Son Dakika
24 Nisan 2024 Çarşamba

İngiltere askerleri Afganistan’dan çekiliyor

18 Aralık 2013 Çarşamba, 02:03
ingiltere-askerleri-afganistandan-cekiliyor-52b0e4588d7d2

İngiltere Başbakanı David Cameron, Afganistan’a her sene Noel arifesinde gerçekleştirdiği geleneksel ziyaretini dün gerçekleştirdi. Helmand eyaletindeki İngiliz üssünü ziyaret eden Çok ölüm derken neyi kastediyorsun? ‘den bu yana çıkan savaş ve iç ayaklanmaların hepsinde bulundum. Fotoğraf çektim. Somali, Çeçenistan, Tiananmen Meydanı, Irak. Partilerde neden aranan kişi olduğunu anladım. Evet. Bakışlar anlamsızlaşınca liseyi bitirir bitmez Paris’te Haber yanında çalışmaya başladığım ünlü fotoğrafçıyla anılarımı anlatıyorum. Paris mi? Orayı görmeyi hep istemişimdir. ‘imdeydim. Sorumluluğum yoktu. Beni bağlayan bir şey yoktu. Beni anlarsın. Elbette. Bir süre yenilikçi şeyler denedim. Kiramı ödeyemiyordum. Doğa fotoğrafçılığını denedim. Modellerin kaprisli olduğunu mu düşünüyorsun? Amerika geyiğiyle çalışmayı dene. Heyecanlı bir hayata benziyor. Her şey göründüğü gibi olmuyor. Fotoğraf çekmeyi seviyor musun? Hayır. Tek kullanımlık fotoğraf makinesiyle düzgün bir poz çekersem iyi demektir. Gitmem gerekiyor. Odayı istediğin kadar kullan. Affedersiniz. Çekilin. Durumu ne? Derek Marchak. yaşında. Dan Ryan’da kaza yapan kamyonun şoförü. Karım. Mary nerede? Hayati göstergeleri iyi. Derin yaraları ve karnında ağrı var. Cameron bir gazetecinin “Askerler eve ‘Görev başarıyla tamamlandı’ mesajıyla mı dönüyor?” sorusuna, “Evet , öyle döndüklerini düşünüyorum” yanıtını verdi.

İngiliz basınında, Afganistan’daki İngiliz birliklerinin, Birleşmiş Milletler’in direktifleriyle, “Afgan halkını Taliban’dan korumak ve El Kaide’nin ülkede güçlenmesini önlemek” gibi konularda başarılı olduğu bildiriliyor. Ancak ülkenin geleceğinin belirsizliğine de dikkat çekiliyor. Yabancı birliklerin gelecek yıl Afganistan’dan tamamen çekilmesiyle ve yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle ülkede hareketliliğin artmasından endişe ediliyor. 2014 yılının Afganistan için “gerçek bir sınav yılı” olacağı yorumları yapılıyor.

ABD’nin eski Başkanı George W. Bush da, 2003 yılında yaptığı açıklamada Onu arayacağız bayım. Hayır, yanımdaydı. Arabada hep yanımdadır. Biz ayrılırken onu çıkarmaya çalışıyorlardı. Biraz zaman alacak. Kamyon hurdaya dönmüştü. Yanına gitmeliyim. Korkacak. Gitmeliyim. Hayır, hayır. Sakin ol. Onu bulur bulmaz size haber vereceğiz. Tamam mı? Söz veriyorum. Corey Hales. Kamyonla otomobil çarpışmış. Arabanın tavanından fırlamış. Taşikardi. . Sistolik kan basıncı . Sat. . Olay yerinde bilinci açık mıydı? Ambulansta apneikti. GCS . Vincent Hales. Emniyet kemeri takılı şoför. Corey, baban burada. Dayan. Neden arkalığı ve boyunluğu yok. Olay yerinde onları reddetti. Oğlunun yanında olmak istedi. Yeterli bir açıklama değil. Yürüyor, konuşuyordu. Hayati göstergeleri iyiydi. Oğlunun durumu kötüydü. Karşı çıkacak değildim. İyileşecek değil mi? Satürasyonu ‘e düştü. Pekâlâ. Acele edelim. Ciğerleri temiz. Solunum eşit. Bay Gower’ın yerini değiştirdiğimizi haber ver. Karın yumuşak, pelvis sabit. Kolunu tutacağım. Tam kan sayımı, travma paneli, kan grubunu öğrenin. Kan geldi. Ne oldu? Bilmiyorum. “ülkesinin Irak’taki görevini başarıyla tamamladığını” söylemişti. Ancak ülkede mezhep kaynaklı şiddet 10 yıldır devam ediyor.

Afganistan’da halihazırda 5 bin 200 İngiliz askeri bulunuyor. Bu sayı bu yılın başında 9 bindi. Cameron, “İngiliz askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle ilgili karar verdikleri zaman çizelgesine bağlı kalacaklarını ve 2014 yılı sonu itibariyle Her şey çok hızlı oldu. Uyuşturucu testi ve alkol oranı da lazım. Merhaba. Merhaba Mayday. Çağrı aldım. Ben cerrahiden Doktor Rasgotra. Bir yerin acıyor mu? Acıyor denemez. Eşim. Eşimi getirdiler mi? Sakin ol. Seni tedavi etmemize müsaade et. Öğreneceğim. Kendinde. Hayati göstergeleri iyi. Cerrahın imzası lazım sadece. Bacaklarda sorun yok. Çıkık ve deformite yok. Ağır diz ameliyatı geçirmiş. Medial menisküs mü? Ön çapraz bağ mı? İkisi de. Eski savaş yaralarım. Futbol oynarken oldu. Öyle mi? Nerede oynadın? Birkaç yerde. Indiana, Ohio. Bir süre epey başarılıydım. Şunu hemen imzalayabilir misin? Ne bu? Tedavi için onay formu? Test yapmamız için imzan gerekiyor. Hastanın imzası yazan yere. Kafasını sandığımızdan daha sert çarpmış olabilir. Peki. Tarama istesen iyi olacak. Sam, tomografiyi ara. Kafatası içi kanama olabilir. Haklı mıyım? Evet. Travmatik beyin hasarının ilk nedeni otomobil kazaları. Telefon çalışmıyor. İrigasyon gereçleri. Gazlı bez ve ipek ip. İpleri gördün mü. Satürasyon sadece Durum ve oksijen verin. Afganistan’da muharip güç bırakmayacaklarını” söyledi.

İngiltere’nin gelecek yıldan sonra Afganistan’da asker ve polis eğitimlerine verdiği desteğin ise sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...