Son Dakika
24 Nisan 2024 Çarşamba

Doğu Türkistan’da Müslüman katliamı yapılıyor

31 Aralık 2013 Salı, 03:28
dogu-turkistanda-musluman-katliami-yapiliyor-52c21b4592d34

Serkan Üstüner’in haberi…

Çin’in, Doğu Türkistan’daki halka uyguladığı zulmün en önemli nedeni halkın Müslüman olmasıdır. Çünkü komünist Çin, bölge üzerindeki hakimiyet ve sultasını kuvvetlendirmeye karşı en büyük engel olarak halkın İslami kimliğini görmektedir.

Halkı dininden vazgeçirmek için her türlü yıldırma ve baskı yöntemini kullanan Çin şovenizmi, en fanatik dönemini komünist diktatör Mao’nun 1966-1976 yılları arasında uygulattığı Kültür Devrimi esnasında yaşadı. Camiler yıkıldı, toplu ibadet yasaklandı, Kuran kursları kapatıldı ve bölgeye yerleştirilen Çinliler Müslümanları taciz etmek için her yolu denediler. Okullarda dinsizlik propagandası yapıldı. Ayrıca bütün iletişim araçları vasıtasıyla insanların dinden soğutulmaları için yoğun çaba harcandı. Dini ilimlerin öğrenilmesi ve dini bilgilere sahip öncü kişilerin halkı eğitmeleri ise tamamen yasaklandı. Buna rağmen halkın İslami kimliği yok edilemedi.21

Günümüzde Müslüman halka uygulanan sindirme ve baskı yöntemlerinden biri ise eğitim alanında kendini göstermektedir. Bölgedeki üniversitelerde eğitim Çince’dir. Bu üniversitelerde okumasına imkan tanınan Müslüman öğrencilerin oranı ise ancak %20’dir. Ekonomik güçlükler ise, Müslüman halkın eğitim seviyesini düşüren önemli bir etkendir. Çince eğitim yapan orta dereceli okullar gelişmiş imkanlara sahipken, Uygur okullarında sıra bile bulunmamaktadır. Okullarda din dersi programlarının esası ateizm üzerine bina edilmiştir.

Otuz yılda dört defa alfabelerinin değiştirilmiş olması da yine bölgedeki Müslümanlara yapılan asimilasyon uygulamalarının bir parçasıdır. Mao, kültür devrimine rağmen Çin alfabesine dokunmazken, Uygur alfabesini İslam harflerinden Kirilce’ye çevirmiştir. Bir müddet bu alfabe kullanıldıktan sonra Latin harflerine geçilmiş, ancak bu defa da Türkiye ile kültür köprüleri kurulmasın diye tekrar İslam harflerine dönülmüştür. Alfabe ile b seninle görüşmek istemiyorum. Kendimden utanıyordum. Uzun süre iş bulamadım. Sıkıntılarımla seni de üzdüğümü düşünüyordum. Haberler İş buldun mu? Haberler Hem de ne iş. L’Olibrius sana bir şey çağrıştırıyor mu? Yeni açılan bir restoran. Bu aralar çok gözde bir mekan. Peki ne iş yapıyorsun? Garsonluk. Bahse girerim bir garsonla görülmekten utanırsın. Hele bir de sekreterlerinin haberi olursa Haber Merak etme. Bulaşık yıkayacak kadar alçalmadım. Saçmalama. Pek heyecan dolu bir iş değildir. Tam tersine, Agamemnon’dakinden çok daha iyi. Daha çok kazanıyorum. Bana yardımları dokunabilecek çok hoş insanlarla tanışıyorum. Nüfuzlu insanlar diyorum, çapulculardan bahsetmiyorum. Henüz bugün başladım. ile arası çalışıyorum Haber Haber akşam da ‘den gece yarısına kadar. Akşamları görüşebiliriz. Haberler O saatte müşterilerle görüşüyorum. Haberler Onlar başka zamana kaydıramaz mısın? O biraz zor. Yalan söylemiyorum. Sana inanıyorum. Çarşambaları izin günüm.u kadar sık oynamanın nesiller arası anlaşmayı ne kadar zor bir hale getireceği ise açıktır.

