi oradaki arkadaşlara kabul ederlerse, ‘dışarıdaki bir parçanız da benim’ diyorum. Süreç içinde hep beraber paylaşacağız. Ama onların özgürlüğü, benim mücadelemin bir parçası olacak bundan sonra. Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, ‘Mustafa Balbay milletvekilidir ve milletvekilliği engellenmektedir’ diyor.”

“İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok”

Balbay, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını eşi Gülşah Balbay ile cevapladı. Bir gazetecinin cezaevinden çıktıktan sonraki anlarında neler yaşadığını sorması üzerine Balbay, şunları söyledi:

“Herkes gitti, ailece kaldık. Oğlum Deniz, bana dokundu. Bana ilk sorusu şu oldu: ‘Baba, uzun kalacaksın, burada kalacaksın değil mi?’ oldu. İkincisi, ‘Baba, beraber yatacağız değil mi? dedi. Onu ben uyuttum. Sabah onları okula bıraktım. Oğlum Deniz, ‘Baba çantamı sen taşı’ dedi. Bu duyguyu içerideki bütün insanlar yaşıyor.”

Balbay, Ankara’daki programı bittikten sonra ilk fırsatta Nazilli’de yaşayan anne ve babasının yanına gideceğini de dile getirdi.

Cezaevindeyken duruşmalara devamlı gidenlerden olduğunu vurgulayan Balbay, “3 bin saat hakim karşısında durmuşum. Bu yargılamalar, yargılama değil. İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok. Güzel renkleri yüzünden aslında tekila sunrise’ı tercih ediyorum. Aşağılık! Ne yapıyorsun Gates? Başkalarına da içki bırak. Barmen, bir kadeh daha lütfen. Votka ve yabanmersini suyu. Ray fark ettin mi bilmiyorum ama burada bir parti yapılıyor. Herkes eğleniyor, dans ediyor. Ne zaman katılmak istersen, Haber taburenden kalk. Barmen. Ona kahve ver. Acele et. Sade olsun. Sen tam bir hıyarsın. Bunun farkında mısın? Sorun mu var? Henüz yok ama az sonra olacak. Senin derdin ne Ray? Derdim, acil servisimize orası sana aitmiş gibi girmiş olman. Bu hoşuma gitmiyor. Kimsenin gitmiyor. Benden hoşlanmadığının farkındayım Ray. Ama er ya da geç benimle yaşamaya alışman gerekecek. Çünkü hiçbir yere gitmiyorum. Gittiğin her yeri karıştırmak mı istiyorsun? Bu sana kalmış. Ama iki şeyle oynamana izin vermem. Hastaların hayatları ve Son Dakika Haberleri Ve ne Ray? Ve o. O benim için değerli, seni asık suratlı silik herif. Yanlış zaman, yanlış yer. Kendini buna hani neredeyse ikna ettiğine eminim. Ama sorun şu. Buna inanan tek kişisin.
En son hapishanede ‘Kendimle konuşmalar’ diye bir kitap yazıyordum, şu anda onun düzeltmesini yapıyordum. Bütün planlar bozuldu” diye konuştu.

Balbay, öğleden sonra Meclis’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğini, ardından TBMM Genel Kurulu’nda yemin edeceğini söyledi. Ayrıca TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de programı uygunsa kendisini ziyaret etmek istediğini bildirdi.

Balbay’ın eşi Gülşah Balbay da eşinin cezaevinden tahliye olmasına çok sevindiğini belirterek, aynı duyguyu diğer tutuklu ailelerin de yaşamasını istediğini ifade etti.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...