Son Dakika
18 Nisan 2024 Perşembe

Suriye’de 2013’te 50.000 Sivil Katledildi

01 Ocak 2014 Çarşamba, 00:17
suriyede-2013te-50-000-sivil-katledildi-52c341c8aca90

Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün (SNHR) raporuna göre, savaşın 3 yıldır devam ettiği Suriye’de 2013’de 41 bin 500’ün üzerinde sivil, rejime bağlı askerlerce öldürüldü. Bunlardan 1609’unu işkence altında ölenler, 4 bin 344’ünü çocuklar, 2 bin 921’ini ise kadınlar oluşturdu. SNHR raporuna göre yıl boyunca en az 9 bin 38 silahlı kişi de hayatını kaybetti.

Doğu ve Batı Guta’da kimyasal silah kullanımı

Suriye 2013’te dünya gündeminde en çok kimyasal silahlar yer aldı. Esed rejiminin kimyasal silahlarla 21 Ağustos’ta başkent Şam’ın kırsalındaki Doğu ve Batı Guta bölgelerini bombalaması sonucu SMDK raporlarına göre bin 700 kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi de yaralandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kimyasal Haberler Benim yüzümden çok vaktini harcadın. Haberler Olur mu hiç Haber Gitmeliyim. Belki bayramı annemin evinde geçirebilirim. Haberler Her şey için teşekkürler. Haberler Güle güle. Fazla ders çalışma. Sahi, bütün gün oturup ders mi çalışıyorsun? Evet, Eylül’de sınavım var ve daha hazır değilim. Ama bugün bayram. Bayramda çalışılmaz der annem. Doğru olabilir. Henüz pek çalışamadım. Benim yüzümden. Bir içki ısmarlayayım mı. Yani açık bir bar bulabilirsek. Haberler Lüzumu yok. Haberler İçki de mi içmiyorsun? Haberler Israr etme. Haberler Niye? Kırma beni. Haberler Anahtarlar. Haberler Bende. Asılıyken gördüm. Amalfi’de kimi gördüm bil bakalım? Jackie Kennedy. Sakın bakma, içe dönüş yasak. Sakın durma. O zaman sana ceza yazamazlar. Sen nasıl avukatsın öyle? Baş kaldır, köle. Köpekleri sal. Hizmet etmek için mi doğdun. Saat neredeyse oldu. Nerede yemek istersin? Haberlersilah saldırısının ardından Esed rejimini kimyasal silah kullanmaya devam etmesi durumunda askeri müdahaleyle tehdit etti. Rusya’nın müdahalesi ve Esed rejiminin kimyasal silahları teslim etmeye hazır olduğunu açıklamasıyla ABD, askeri müdahaleden vazgeçti.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 27 Eylül’de Suriye’deki kimyasal silahların imhasını öngören karar tasarısını onayladı. Karar, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü uzmanlarının ülkeye girmesine izin verilmesini öngörüyordu. Evde. Dolabında sadece iki yumurta bir limon olduğunu gördüm. Bir şey yiyelim de sonra seni evine bırakayım. Hemen köşede Aziz Petrus’un yanında çok iyi bir restoran var. Evet, hayır. İstemediğimden değil, ama Haber Bir kez olsun kendini şımart. Ne oldu? Sanki üç silindir üstünde gidiyoruz. İçecek sigara da yok. Roma felç olmuş. Kafayı yiyeceğim. Nasıl bir bahane uydurabilirim? Onunla yemek yemek. Onu tanımıyorum bile. Tek bir sebep yok ki Haber Bak, istemiyorsan söyle. Nasıl istemem? İstiyorum. Ama ben ödeyeceğim. Hesabı paylaşırız. Ucuz değil, ama çok güzel yer. Haberler Ne demek kapalı? Haberler Yiyemezsiniz demek. Arada bir tatili hak etmiyor muyuz? Haberler Ne hakkı? Haberler Çalışmama hakkı. Defol. Onlar kaybeder, buraya bir daha asla gelmem. Sorun değil. Beni eve götür yeter. Olur mu hiç, Ernestino’ya gidiyoruz, km. Haberler Bana çok uzak. Nedenmiş? Arabayla dört dakika. Bahse var mısın? Bir delinin eline düştüm. Haberler Korkuyor musun? Haberler Ben mi? Hayır, çok iyi sürüyorsunuz. Bu, Suriye’de savaşın başlamasından bu yana Esed rejimine yükümlülük getiren ilk karar oldu.

Halep’teki varil bombaları

Aralık ayının son iki haftasında Suriyeliler yeni bir katliam yaşadı. SMDK, rejimin Halep ve kırsalında muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde varil bombalarıyla işlediği katliamlarda ölenlerin sayısının 2013 yılı itibarıyla 650, 3 yıl toplamında ise 20 bine ulaştığını açıkladı. 50 kilodan bin tona varan ağırlıklara ulaşabilen ve TNT maddesinden üretilen Şu sizi atsan diyorum? Birbirimizi iyi tanıyoruz artık. Haberler Öyle mi? Haberler Hı hı. Haberler Sağ ol. Gösterge çok az gösteriyor. Tam gaz gitmek ister misin? Dikkatli sür. Seni bekliyorum. Güzel kız, değil mi? Buralarda güzel Etruskian höyükleri olmalı. Öyle mi? Höyüklerle pek ilgilenmiyorum. Deh. Dikkat et, trafik polisi. Bu kadar hız yapma. Dedeyi evde bırakalım dediniz ha? Bunlar iyi İtalyan aileleri. İyi yolculuklar. Gelinlik kız olduğunu zannedip onu ırmağa götürdüm Haber Haber meğerse evliymiş. Bunu ezbere biliyorum. Regina’dan Roma’ya giderken dinledim. Neydi ismi Haber Sadakatsiz Gelin. Söyleyen İspanyol Haber Haberler Garcia Lorca. Haberler O plak sende de mi var? varil bombaları Suriye’de su ısıtmak için kullanılan kazanların içine konulup helikopterlerden atıldı. Kış ayının girmesiyle birlikte bölgeyi vuran kar yağışı Suriyelilerin çilesini bir kat daha arttırdı. Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan’da çadırlarda yaşayanlar arasında 9’u çocuk 20 kişi elverişsiz şartlar ve soğuk nedeniyle hayatını kaybetti.