İslam coğrafyası, Suriye’de savaş, Mısır’da siyasi kaos ve katliamlar, Burma’da Budist çetelerin terörü ile zor günler yaşarken, Çin zulmü altında ezilen Çarşamba günlerini boşaltmaya çalışacağım. Seninle görüşmek güzel. Seni özlemiştim. Bunu sana söylememeliyim, fakat giderek sana daha çok ihtiyaç duyuyorum. Birçok şeyi feda edip buluşuyor olmamız da seni gözümde daha da büyütüyor. İşlerime mani olursun sanmıştım. Aslına bakarsan seninle görüşüyor olmak beni canlandırıyor. İlginçtir konuşacak ne çok şey buldum Haber Haber oysa eskiden birbirimizle çok az konuşurduk. Hiç kimseyle bu kadar çok konuşmamışımdır Asla bu kadar rahat, bu kadar içten olmamıştım. Birlikte olduğum kızların çoğunda rol yapmak zorunda kalırdım. Hélène’i çok ciddi buluyorum. Onun yanındayken bir çocuğu oynuyorum, kendisini güldürüyorum Haber Haber havayı yumuşatmaya çalışıyorum. Bir çeşit doğal ılımlılık geliştirmiş oluyoruz Haber Haber böylece içimizdeki hislerimizi hapsetmek kolaylaşıyor. Belki de böylesi daha iyidir. Gerçi herkes kendine verilen rolü oynar. Ona kestiğim rol, Milena’ya kestiğimden daha iyi sonuçlandı. Daha keyiflisi.Doğu Türkistan’daki Uygurlar ise dünyanın sessizliğinin gölgesinde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in soykırım için yaptığı tanım, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’daki duruma tam olarak uymaktadır. Buna rağmen Doğu Türkistanlılar, Birleşmiş Milletler’in koruyucu şemsiyesi altına girememektedir. Birleşmiş Milletler’e yapılan tüm başvurular geri Bir de ilişkilerde bazı gizem öğelerinin Haber Haber zaruri olduğuna inanırım. Sana her şeyimi anlatabilirim. Çok nadir görüşüyoruz. Beni eğlendiriyorsun. Beni sahiden eğlendiriyorsun. Karına olan aşkını ispatlamaktaki bu ısrarın da niye? Aşık olmayabilirsin, veya eskisini daha çok sevebilirsinsin Haber Haber sonuçta felaket değil. Olağan bir şey. Sürekli bir kişiye bağlı olmayı istememek de çok olağan. Evliliğin gittikçe anlamı kalmıyor zaten. Onu karım olduğu için sevmiyorum. Onu tüm varlığıyla seviyorum. Evlenmemiş olsaydık da onu severdim. Öyle gerektiği için seviyorsun, tabii sahiden seviyorsan. Ben bu şekilde sevilmek istemezdim. Diğer taraftan ben bir istisnayım. Verilen tavizleri kabul edemiyorum. Madem burjuvasın, onlar gibi olsana. Evli kal, bir yandan da aldat. Buna emniyet valfi diyorlar. çevrilmektedir. 25 milyon Doğu Türkistanlı Müslüman, halen Çin baskısı altındadır ve dünya bu zulme göz yummaktadır. Binlerce siyasi tutuklu vardır ve bazıları hapishanelerde “kaybolmuş” durumdadır. Tutuklulara işkence yapılması ise artık sıradan bir olay haline gelmiştir.

Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da  400 kişiyi ‘internet üzerinden propaganda yapmak’ suçlamasıyla gözaltına aldı. 26 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında 1Aşırıya kaçmadığın sürece sana da iyi gelecektir. Hatta mükemmel olmaz mıydı? Çok da kolay. Kendini kollarına atmak için can atan kızlarla etrafın kuşatılmış durumda. Mesela sekreterlerin. Onları bu işe bulaştırma olur mu? Ayrıca ne onlar beni ister ne de ben onları. Bence oldukça iyiler. Öyle ama içkimse birbirine karşı özel şeyler hissetmiyor, böylesi de daha iyi. İşyeri ilişkilerinden hoşlanmam. Bana göre aşk bir maceradır. Karım da öyle düşünür. Bir öğretim üyesiyle evlenmeyi hiç düşünmemiştir. Madem güven tazeliyoruz Haber Haber Gérard’la ben çirkin cadıları bile işe alabilirdik Haber Haber ancak dış görünüş bir yerde çok önemli oluyor. Sırf firmanın imajı için de demiyorum. Her anlamda çekici insanlarla Haber Haber çevrelenmiş olarak yaşamayı seviyorum. Fabienne’le beraber olmaya karar vermiş olsak Haber Haber birlikteliğimizi çok sınırlı şekilde yaşayabiliriz. Bir gülücük, olsa olsa bir bakışma. Yani çok zor. Peki ya diğer kadınlarla? Diğer kadınlarla 10 kişi bu tür suçlamalarla tutuklanırken, 164 kişi ise uyarıldı. Yakın zamanda Uygur bölgesinde ‘mücahid’ oldukları gerekçesiyle 139 kişi tutuklandı.

