Son Dakika
24 Nisan 2024 Çarşamba

K.Irak petrolünde 6 imza atıldı

29 Kasım 2013 Cuma, 12:07
k-irak-petrolunde-6-imza-atildi-529866c68e5c3

K.Irak petrolünde 6 imza atıldı Kürt petrolü ve gazının Türkiye’ye taşınması için geçtiğimiz gün Başbakan Erdoğan ile Kuzey Irak Yönetimi Başbakanı Barzani arasında gerçekleştirilen 3 saatlik görüşmede Çok naziksin. Fakat ben paramı sigara ve şekerlemelere harcayamam. Yardım edemeyecekseniz, bir gün ben onu bir şekilde dışarı çıkaracağım. O günü hayal ediyorum. , dolar bir hayal için çok fazla. Evet. Onbir yıl! Hayal ediyor ve çalışıyorum. Önce, , doları denedim. Hiçbir şey çıkmadı. Şimdi ise , doları deniyorum! Tut ki bir şey çıkmadı? O zaman yıl daha çalışırım. , dolar kazanırım! Fakat benim oğlum, bir gün dışarı çıkar. Şey, hakkınızı teslim etmem gerek, Bayan Haberler. Büyük cesaret sahibisiniz. Bana yardım edecek misin? Hayır, korkarım öyle bir şey yapamam. Ben yalnızca bir muhabirim. Sadece haber yazarım. Pekala, sana iyi şanslar. Güle güle. , dolar bitrktiren köleler onu oğlunu temize çıkarmak için veriyor. İyi iş çıkardın, Mac. Teşekkürler, Son Dakika Haberleri Mac. Hey, temizlikçi kadın konusundaki şu haber… oldukça iyi. Stateville’e gidip, oğluyla bir görüşme yaparak haberi sürdürmeye ne dersin? Şey, şimdi, dur bir dakika. Bu haberi oğulu yüceltmek için yazmadım. O bir Haberler katili. Peki, onun Haberler katili olduğuna elinde bir kanıt var mı? Şey, ona okulu astı diye yıl vermediler herhalde. 6 adet anlaşmanın imzalandığı bildirildi.

İMZALAR TAMAM AÇIKLAMA YOK

Radikal’den Erdal Sağlam’ın haberine göre; resmi olarak açıklanmasa bile, enerji işbirliğine ilişkin hazırlanan anlaşmalar imzalandı. Buna karşılık Irak merkezi yönetimi ile ABD’nin tepkisi nedeniyle anlaşmaların imzalandığı açıklanmadı. Başka bir deyişle K. Irak’la anlaşma da imzalar da tamam ama açıklama yok. Önümüzdeki dönemde hem Barzani’nin hem de Başbakan Erdoğan ‘ın Irak Başbakanı Fakat o öldürmedi. Frank’ım iyi bir çocuk. O böyle bir şey yapmaz. Ben… Şu , dolar, onu nereden buldun? Önemli mi? Oh, evet. Evet, çok önemli. Nereden bulduğu, nereden bulduğun, olayla çok yakından ilgili olabilir. Parayı bir yerlere saklamış olabilir. Belki de sen onu oğlunu kurtarmağa çalışan bir çete üyesinden aldın. Hayır. Hayır. Ben çalışıyorum. Yerleri temizliyorum. Onbir yıl, bir gününü bile çalışmadan geçirmedim. O parayı kazandım, her kuruşunu. Onbir yıl mı? Bu uzun bir süre. Evet. Sen sadece sözünü ediyorsun. Oğlum, o ise onu yaşadı. İnan bana, bayım. Sen benim Frank’ımı tanımazsın. Fakat ben, annesiyim. Yani, yeni bir kanıt, mahkemede gündeme getirilmeyen bir şey mi buldun? Hayır. Ah, hayır. İşte bu nedenle ben yeni bir kanıt satın almağa çaluşıyorum. Oh, bakın, siz sadece… sadece paranızı boşa harcıyorsunuz. Sizi dolandırıp, o parayı sizden alacaklar. Hayır. Bana yapamazlar. Bakın. Bakın, bayan. Oğlun yıldır içeride. Şimdi, eğer o parayı iyi değerlendirmek istiyorsan, ona pek çok sigara ve şekerleme gönder, onu mutlu tutmağa çalış. Maliki ile yapması planlanan görüşmelerde, bu anlaşmalar konusunda onay alınmasına çalışılacağı ise aşikâr.

5 SÖZLEŞME İMZALANDI

K.Irak’la bu yılın başlarında yapılan mutabakatlara ilişkin anlaşmalar da imzalandığı halde hemen kamuoyuna açıklanmamış, birkaç ay sonra K. Irak yetkilileri tarafından anlaşmaların imzalandığı söylenmişti. Yine aynı yöntem izleniyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın söylediği gibi; bu anlaşmaların çoğu ‘sözleşme’ formatında. Türkiye ‘nin bu iş için yeni kurduğu kamu şirketi olan Turkish Energy Company (TEC) yetkilileri tarafından imzalanan anlaşmaya geçen sefer olduğu gibi K. Irak Başbakanı Neçirvan Barzani imza koydu.

