Son Dakika
18 Nisan 2024 Perşembe

Koca Yusuf A400M Ocak’ta Ülkemize Geliyor

18 Aralık 2013 Çarşamba, 02:11
koca-yusuf-a400m-ocakta-ulkemize-geliyor-52b0e7c7a1143

Koca Yusuf olarakda bilinen A400M model nakliye uçağı tek seferde 116 askeri tam techizatlı taşıyabiliyor. Türkiye 2018’e kadar 10 Kosa Yusuf alacak. Telefonunuz çalışıyor mu? Hayır. Tüp tamam. Ağrınız var mı Bay Hales? Biri onu üçüncü muayene odasına götürebilir mi? Boyunluk takılsın ve Haber bir stajyer onu kontrol etsin. Hayır. Oğlumun yanında kalacağım. Solunum cihazı iste Chuny. Hayır. Önce damar yolu açılmalı. Kan basıncı çok düşük. Kan akışı yavaş. Ohio’dan dönüyorduk. Ailemi görmeye gitmiştik. Sol kaval kemiğinden enjeksiyon. Bir litre steroitsiz antiinflamatuar. Diğer tarafa da açın. Subklavyeni de ben açacağım. Kan basıncı ‘ya . Bu ne demek? Kan basıncı çok düşük. İç kanaması olabilir. Neela yan odada mı Sam? Evet. Buraya gelmesini rica edebilir misin? Triyajda boynundan bıçaklanmış biri var. Beyaz önlüklü kimse bulamıyorum. Pratt, sen git. Nabız ‘larda. Az kaldı. Diğer damar yolundan negatif kan verelim. Kahretsin. Damar açamıyorum. Damar yolu açılamayan, kan basıncı düşük bir çocuk olduğunu duydum. Femoralden açayım mı? Evet. Onu kazadan sonra gördüm. ‘lik iğne ve Cordis kateteri. Kamyonu o kullanıyordu değil mi? Buna o neden oldu. Bunu bilmiyoruz bayım. Türkiye’nin hem tasarımına hem de imalatına ortak olduğu geleceğin nakliye uçağı Airbus A400M’de ilk teslimat 4 ay gecikmeyle Ocak’ta TAİ/TUSAŞ’ta düzenlenecek törenle yapılacak.

TEK SEFERDE BİR BÖLÜK TAŞIYACAK

Koca Yusuf adıyla bilinen ve havalandığında tam teçhizatlı 116 askeri (bir bölük) operasyon bölgesine indirme kabiliyetine sahip olan uçaklardan 2018’e kadar 10 adet alınacak. Türk Hava Kuvvetleri, olası bir harp durumunda 8-9 uçakla bir taburu aşkın teçhizatlı askeri tek sortide operasyon bölgesine ulaştırabilecek kabiliyete erişecek. Türkiye’de Koca Yusuf olarak adlandırılan A400M Kayseri’deki 221. Filo’da kullanılacak. İlk iki uçağı Ağustos’ta Fransız Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen Eşinizle ilgili bir haber aldık. Helikopterle getiriliyor. Az sonra burada olur. Nasıl olduğunu söylediler mi? Hayır ama son durumunu öğreneceğim. Teşekkürler. İyi haber. Boynunuz iyi. Beyniniz de normal ve sağlıklı görünüyor. Ona eminim. O kadar aptal olmasam, karım helikopterle getiriliyor olmazdı. Çocuklar da yaralanmazdı. Bir gece müşahede altında tutulmanız gerekiyor. Yatak bulana dek sizi burada tutacağız. Şimdi dinlenmelisiniz Bay Marchak. Alex o lüks yatılı okula gittikten sonra Haber daha çekici olmaya başladın. İş olsun diye değil Morris. Oğlumu oraya yolladım çünkü yardıma ihtiyacı vardı. Ona sunabileceğim yarımdan fazlasına. Elbette. Özür dilerim. Ama şimdi hata yaptım gibi geliyor. Ona eposta atım, onu aradım. Ama beni kale almıyor. Hayır, hayır. Yaptığın şey doğru. Alex’in yardıma ihtiyacı vardı. Alışması zaman alabilir ama Haber endişe etme. Her şey düzelecek. Umarım. Frank. Kamyon şoförünün eşinden haber var mı? Hayır. Beni arayan var mı? Yine hayır. Haberler, bugün o çocuğu kurtarman müthişti. A400M’in ikinci kullanıcısı Türk Hava Kuvvetleri olacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçağı filonun bir parçası yapmadan önce uçak mürettebatının devam eden eğitim programlarında kullanacak. A400M’in ikinci uçağı 2014’te teslim edilecek, teslimatların 2018’e kadar tamamlanması öngörülüyor. A400M’lerle yenilenecek 221. Filo’da halen 42 yıldır kullanımda olan emektar C-160’lar görev yapıyor. A400M ile ulusal veya uluslararası yardım faaliyetlerinde daha çok sayıda malzeme hızlı bir şekilde ihtiyaç bölgesine ulaştırılabilecek. Uçağın toprak zemine de inebilme özelliği sayesinde havaalanı olması gerekmeksizin herhangi bir bölgeye inebilecek ve yükünü indirecek. Türkiye 10 uçak için toplam 1.5 milyar dolar ödeme yapacak. Ancak bu para da uçağın ortak üretiminde yer alan Türk Savunma Sanayii’ne üretim ve ihracatları dolayısıyla geri dönecek.

500 TÜRK MÜHENDİS ÇALIŞTI

Uçağın yüzde 8.5’unun üretimini Hey, sen! Sana söylüyorum. Oğluma ne yaptığına bak! Sakin olmalısınız Bay Hales. Onları öldürdün. Çocuk iyileşecek mi? Karımla kızımı öldürdün. Sakin olmazsanız, çıkmanız gerekecek. Söylediği doğru mu? Bunu yaptım mı? Ne yapmam gerekiyor? Karımla kızımı öldürdün. Ne kadar verildi? Yaklaşık üç litre. Hayati göstergeleri nasıl? Nabız . Kan basıncı ‘e . Geçecek evlat. Çok iyi gidiyorsun. Sıvıların bir yararı olmuyor. Çünkü kan dolaşımına gitmiyor. Sakroiliak eklem hasarı. Pelvis fraktürü. Tpod’u getiriyorum. Bacaklarından verdiğimiz tüm sıvılar, Haber doğrudan fraktüre gidiyor. Kırığın üstünde bir yerden damar açmalıyız. Bu şeyi nasıl takacağım? Sana göstereceğim. Mae Lee. Doktor Dubenko beni izlemem için yolladı. Oradan damar açılabiliyor mu? Doğru yeri bulmak biraz zor ama, evet, açılabiliyor. Kilo başına mikrogram faktör A. Tamamdır. Kan veriyoruz. Anjiyoplasti için yukarı alınmalı. Sonra da belki ameliyata. Ameliyat mı olacak yani? Belki. Ama iyileşecektir. Duydun mu? Her şey yolunda. Tomografi sonucu. TUSAŞ üstlenmiş durumda. Türkiye, 500 Türk mühendisin katkı yaptığı 180 uçaklık projede 1 milyar Euro’luk parça imalatını üstleniyor. Airbus’ın araştırması, gelecek 30 yılda bin uçaklık pazarı ortaya koyarken, uçak satışı oldukça Türkiye proje ortağı olarak bu satıştan hem pay hem de iş alacak.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...