MEMNUNİYETSİZLİK ‘AŞIRILIK’ OLDU

Komünist Parti yetkilileri,  her fırsatta Doğu Türkistanlı Müslümanlar üzerindeki baskıyı biraz daha ileri gidebilirim. Haberler Bizi görebilir! Haberler Kim? Karın mı sekreterin mi? Birbirimize verdiğimiz vaatlerden dolayı Haber Haber daha sık görüşmeye başlamıştık. Affedersin. İnsanlar ne kadar da acayip! Dört saattir yemekteler, hala da kalkmak bilmiyorlar! Biraz geç oldu. Saat ‘da bir işim var. Haberler Çay alır mısın? Haberler Harika olur. Fabienne, çayımız var mı? İki bardak getirir misin? Teşekkür ederim. İşten erken saatte çıkamıyorum. Bizim müşterilerin ne zaman yemek yiyeceği belli olmuyor. Sen akşama doğru bana vakit ayıramaz mısın? O da benim için zor işte. Müşterilerim geç saatte yemek yiyor. Yalnız ile arası müsaidim. O saatte de ben çalışıyorum. Şansa bak. Haberler Çarşamba günü daha uzun görüşsek. Haberler Yapamam. Haberler Neden? Haberler Gérard’la mahkemeye gideceğiz. Diğer öğleden sonraları da bugün gibi yoğun olacağım. Haftaya buluşsak. Olmaz. Çarşamba akşamı olacak. Haberler Ne? Haberler Doğru duydun. İmkanı yok.arttırırken dünyanın gözü önünde soykırıma devam ediyor.

İŞTE YAKIN ZAMANDA YAŞANANLAR

Üç farklı noktada polis tarafından uygulanan şiddette 7 kişi öldü. Ebu Dona köyünde ise protestolara katılmak için yola düşen 9 köylü, polis tarafından göz Karıma ne diyeceğim? İzin al. Sence isteğini reddeder mi? Bundan pek hoşlanacağını sanmıyorum. Kendisine akşam buluştuğumuzu bile söylemedim. İşte bu bir hataydı. Yanlış bir şey yapmıyoruz ki. Çalışacağını söyle. Daha önceden böyle bir şey olmuştur, değil mi? Oldu tabii. Fakat yalan söylemekten hoşlanmam. Kendisine öğleden sonralarından bahsetmiyorsun. Ha öğleden sonra ha akşam, ne fark eder? Arada çok büyük fark var. Haberler Öğleden sonraları çalışıyorum. Haberler Sen buna çalışmak mı diyorsun? Buna mola vermek diyelim. Çay molası. Girin. Masaya bırakıyorum. Teşekkür ederim. Bir seninle çay içiyorum bir başkasıyla Haber Sekreterlerinle mi mesela? Karını yalnız bırakmaktan nefret ettiğini biliyorum. Bu bir istisna olacak. Senden asla bir talebim olmadı, ancak bu çok önemli. Bir tanıdığım, beni bir hazır giyim mağazasının sahibiyle tanıştıracak. Yeni işyerim orası olabilir. Ancak bu herifin amacının benimle birlikte olmak olduğundan kuşkulanıyorum.altına alındı ve bu kişilerden bir daha haber alınamadı.

BUGÜN 8 KİŞİ ŞEHİD EDİLDİ

Uygur Özerk Bölgesi’nde güvenlik güçleri sekiz Uyguru katletti.

Çin’in batısındaki Uygur Özerk Bölgesi (Doğu Türkistan)’nin Kaşgar vilayetinde, güvenlik güçleri sekiz kişiyi katletti.

