Son Dakika
10 Aralık 2024 Salı

100 yıl sonra Yakalı Toy Kuşu Görüntülendi

21 Aralık 2013 Cumartesi, 08:59
100-yil-sonra-yakali-toy-kusu-goruntulendi-52b53b211d9c5

100 yıl sonra Yakalı Toy Kuşu Görüntülendi : Konya’nın Karapınar Şehri civarlarında bir vatandaşımızın yaralı halde bulduğu ve tedavi için Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne sevk edilen kuşun, Sadece diz kapağın yerinden çıktı. Öyle hareketleri nereden öğrendin? Lisede. Müthiş bir beden eğitimi dersiymiş. Evet. Biraz Tayland boksu, biraz İsrail dövüş tekniği. Kendimi korumayı öğrenmek zorunda kaldım. Mezuniyet balosuna seninle gitmek isteyen futbol oyuncularından mı? Hayır. Dairy Quenn’in arkasında çabucak aşk yapmak isteyen metalcilerden. Sürprizlerle dolusun. Sam. Çekilin. Çekilin. Hastan nasıl? Hayati göstergeleri iyi. Ya şoför? Bardelli’ye sor. Boynunda ağrı var mı? Hayır. Hareket etme. İyiyim. Tanrım! Dizim yine çıktı. Yavaş ol ahbap. Bilinci gelip gidiyor mu? Söylemek güç. Onu arka tahtasına alalım. Travma odasını aç Sam. Tamam. Ger zekâlı aniden önüme çıktı. Sence sarhoş mu? Bilmiyorum. Bir, iki, üç. Adınız ne bayım? İngilizce biliyor musunuz? Bilincinin yerinde olmadığını farz etmeliyiz. Evet. Gözbebekleri ışığa duyarlı. Çocuklar. Peki. Travma paneli ve boyun röntgeniyle başlayalım. Kapıyı açabilir misin? Kafasını bantlayacağım. Lanet olası kapıyı aç. Sorun ne? Hareket eden bir şey var. İki yaralı daha. yaklaşık 100 yıl önce Anadolu’da nesli tükendiği bilinen ve literatürlere göre en son 1912 yılında Kars’ta görülen ‘Yakalı Toy Kuşu’ olduğu belirlendi. Tedavi altına alınan yakalı toy kuşunun göğüs bölgesinde bulunan yaraya medikal tedavi uygulanarak tedavi altına alındı. Kuşbilimcilerden oluşan bir heyet, Karapınar İlçesi yakınlarında Yakalı Toy’un bulunduğu alanda incelemelere başladı.

100 Yıl Sonra İlk Fotoğraf

Bir vatandaş tarafından Karapınar yakınlarında yaralı halde bulunan Yakalı Toy’un (Chlamydotis undulata) hastanelerine intikal ettiğinde göğüs bölgesinde çarpma ya da düşmeye bağlı olarak yara oluştuğunu belirten Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Kurtuluş Parlak, Tanrım! Yetişkin bir erkek ve küçük bir çocuk. İkisi de baygın. Affedersiniz. Daha ne kadar sürer? Oğlunuz hâlen kateter laboratuarında. Yani epey sürecek mi? Bir şey söylemek zor. Burada mı beklemem gerekiyor? Haydi bir fincan kahve alalım bay Haberleri. . miligram Enalapril’i deneyebiliriz. Peki. Sen misin Haber? Evet. Ben Doktor Kovac. Merhaba. Wayne Haberleri. Ne oluyor? Kateterizasyon sırasında ciğerlerindeki sıvı arttı. Nefes alması için tüp yerleştirmek zorunda kaldık. Ağrın var mı? Tüp varken konuşamaz bayım. Akrabası mısınız? Evde bakımına yardımcı oluyorum. Kalp krizi mi geçiriyor. Kardiyomiyopati. Ne? Kalbi az kan pompalıyor. Genç. Kalbi sağlıklı. Uzun süredir yüksek kan basıncı tedavi edilmemiş. Sürekli çalışıyor. Hiç doktora gitmiyor. Son günlerde nefes darlığı çekiyor muydu? Onunla daha bugün tanıştım. Haber bir iş için fiyat teklif vermeye gittiğinde ajansı arıyor. Bebek bakıcısına ihtiyacım olduğunu düşünüyor. Görme yeteneği iyi değil. Ayrıca hafıza sorunu var. Alüminyum boru muydu? Sana söyledim. “Vatandaşlar bizi arayıp yaralı bir kuş getireceğini söylediğinde böylesine önemli bir olaya tanıklık edeceğimizi düşünmemiştik. Kuş, hastanemize intikal eder etmez tedavisine başladık.” dedi.

Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik ise, “Kuşu önce Toy kuşunun (Otis tarda) yavrusu sandım ve resimlerini çekerek kesin teşhis için 19 Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas’a gönderdim.  Doç. Dr. Erciyas da fotoğrafları görür görmez bunun Yakalı Toy olduğunu ve yakından incelemek için hemen Konya’ya geleceğini söyledi.  Kuşbilimcilerden oluşan bir heyet, Karapınar İlçesi yakınlarında Yakalı Toy’un bulunduğu alanda incelemelere başladı. Araştırmacılar, Galvaniz kaplı metale ihtiyacın var. Hırıltısı fazla. Zor nefes alıyor. Travma bire. Gates ilgilensin. Kafasından yaralanmış. Hayati göstergeler iyi. Peki. Ufaklık beyin sarsıntısı geçiriyor. GSC . Güzel. İkinci muayene odasına. İkisi de. Bu sefer biraz daha uzun sürebilir. Biliyorum. Diğerleri epey kötü görünüyor. Bir daha dışarı çıkarsak, aracı ben kullanacağım. hangi dilde konuştuğunun bile var mı? Farsçaya benziyor. Çocuğa damar yolu açılması lazım. Travma odasından Buretrol al. Yavaş ve derin nefes al. İlacın etkisini göstermesi için zaman tanı. Merhaba Bards. Şef Mahoney hâlen ‘üncü birimde mi? Bu sabah birlikte krep yedik. Epostalarına baksın. Paramedik olarak mı çalışacaksın? Hayır. Acil servis teknisyenliği için başvuran biriyle ilgili. Şef Mahone acil servis teknisyeni seçim komitesinde. Önemli biridir. Son Dakika Haberleri Ne kaçırdım? Astım hastası. Solunum tüpü gerekebilir. Onun dışında herkesin durumu istikrarlı. Doktor Kovac. Ventrikül fibrilasyonu. Elektroşok hazır. Ne oldu? Çekilin. Sinüs kalp ritmi. Yakalı Toy’u neredeyse yüzyıl sonra gören ilk insanlarız, bu durum, bu alanda çalışma yapan akademisyenler için son derece önemli bir gelişmedir. Bu gelişmenin bilim dünyası tarafından yakından takip edileceğini düşünüyorum.” dediler.

Dünyada Da Sayıları Hızla Azalıyor

Prof. Dr. Dik, “Ülkemizde soyları tükenmiş olsa da Yakalı Toy Kuşları, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve Çin’de yaşamlarını devam ettiriyorlar. Ancak son 20 yılda sayılarında çok hızlı bir düşüş var. Yaşam alanlarının bozulması ve avcılık bunun en önemli nedenleri. Ayrıca endüstriyel ve tarımsal faaliyetler, turizm bölgelerinin genişlemesi de diğer nedenler arasında sayılabilir.” diye konuştu.

Yakalı Toy’un Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ndeki tedavisinin birkaç gün daha süreceği ardından, koruma altına alınacağı bildirildi.

Yakalı Toy Kuşu

Yakalı toy kuşları, ilginç kur davranışlarıyla bilinir. Kur davranışı sırasında göğüs ve baş kısımlarındaki tüyleri kabartırlar. Kanat açıklıkları 150 cm. kadar olabilir. Erkekler dişilerden biraz daha büyük olur. Vücutları genel olarak soluk kum ya da devetüyü rengindedir. Bunun üzerinde koyu kahverengi benekler ve çizgiler bulunur. Karın bölgesi beyazımsıdır. Kanatlarının uç kısmında ve boyunlarında büyük siyah bölgeler vardır, ancak bu özellikleri uçarlarken daha iyi görülür. Küçük böcekler, karıncalar, tohumlar başlıca besinleridir. Bunların yanı sıra küçük kertenkeleleri de yiyebilirler. Çöl, yarı çöl, kurak alanlarda yaşamaya uyum sağlamışlardır. Yaşam alanlarında su az bulunduğu için su gereksinimlerini yiyeceklerinden karşılarlar.

Zeki Dursun/Zedhaber

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...