Son Dakika
25 Nisan 2024 Perşembe

Mandela için Dünya Genelinde Yas Tutuluyor

07 Aralık 2013 Cumartesi, 08:16
mandela-icin-yas-tutuluyor-52a2b4b5ec5c6

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden Nelson Mandela’nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını belirterek, “Bugün o evine gitti ve biz bu dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O, artık sadece bizim zamanımıza ait değil, çağlara ait biri” ifadelerini kullandı.

Başkalarının özgürlüğü için kendi Söyleyin ona bunu beş sayfaya indirsin. Sürekli sekreterine yazıları sıkıştırmasını söylüyor. Hiçbir şeyi çıkardığı yok. Joe Hanson’un programdan çıkarılmasını istiyorum. Komik yazamıyor. Kanser olursa, ona çiçek gönderirim. Kovun gitsin. Tanrım! Artık kimse komik bir şeyler yazamıyor mu? Her şeyi benim mi yapmam gerekiyor? Kendim yazıp, kendim yönetip, kendim mi çekeceğim? Buna inanamıyorum! Şu dışarıdaki insanlara bakın! Bakın onlara! Bu insanlar hayatlarına katacak komik bir şeyler görmek istiyor! Onlar komik bir şeyler bekliyor! Sizse onlara sıradan şeyler sunuyorsunuz! Bu korkunç! Bana ne yapmaya çalışıyorsun? Bunun, yaratıcı bir zekânın profili olması gerekiyordu. Bu meslekte tutunmak bir kadın için oldukça zordur. Bunu senin için kolaylaştırabilirim. Bu da ne böyle? Bunu ne zaman çektin? Köşede duruyordum. Çekmeden edemedim. Sadece dışarıdan gördüklerime göre hareket edemem. İç dünyanı da keşfetmek istiyorum. özgürlüğünden vazgeçen Mandela’nın Güney Afrika’yı dönüştürdüğünü ve herkesi harekete geçirdiğini ifade eden Obama, Mandela’nın kendisini hapse atanlarla bile uzlaşıya varmasının da tüm insanlığa ilham olması gerektiğini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın, inanarak, hayal ederek ve birlikte çalışarak insanlık ve adalet için neler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Mandela’nın hayatını kaybetmesiyle ilgili “Dünyadan büyük bir ışık geçti” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Mandela’nın ırkçılık rejimine karşı mücadelesinde kazandığı zaferiyle insanlığa büyük katkısının olduğunu belirtti.

Haiti’nin Devlet Başkanı Michel Martelly Yani seninle biraz zaman geçirmemiz gerekiyor. Bu akşam yemeğe çıkalım. Sadece Haber, Haberler Tamam, çekil kenara. Filmi ben devralıyorum. Son Dakika Haberleri Ne? Benim filmimi sen bitiremezsin. Son Dakika Haberleri Bitiremez miyim? Git de kontratını bir oku. Son Dakika Haberleri Söz vermiştin. Son Dakika Haberleri Projenin amacı, gerçek beni göstermesiydi. Mükemmel olmayabilirim ama böyle biri de değilim. Yani senin iddia ettiğin gibi: “Müthiş bir demokrasinin duyarlılıklarını sömüren” Kovuldun Cliff! Çık git buradan! Git! Teşekkürler! Güle güle! Bükülüyorsa komiktir. Kırılıyorsa komik değildir. Hadi ama. Cesaretini kaybetme. Kendine özgü bir vizyonun var. Niye bu kadar sinirlendi ki? Sanki bu güne kadar kimse Mussolini ile karşılaştırılmadı. Filmi bu şekilde montajlayacağın aklımın ucundan bile geçmezdi. Lester hakkında iyimser bir profil istiyorlar. Onu seviyorlar. Şimdi yeniden montajlayıp, kendini bir aziz gibi gösterecek. Wendy haklı. ise her sembol gibi Mandela’nın ölmediğini dile getirerek, ”Mandela sadece Güney Afrika’da demokrasinin babası değildir. O, bize yaşam şekliyle cesaretiyle inancıyla adalet ve eşitlik için doğru bir mücadele içinde olduğunu öğretti” dedi.

Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande ise mesajları hiçbir zaman yokolmayacak Mandela’nın insanlığa özgürlük ve adalet için verdiği ilhamın devam edeceğini kaydetti.

Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi muhalefet lideri Aung San Suu Çii ise insanlık standardını yükselten ve eşsiz bir insan olan Mandela’nın insanların istemesi halinde dünyayı nasıl değiştirebileceğinin en iyi işareti olduğunu ifade etti.

Hindistan Başbakanı Manmohan Sing de ülkesinin bağımsızlık liderlerinden Gandhi ile karşılaştırdığı Mandela ”Kahraman adamlar bu dünyaden gidiyor. Mandela, gerçek bir Gandhiciydi. Mandela’nın yaşamı ve çalışmaları gelecek nesiller için ölümsüz bir ihlam kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott de 20. yüzyılın en önemli devlet adamlarından Mandela için ”Dünya bir daha başka bir Nelson Mandela görmeyebilir. O sayısız erkek ve kadını, dünyanın daha dürüst ve cesurca yaşanabileneceğiyle ilgili ilham verdi” dedi.