YALAN İDDİALARLA KATLİAM

Bölgenin resmi haber portalı Tienşan, “9 kişinin, yerel saatle 06:30 sularında Şaçı kasabasında polis karakoluna bıçaklarla saldırdığı ve bir polis aracını ateşe Sen de yanımda olursan bu emelinden vazgeçer. Ayrıca adam hakkında fikirlerini de öğrenmek isterim. Bakalım ne düşüneceksin. Kim bu adam? Restoranda tanıştığım biri. Ondan hiç bahsetmemiştin. Bahsedilecek çok şey yok. Her kadına sahip olabileceği iddialarındaki yakışıklı birisi. Beni de elde edebileceği üzerine bahse girmiş. Bahsi kazanır mı dersin? Tabii ki hayır. Hiç şansı yok. Haberler Kıskandın mı? Haberler Niye kıskanayım? Sanki birden kendinden emin değilmişsin gibi geldi. Okullu kızlar gibi davranıyorsun. Ben bir kadınım. Birisi doğru yere nişan aldıysa Haber Haber vurma ihtimali olmasa da insanda bir etki bırakıyor. Ayrıca seni yanımda görünce Gian Haberler Carlo ne tepki verecek onu da merak ediyorum. Gian Haberler Carlo’nun tepkisi Haber Tamam. Bir yolunu bulacağım. Bugünlük bu kadar yeter. Amma da yorulmuşum. Sanırım bebek erken doğacak. Haberler Öyle mi hissediyorsun? Haberler Evet. Aman kendine dikkat et. Haklısın. Sence de sakıncası yoksa verdiğini” öne sürdü. Bunun üzerine emniyet güçlerinin açtığı ateş sonucu 8 kişinin öldürüldüğü, 1 şüphelinin ise gözaltına alındığı kaydedildi.

Ölenlerin ve tutuklanan kişinin kimliğine ve söz konusu eylemin neden düzenlendiğine ilişkin ayrıntı verilmezken, kapsamlı incelemelerin başladığı aartık yemekten sonraları Haber Haber yatağımda çalışayım. Çarşamba günü yemekli bir toplantımız var. Haberler Sen de gelir misin? Haberler Çıldırdın mı? Ama senin için mühim bir toplantı. Bence yalnız git. Endişelerimi bastırarak Haber Haber Chloé’yi arayarak, mahkemeden çıkınca Haber Haber ofiste buluşacağımızı söyledim. Frédéric, sana gelmiş. “Chloé gelemeyeceği için özür diliyor.” Chloé ile konuşabilir miyim? Üç gündür burada kalmıyor. Haberler Üç gün mü dediniz? Haberler Evet. Sen misin hayatım? Erken geldin? Benim gitmemin pek önemi olmadığına karar verdim. İyi misin? İyiyim. Ama keşke arasaydın. Sana yemek hazırlamadım. Önemli değil. Bir şeyler yaparım. Bilirsin mutfağı severim. Peki. Niçin buradasın? Çok kahve içtim, ondan oldu sanırım. Okumaya başlamıştım, uyuyakalmışım. Sonraki birkaç gün çok özen göstererek sakin olmaya çalıştım. Her an bir nedenle birilerine saldırabilecek durumdaydım. İşin kötüsü de, Chloé’nin benden uzak olmayı Haber çıklandı.

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da çoğunluğu elinde bulunduran Müslüman Türklere yönelik baskılar uyguluyor ve zaman zaman da büyük katliamlar yapıyor.

DOĞU TÜRKİSTAN TARİHİNE BİR BAKIŞ

Doğu Türkistan konusundaki sayılı akademisyenlerden İstanbul Üniversitesi Tarih bölümü hocalarından Yrd. Doç. Dr. Ali Ahmetbeyoğlu Haber7’ye Çin’in amaçlaHaber hiç önemsemiyor gibi görünmesiydi. Bana sanki Haber Haber bir köşeye atılmış ve bu nedenle kıskançlık yapması gereken Haber Haber eski sevgililerinden biriymişim gibi davranıyordu. “Tatildeyim. Yakında görüşürüz. Chloé.” Haberler Bay Carrelet’le mi görüşüyorum? Haberler Evet. Hastaneden arıyorum. Eşiniz az önce hastaneye getirildi. Durumu nasıl? İyiler, anne de bebek de iyi. Haberler Kız mı oğlan mı? Haberler Minicik bir oğlan. İkinci Bölüm Efendim canımın içi. Bebeğimize bak. Senin minik kardeşin. Ona nazik davran. Öpücük ver bakalım. Raymonde, içeride misin? Mutfak masasında alışveriş listesi var. Eczaneden de pamuk alınacak. Ariane’i sen alır mısın? Zaman kaybetmesin. Zaten geç kaldı. Gel bakalım Ariane. Onunla daha çok ilgilenmeli bence. Günde dört saat bakıyor, başka zamanı yok ki. Öyleyse yatılı bir dadı bulalım, burada kalıp çocuklara göz kulak olur. Dinlenmelisin. Böyle devam edemezsin. Biliyorum. Henüz zaman bulamadım. rını ve Doğu Türkistan’da yaşanan zulmü özetledi.