Göçler ve abluka

Şiddet olaylarının artmasıyla ülke içindeki göç hareketinde de artış gözlendi. SNHR’ye göre yurt içinde bir bölgeden diğerine göç edenlerin sayısı 6,4 milyona, ülke dışına göç edenlerin sayısı ise 3,4 milyona ulaştı. Göç edenlerin 2,4 milyonluk kısmı çocuklardan oluşuyordu . En çok göçün yaşandığı şehirler arasında 2 milyonla Şam kırsalı, 1,6 milyonla Halep ve 1,1 milyonla Humus, ilk 3 sıraya yerleşti.

Ağırlaşan şartlar nedeniyle yasadışı yollardan İtalya’ya geçmeye çalışan çok sayıda Suriyeli Akdeniz’de ölüm kalım mücadelesi verdi. Son olarak İtalya sahillerindeTak bunu: Mudugno. Şiiri öyle çok sevmem. Müziği tercih ederim. Örneğin bu çok güçlü bir parça. Mistik. İnsanı düşündürüyor. Modugno’ya bayılıyorum. Bu parçası beni deli ediyor. Çok basit gibi duruyor ama içinde her şey var: Haber yalnızlık, iletişim eksikliği Haber Günümüzde moda olan şey Haber Haber aliyenasyon. Antonioni’nin filmlerindeki gibi. Haberler L’Elisseyi gördün mü? Haberler Evet, o film Haber Ben film boyunca uyudum. İyi bir uyku ilacı, ah şu Antonioni. Terracina yakınlarında bir Lancia Flaminia gördüm. Gözlerim fal taşı gibi açıldı. Şuna bak ya. Dümeni tutsana. Ne dersin? Gördüler mi sence? Bu bacaklarını camdan sarkıtanlar yok mu. Bir gün büyük bir makas alacağım ve cırp cırp. Manzarayı koruma namına. , arkana baksana. Gördün mü onları? Haberler Kimleri? Haberler Şu iki fıstığı. Geçmelerine izin verip arkalarına yapışayım mı. Selam güzeller. Deutschland. Bu Alman fıstıklarında kesinlikle iş var. yaşanan gemi faciasında çoğunluğu Suriyelilerden oluşan 100 kişi hayatını kaybetti.

Sayıları 2 milyonu bulan ve rejimin kontrolündeki Şam’ın güney kesimi, Doğu ve Batı Guta ile el-Kalamun bölgesi ve Humus’taki bölgelerde abluka altında olan Suriyeliler, açlıktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. SNHR, bu bölgelerde açlıktan ölenlerin sayısını 11 olarak açıkladı. Bu bağlamda, insanların ölmemek için kedi, köpek ve eşek etini yiyebileceği yönünde fetvalar çıkarıldı.

2013 yılında Suriye’nin farklı bölgelerinde yeniden çocuk felci vakası gündeme geldi. Aşı olamadıkları için hastalığa yakalanan çocukların sayısı SMDK’ya göre 66’a ulaştı. Hastalığın en çok görüldüğü iller arasında ise 52 vakayla Deyru’z Zor yer aldı.

Suriye’de 2013 yılı aktivistler ve gazeteciler için de zor geçti. Ülkenin farklı bölgelerinde gerek Esed güçleri gerekse Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi hareketler tarafından hedef alınan gazeteci ve aktivistlerin sayısı Ağustos-Eylül ayı içerisinde 60’ı buldu.Haberler Almanca biliyor musun? Haberler Hayır, biliyormuş gibi yapıyorum. Selam tatlım. Haberler Sağdaki sana bakıyor. Haberler Bana mı? Haberler İnanmıyor musun? Etkiledin onu. Kendimi feda edip diğerini alacağım artık. Buranın yemekleri harika. Kızları ne yapsak? Gitsinler mi? Sen bilirsin, çok da aç değilim. Aferin, erkek adamsın. Zaten buranın yemekleri iğrenç: eşek eti ve incir şarabı. Kovalayalım mı Almanları? Haberler Ne istiyor? Haberler Latince konuşuyor, kriko soruyor. Haberler Yok nasıl deniyor? Haberler kriko, yok bizde. Kızları da kaybettik. Kavşak. Haberler Hangi yöne gitmişlerdir? Haberler Bir koklayayım. Bu taraftan. Konu kadınlar olunca av köpeği kesilirim. Bu frenler iyi değil. Disk fren taktıracağım. Ne dedim sana? Sen Bruno’ya güven. Al, şu şirin şapkayı bir dene. Bayan Trudy von Almen. Hey, cigara var. Sönmemiş, kurtarılabilir. Ama burası özel hane. Ne olmuş? Girip Bayan Trudy’yi soracağız. Hadi. Gelinlik kız olduklarını düşünüp onları ırmağa götürüyoruz Haber

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...