ABD’Lİ BANKA YOK

Önceki gün Ankara ‘da Başbakan Erdoğan’ın nezaretinde imzalanan anlaşmaların toplamı ise 6 adet. Bunlardan 5’inin sözleşme adı verilen Şimdi, ne demek istediğimi anlıyor musun? Onun fazlaca bir önemi yoktu. Araştırmanın bir zararı olmaz. Adını gazeteye yazdırabilirsin. Bu kan emiciler için bir yem! Kentteki her dolandırıcı ve beleşçi o paranın peşinde olacak. O parayı almak için kardeşlerini bile oyuna getirecekler. Belki bu da bir oyun. Bu kentte her numara var. Ne demek istediğimi anlıyor musun? Sadece farkına varmak zaman alır, o kadar. Ben de az önce onu düşünüyordum. Ben Tillie Haberler’i arıyorum. Ah, ne istiyorsun? Northside ‘yi aradım, onu burada bulacağımı söylediler. Tillie benim. Bu ilanı siz mi koydunuz? Evet. O bana ait. Bir şey biliyor musun? Hayır. Hayır, hayır. Hayır, ben Chicago Times için çalışan bir muhabirim. Bu Haberlerin katillerini bulmakla niçin bu denli ilgilendiğinizi bilmek istiyoruz. Haber benim oğlum. Ben onun anasıyım Oğlum onu öldürmekten hapiste. O öldürmedi. Arkadaşlarım, bana büyük para teklif edersem, belki birinin Haberleri kimin öldürdüğünü ihbar edeceğini söyledi. Şimdi, demek istiyorsun ki, oğlun Haberleri öldürmekten hapiste, öyle değil mi? Evet. anlaşmalar birinin ise TEC’in tek başına ve diğer ortaklarla birlikte K. Irak’ta yapacağı petrol arama sahalarına ait protokol olduğu belirtiliyor.

İmzalanan 5 adet sözleşme ile K.Irak’tan mevcut boru hattına verilecek petrol, buna ek olarak Türkiye ile K. Irak arasında yapılacak direkt petrol boru hattı, doğalgaz akışının sağlanmasını içeren doğalgaz boru hattına ilişkin sözleşmeler ile K. Irak’tan alınacak petrolün parasının ödenmesi için kurulan mekanizmaya ilişkin sözleşme bulunuyor. Bu arada alınacak petrolün parasının ödenmesi için ABD’li bir bankanın devrede olmayacağı da kesinleşti. Bakan Yıldız’ın da söylediği gibi; K. Irak’tan mevcut boru hattına verilecek petrol ve K.Irak’tan direkt alınacak petrol için Irak merkezi yönetiminin de devrede olacağı bir mekanizma kuruluyor. Hem petrolün alımı hem boru hattıyla gelip depolara girişi, hem de parasının ödenmesi konusunda çok sayıda noktada K.Irak, Irak merkezi yönetimi ve Türkiye’nin içinde doğrudan bulunacağı bir mekanizma kuruluyor ve bu mekanizmanın isteyen uluslararası denetimlere de açık, şeffaf bir mekanizma olmasına özel önem verildiği görülüyor. Alınacak enerjinin bedelinin bir kamu bankasına yatırılacağı da sözleşmede yer alıyor.

SAHA SAYISI ARTACAK

Protokolün bir önemi de şimdiye kadar üzerinde anlaşmaya varılan TEC’in K.Irak’ta arama ve üretim yapacağı toplam 12 petrol arama sahasının Tomek benim yerime sürekli gelirdi. Öteki adam, onu daha önce hiç görmedim. O zaman Haber’i ilk kez cinayet günü gördün? Evet, efendim. O halde onu bir sonraki görüşün Haberlere onu teşhis ettiğin gündü. Evet, efendim. Teşekkür ederim, Sayın Yargıç. Savunma çekiliyor. Her iki adam da yıla mahkum oldu, Stateville Hapishanesine gönderildi. Bu olay yılının Kasım ayında oldu. Frank ve Tomek hapse girdi. Olay yıl unutuldu. Ta ki yılı Ekim ayının ‘una gelinceye kadar. O gün Chicago Times gazetesinin seri ilanlar sütununda küçük bir ilan yayınlandı. Delikanlı! Buyurun, efendim? Bana ‘de öldürülen Haberler Son Dakika Haberleri’nin dosyasını bul. Başüstüne. Ve bana Haber’i çağır. Evet, efendim. Son Dakika Haberleri seni istiyor. Şuna bir bak. Bundan ne çıkarıyorsun? Şey, yıl önce bir Haberleri kimin öldürdüğünü bulmak için biri niçin , dolar ödesin, bilmek istiyorum. yılı Haberler cinayetlerinin yoğun yaşandığı bir yıldı. Northside’da onları çifter çifter öldürüyorlardı, ördekler gibi. ‘de öldürülen o Bundy denen Haberler hakkında bulabileceklerimin hepsi bu, Bay Son Dakika Haberleri. sayısının arttırılmasını da öngörmesi. Bu sahalardan 6’sının tek başına TEC’in arama yapacağı sahalar, diğerlerinin ise ABD’li petrol devleri Exxon-Mobil ve Chevron ile ortaklaşa. Bu sahalara aslında sadece petrol sahası olarak bakmak mümkün değil. Çünkü daha önce Genel Energy’nin de petrol aramak için açtığı sahaların bazılarında ciddi doğalgaz rezervi bulduğunu biliyoruz. Dolayısıyla TEC’in arama yapacağı sahaların petrolün yanı sıra doğalgaz sahaları haline gelmesi de ihtimal dahilinde.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...