ÇİN’İN HEDEFİ ZENGİN YERALTI KAYNAKLARI

Siyasi, ekonomik ve askeri yönden oldukça ehemmiyetli olan Doğu Türkistan coğrafyası; petrol, volfram (silah sanayisinde kullanılan önemli bir maden), altın, gümüş, platin, kömür (2.2 trilyon ton)  ve uranyum gibi stratejik ham maddeler ve sayısız yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip bir ülkedir. Çin genelinde 148 çeşit madenin 124’ünün çıkarıldığı Doğu Türkistan, Çin’in petrol ve doğal gaBu öğleden sonra yatılı kalıp çocuk bakabilecek bir bayan ararım. Haberler Ben hallederim. Haberler Peki, ama sakın unutma. Haberler Öğleden sonra ararım. Haberler Söz mü? Haberler Söz mü? Haberler Söz. Hoşça kal Suzanne. Saat ‘ya kadar gelmem, Ariane’i yıkayabilir misin? Tabii. Hem de oyun oynarız. Bundan çok hoşlanacak. Akşama görüşürüz. Haberler Banyo müsait. Haberler Teşekkür ederim. Geç kalıyorum. Hoşça kal, akşama görüşürüz. Affedersiniz! Amacım seni tenkit etmek değil Haber Haber ancak tek kelime etmeden gitmen bana çok saçma geldi. Ne deseydim yani? “Gian Haberler Carlo ile gidiyoruz” mu deseydim? Tahmin edersin sanmıştım. Çok meraklandım. Ondan çekindiğini sanıyordum. Çekinmek mi? Ne alakası var. Daha önceden de bu tip bir adamla birlikte olmuştum Haber Haber ben de onun hakkından gelmeye karar verdim. Her türlü numarayı çektim. Sıkılmış ayağına yattım. Her kaprisime boyun eğdi. Bilirsin, dilediğim zaman karşı konulmaz birisi olurum. z alanındaki en stratejik bölgesi haline gelmiştir. Nitekim Çin’in petrol rezervlerinin %25’ini, doğal gaz rezervlerinin ise % 28’ini barındırmaktadır. Bu oranlar Japonya’da çıkan Fuji Sankei Business Gazetesi’nin 07.09.2004 tarihli sayısında açıklanmıştır. Doğu Türkistan’ın petrol rezervleri İran ve Irak’ın rezervlerinin 10 katıdır. 910 bin km²’lik alanda petrol tespit edilmiştir. Her yıl 10 milyon ton petrol Çin’e taşınmaktadır. Buna rağmen Petrol Çin’den daha pahalıdır.  Tarım Havzası (petrol rezervi 74 milyar varil), Karamay Bölgesi (yılda 1.286.000 ton petrol çıkarılmakta), Kumul-Turfan Bölgesi (petrol rezervi 75 milyon ton) Taklamakan Çölü (petrol rezervi 50 milyar ton) önemli petrol sahalarıdır. Doğu Türkistan 17.4 trilyon metreküp doğal gaz rezervlerine sahip bulunmakta ve 30 bölgeden doğal gaz çıkarılmaktadır. Özellikle Cungarya ve Tarım havzaları doğal gazGülüyorsun. Sen de orada olmalıydın. Neyse, adam tam kafayı yemek üzereydi ki Haber Haber tek kelime etmeden Haber Haber ‘luk muazzam bir İngiliz gençle birlikte oradan ayrıldım. Öyle çok anaç bir yapım da yoktur. İşte böyle. Tatil sona erdi. Kaldığım yerden ayrıldım. Dönüşte beni buraya getiren adamla kalıyorum. Restorandan ayrıldım. Bırakalım iş hayatı birkaç hafta daha beklesin. Harika görünüyorsun. Kıyafetin çok şık. İtalya’dan mı aldın? Hayır, döndükten sonra Paris’ten aldım. İyi görünürsem beni daha kolay affedeceğini düşündüm. Kazandığım zafer bana cesaret verdi. Seni baştan çıkarmaya karar verdim. Umarım sen de bana karşı çıkmazsın. Ama çıkacağım. Haberler Oğlum oldu, haberin var mı? Haberler Haberim yoktu. Gözün aydın. Haberler Adını ne koydunuz? Haberler Alexandre. Bebeğimize bakıyor musun tatlım? İsmi Alexandre. Söyleyebilir misin? Haberler Hasta. Haberler Hayır, uyuyor. İsmi Alexandre. Senin küçük kardeşin. Haberler Çok hoş değil mi? bakımından oldukça zengindir. Ekonomik imkânları yeterli olmasına rağmen Çin Devleti’nin sömürü politikaları ile uzun süredir devam eden ve son zamanlarda hızlandırılan göç ve asimile politikaları nedeniyle Çinli nüfusun hızla artması Doğu Türkistan’da açlık ve sefalete yol açmış, işsizlik çoğalmıştır.