Eski ABD Devlet Başkanı Jimmy Carter ise yeni nesillere ilham kaynağı olan adalet ve özgürlük için verdiği tutkulu mücadelenin dünyayı etkilediğini kaydederek, ”Güney Afrika, bugün dünyanın önde gelen demokrasi örneği ise bunu Mandela’ya borçludur” dedi.

”Tüm kardeşlerimizin tüm renklerden geldiğini farkettirdi”

Küba’da adeta bir kahraman olarak görülen Mandela’nın ölümü ülkeyi adeta yasa boğdu. Komünist Gençlik Gazetesi’nden Juventud Rebelde, Fidel Castro ve Küba’nın sevimli arkadaşı olarak, çok ırklı Güney Afrika’nın babası ve dünya için Sanırım onu kıskanıyorum. Limuzinlerini, parasını, kadınlarını. Senin de kendine özgü bir tarzın var. Hey dinle. Evlen benimle. Ciddiyim. Beni mutlu edecek tek şey budur. Senin için çıldırıyorum. Sen bekarsın. Benim evliliğimse sona ermek üzere. Seninle konuşmalıyım. Şurada biraz oturabilir miyiz? Şaka değil. Senin için gerçekten deli oluyorum. Ben buralardan gidiyorum. Öyle mi? Bu da ne demek şimdi? Londra’da birkaç program çekme şansı yakaladım ve Haber, Haberler Haber, Haberler bu teklife hayır diyemedim. Peki bu, ne kadar sürecek? Muhtemelen üç ya da dört ay kadar. Üç ya da dört ay mı? Tanrım, şaka ediyor olmalısın. Hayal kırıklığına uğradım. Bilirsin, belki bu, daha iyi olur. Buralardan biraz uzaklaşmaya ihtiyacım vardı. Yaklaşık , mil kadar. Son Dakika Haberleri Ne zaman gideceksin? Son Dakika Haberleri Sanırım on gün içinde. Tanrım. Seni çok özleyeceğim. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Seni üç ya da dört ay boyunca göremeyeceğim, öyle mi? örnek olan Mandela’nın “eşsiz bir insan” olduğunu belirtti.

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ise Mandela’nın “ahlak ve adalet için cesaretin sesi” olduğunu belirtti.

Tüm zamanların en iyi boksörü, ağır sklet boks şampiyonu Muhammed Ali ise yaptığı açıklamada Mandela hakkında en çok hatırlayacağı şeyin Mandela’nın kalbinin, ruhunun ve yüreğinin asla ırksal veya ekonomik adaletsizlikler, nefret ve intikam gibi duygular içermediği ifade ederek, ”O bize büyük ölçüde affetmeyi öğretti, tüm kardeşlerimizin tüm renklerden geldiğini farkettirdi” dedi.

Güney Afrika’nın eski lideri Nelson Mandela’nın yaşamını anlatan ”Long Walk to Freedom-Özgürlüğe Uzun Yol” filmi Londro prömiyerine katılan İngiltere tahtının 3. sıradaki varisi Prens William ile eşi Kate Middeleton ise Mandela’yı eşsiz ve ilham verici bir olarak hatırlayacaklarını kaydetti.

Güney Afrika’da yapılan 1995 Ragbi Dünya Kupası boyunca Nelson Mandela’nın hayatının anlatıldığı ”Invictus” filminde efsanevi lideri canlandıran ünlü oyuncu Morgan Freeman ise sadece zaferlerinin değil, hatıralarının da hatırlanayacağı Şu an hapis cezasına çarptırılmış gibi hissediyorum. Ben, kızın çok güzel bir gelin olacak. Bu Barbara, kayınbiraderimin kardeşi. Tebrikler. Kızınıza mutluluklar dilerim. Tanrım. Çok tedirgin hissediyorum. Üzerimdeki her şey kiralık. Kiralık bir smokin, kiralık ayakkabılar, kiralık iç çamaşırları. İyi görünüyorsun. Cliff, bana bir iyilik yap. Bu, ailemle son kez bir araya gelişin olacak. Güzel bir akşam geçirelim, olur mu? Ve bu da Dr Rosenthal. Ben Siyaset. Son Dakika Haberleri Bu Marion ve bu da Peter. Son Dakika Haberleri Nasılsınız? Tanıştığımıza memnun oldum. Son Dakika Haberleri Magazin? Son Dakika Haberleri Evet Ben. Magazin, gelebilmene çok sevindim. Benim için anlamı çok büyük. Neyin var senin? Çok sıkıntılı görünüyorsun. Wendy ile, sonunda bitirmeye karar verdik. Her ne kadar son birkaç yılımız korkunç geçmiş olsa da benim için üzücü bir durum. Son Dakika Haberleri Votka tonik alacağım. Son Dakika Haberleri Bana da aynından. Mandela’nın sadece dünyayı ne kadar etkilediğinin yanısıra bundan sonra da onun düşüncelerinin insanlığı ne kadar ileriye götüreceğinin de önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...