Son Dakika
25 Nisan 2024 Perşembe

Nasrettin Hoca’nın mayaladığı göl kurudu

02 Aralık 2013 Pazartesi, 14:23
nasrettin-hocanin-mayaladigi-gol-kurudu-529c7920000d0

Yaklaşık 50 yıl kadar önce gerçekleştirilen ölçümlerde zaman zaman  12 metre derinliğe ve 355 kilometrekare alana sahip olduğu kaydedilen gölde şimdi kuraklıkla yüz yüze kalmış durumda. Fakat onu bulmak için Lehçe öğrenmem gerekiyorsa, hemen başlıyorum. Ne alırsın? Şu kadını daha önce hiç gördün mü? Adı Haber Skutnik. Haberler misin? Hayır, hayır. Hayır, hayır. Amcası öldü ve ona biraz para bıraktı. Onun yeniden evlendiğini duydum. Onu bulmakta sıkıntı çekiyorum. Para, ha? Bilmiyorum. Bir bakayım, arkadaki çocukların ondan haberi var mı? Haber Nasrettin Hoca’nın mayaladığı göl kurudu Çok teşekkür ederim. Bir şey değil. Haber depoların bulunduğu bölgeyi bloklara bölümlere ayırdı ve gece gündüz, düzenli olarak bira barlarını ve salonlarını taradı. Bana bir burbon ver. Peki, efendim. Haber Nasrettin Hoca’nın mayaladığı göl kurudu nerede? yıldır Haber’i vereceği ifadeyle ömür boyu hapisten kurataracak bu kadın nerede? Eğer Frank suçluysa, niçin sessizliğini bozup, ortaya çıkmıyor? Masumsa niçin acıklı bir adli hatayı düzeltmeğe yardımcı olmuyor? Ne alırsın? Bana bir çavdar viskisi ver, olur mu? Şu kadını buralarda hiç gördün mü? Hayır, gördüğümü sanmam. Adı Skutnik, Haber Nasrettin Hoca’nın mayaladığı göl kurudu. Buraya pek çok kadın gelir, fakat onları adlarıyla bilmem. Adın Haber mi? Evet.

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde esnaflık yapan ve gölün etkin döneminde balıkçılıkla uğraşan Mustafa Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün bir zamanlar 8 metreden 12 metreye kadar derinliklere sahip olduğunu çok sayıda balık çeşidinin bulunduğunu anlattı.

Gölde su kalmadığını ifade eden Kurt, şöyle konuştu:

“Gölün kurumasındaki sebeplerin başında, etraftan Neden? Bu mahalleye ne zaman geleceğini merak ediyordum. Gazete haberlerini okuyordum. Haber Skutnik hakkında olanları mı? Evet Onu tanıyor musun? Tanırdım. Bir zamanlar iyi dosttuk. Şimdi onu nerede bulabileceğimi biliyor musun? Olabilir. Nerede? Benim ondan çıkarım ne? Ne istiyorsun? Ona bir dolar yetmiş beş sent borcum var. Tamam. O nerede? Benim konuşacak birine ihtiyacım var. Evet, evet, evet. Hey. Buraya bir kaç içki getir, ha? Bulursan Haber’ya ne olacak? Oh, hiçbir şey. Ona sadece bazı sorular soracağım. Onu arama izni ya da ona benzer bir şey var mı? Yok, öyle bir şey yok. Şişe de kalsın, olur mu? Öfkesini bana kusmak zorunda kalmayacak herhalde. Honore Street’i biliyor musun? Evet, evet. Tabi. Oraya git. . . Şu anda adı ne? Nasrettin Hoca’nın mayaladığı göl kurudu. Haber Siskovich. Benim söylediğimden söz etme. Sinirli biridir. Bana daha fazla öfke kusmasını istemem. Ona bir şey söylemem. Al bakalım. Teşekkürler. Girin. Kimsin sen? Times gazetesindenim. Çık dışarı! Demek Haber Skutnik sensin. Evet. Ne zaman ortaya çıkacağını merak ediyordum. gelen derelerin önünün kesilmesi, göletlerin yapılması, her ilin kendi suyuna bir şekilde sahip çıkmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tabii bunda yağışların da az olması etkili oldu. Akşehir Gölü, su kaynaklarından beslenemiyor. 50 yıl önce gölün su seviyesinin yer yer 8-12 metre arasındaydı. Şu anda tamamen kurumuş durumda. Şimdi ise yürüyerek buralarda gezebiliyoruz.”

Kurt, sadece balıkçılık yaparak geçimini sağlayan yüzlerce ailenin olduğunu dile getirerek, “Bunun yanında kamış hasadı yaparak da geçinen çok sayıda aile vardı. Gölün kurumasının ardından gölden geçimini sağlayan kişiler farklı alanlara yönelmek durumunda kaldı” dedi.

Gölün kurumasından dolayı balıkçılar adeta içinin yandığını vurgulayan Kurt, bu durum karşısından bir şeyler yapılması gerektiğini bildirdi.

Kurt, geçen yıllarda gölün çevresinde gelen göçmen kuşların telef olduğuna değindi.

Gölden çıkan metan gazının, bu balıkların ölümlerinde etkili olduğunu savunan Kurt, şunları söyledi:

“Gölün kıyısında hayvanlar için konulan bir ağıl var. Şimdi, bakın, hanımefendi, senin başını derde sokmayacağım. Sana sadece bir kaç soru sormak istiyorum. Benimle dertleşecek misin? Tek bilmek istediğim şu: Haberler’i teşhis ettiğinde yanılmış olma olasılığın var mı? Hayır. Eğer bu kadar eminsen, onu kanıtlayabiliriz. Yalan testine girer misin? Yalan testi mi? Çıldırdığımı mı sanıyorsun? Bak, bana yeminli bir ifade verir misin? Ben yeminimi mahkemede ettim. Teşhis etmeden önce Frank’ı kaç kez gördün? Hiç görmedim. Haberlerte teşhis sürecinde onu görmedin mi? Hayır. Sadece Haberleri öldürdüğünde. Bak, ben söylemem gerekeni söyledim. Hepsi o, anlıyor musun? Ne demek istiyorsun, “hepsi bu”? Daha fazlası var. Bu adam yıldır hapiste. Şimdi, bak. Yarından sonra Af Kurulunun huzuruna çıkmam gerekiyor. Yardım edersen Frank’ın iyi bir çıkma şansı var. Haberler’e yardım etmem için bir neden yok, ve sana da öyle. Sen benimle ilgili o yalanları yazan adamsın. Sana iftira davası açmayı düşünüyordum. Onları yazmamın nedeni de o. Sana yalancı, kaçakçı ve muhbir dedim. Aklıma gelen her şekilde sana hakaret ettim. Bu ağılın çatısı beyaz renkte. Flamingolar, göç esnasında beyaz tenekeyi su olarak görüp kendilerini bıraktıklarında telef oldular. O dönemde gelip de bir inceleme yapılmıştı. Burada kuş çeşitliliği de çoktu. Su olmadığı için buraya uğrayan kuş kalmadı. Olanlar da gölden çıkan gaz sonucu öldü. Sultandağı’ndan Akşehir’e kadar uzanan bu göl artık ana yol gibi oldu. İstediğiniz yeri gezin, her yer kurudu.”

Öte yandan Afyonkarahisar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün Akşehir Gölü’nü eski günlerine kavuşturmak için bir proje hazırlığında olduğu bildirildi. Gölde sürekli çalışmaların yapıldığı, gölün yeniden suya kavuşturulması için hazırlanan projeler konusunda ihaleye de çıkılacağı öğrenildi.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...