ÇİN GELİRİNİN YÜZDE 40’INI DOĞU TÜRKİSTAN’DAN SAĞLIYOR

Kızıl Çin yıllık millî gelirinin % 40’ını Doğu Türkistan’dan temin ettiği halde, Uygur Türkleri yoksulluğa mahkûm edilmiştir. % 80’i açlık sınırında bulunan Doğu Türkistan’daki Türkler arasında kişi başına düşen millî gelir ortalama 100 dolar iken (çoğu yerde bu rakam 40-50 dolardır), Çinliler arasında bu rakam 360 dolardır. Bütün yeraltı ve yerüstü zenginlikleri Çin’e akıtılmakta, Doğu Haberler Harika. Haberler Üzerinize tam oturdu. Haberler Alıyorum. Chloé’nin varlığı, benim içimi fazlasıyla rahatlatıyordu. Haberler Üzerimde kalsın. Haberler Etiketi çıkarayım. Haberler Ne kadar? Haberler frank. Haberler Size mi ödüyoruz? Haberler Hayır, kasaya. Karım ikimizi görse ne derdi? Haberler Yanlış bir şey yapmıyoruz. Haberler Hayır yapıyoruz. Ben onunla hiç alışverişe çıkmadım. Kendi elbiselerini kendi almayı sever. Haberler Öyleyse bir itirazı olmaz. Haberler Bilakis. Kıskanç mıdır? Daha kötülerine de şahit oldu. Ortalıkta çırılçıplak dolaşan bir İngiliz dadımız var. Hiç korkmuyor mu? Fiziksel arzularımı aştığıma inanıyor. Ayrıca daha iki kelime bile konuşamadığım bir kızdan niçin endişelensin ki? Ama benimle konuşabiliyorsun. Şaka maka, birbirimize de yakışıyoruz hani. Mükemmel çift. Haberler Chloé, benimle evlenir misin?Türkistan dünyada emsali görülmemiş şekilde sömürülmektedir. Fabrikada çalışan Türk asıllı işçiler Çinlilerin onda birine bile ulaşamamaktadır. Mesela başkent Urumçi’deki 200 bin endüstri işçisinin ℅ 10’u Türk’tür. Tekstil çalışanlarının da ℅ 90’ı Çinlidir. Yüksek okullarda öğretmenlerin ℅ 25-26’sı Türk’tür. Çinlilere sağlanan lojman ve sıhhî tesisler Türklere sağlanmamakta, Türkler adeta sefalete itilmektedirler. Devlet dairelerinde memurların  ℅ 90’ı Çinli geri kalanı Türk’tür.

İSLAMI’I ÖĞRETENLER KURŞUNA DİZİLİYOR

Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası’nın 36. maddesindeki ”Her Çin vatandaşı dinî inanç ve hürriyete sahiptir. Devlet normal vatandaşların dini faaliyetlerini korur” şartına rağmen, Çin idaresi tarafından Uygur Türklerinin Haberler Sen evlisin. Gerçek hayatta öyle. Ama başka bir hayatta. Çift yaşamın mı var? Tam olarak öyle denemez. Hiç iki tane hayatı eş zamanlı olarak Haber Haber harika bir biçimde yaşadığını düşlemediğin olmadı mı? İmkansız bir şey. Bir düş. Daha sonra Chloé’nin havası bozuldu. Gitgide parası azalıyor Haber Haber ancak bir türlü iş bulamıyordu. Rahat bırak beni. Evine git. Ne bileyim ofise git. Sorun ne? Anlatsana. İlişkimizi sonlandırıp, daha fazla birbirimizin vaktini harcamayalım. Böylesi daha iyi olacak. Bana hayatı çekilir kıldıran tek şey sensin. Doğru değil. Hayır, doğru. Senin haricinde herkes sürekli benden faydalandı. Şunu söylemeliyim ki, biz bir ilişki lar getirilerek, Uygur gençleri arasında dinsizliğin yaygınlaştırılması için özel gayretler sarf edilmektedir. Kâğıt üzerinde devlet güvencesi altında olan din ve ibadet hürriyeti yöneticiler tarafından engellenmektedir. Ailelerin çocuklara dinî eğitim vermeleri yasaktır. Hac ibadetine kısıtlamalar getirilmiştir. Hacca giden devlet memurlarının işine son verilmektedir. Nitekim okullara 200 metreden yakın olan camiler, Kur’ân kursları, medreseler kapatılarak dinî kitaplar yakılmış, âlimler ve Uygur aydınları tutuklanarak öldürülmüşlerdir.

120 BİN DİN ALİMİ İDAM EDİLDİ

Öyle ki, zamanın Doğu Türkistan Genel Valisi Burhan Şehidi’nin ifadesine göre 1952’de çoğu din adamlarından oluşan 120 bin kişi idam edilmiştir. Bugün dahi 18 yaşından küçüklerin, devlet memurlarının, işçilerin, emeklilerin, kadınların, öğrencilerin camilere girmesinin yaşamadığımız için sana iyi geliyorum. İş hayatında da çetin cevizimdir. Sana bir şey söyleyeceğim Haber Gidelim. İlgilenmez mi diyorsunuz? Anladım. Ufak bir mağaza fakat yeri güzel, ayrıca mal sahibi hiç gelmez. İşte bu nedenle yaşında birini değil de deneyimli birini arıyor. Tabii, evinde oturmak istiyorsa kendisi bilir. Kapatmam lazım. Hoşça kal. Haberler Kusura bakma. Haberler Hayır, benim hatam. Kulak misafiri olmak istemezdim, fakat bir satış pozisyonundan mı bahsediyordun? Görümcemin bir arkadaşı mağazasını işletecek birini arıyor. Tabii ya. Chloé hiç aklıma gelmemişti. Aramamı ister misiniz? Haberler Buyurun beyefendi. Haberler Merhaba. Buradan memnun musun? Fena sayılmaz. Ben bir kahve içeceğim. dakikaya gelirim. Hiç fena değil. Mal sahibinin Paris ve Riviera’da mağazaları var Haber Haber bu yüzden sık sık seyahatte oluyor. Sanırım tüm sorumluluğu bana verecek. Üst katta bir oda ayarladım. Harika. İşyerine de yakın oldu.yasak olduğu Doğu Türkistan’da, yetişkinlerin de gruplar halinde ibadet etmelerine, vaaz verilmesine, uzun dua ve Kur’ân-ı Kerim’deki bazı ayetlerin okunmasına da kısıtlamalar getirilmiştir. Yasaklara uymayanlar ise sorgusuz sualsiz en ağır şekilde cezalandırılmışlardır ve halen de cezalandırılmaktadırlar. 1949-1979 yılları arasında Doğu Türkistan’da 29 bin cami yok edilmiş, 54 bin din görevlisi ağır çalışma kamplarına gönderilmiş ve yalnız Urumçi’de 370 bin Kur’ân-ı Kerim yakılmıştır. 1997 yılından bu yana sadece Hoten bölgesinde 1200 cami kapatılarak birçoğu da baraka, komünist parti merkezi, büro hatta mezbaha hâline getirilmiş ve Cuma hutbeleri de diğer bazı bölgelerde olduğu gibi yasaklanmıştır.

11-12 YAŞLARINDAKİ ÇOCUKLARA AĞIR İŞKENCE

Özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanlar üzerindeki dinî baskılar büyük oranda artmış, sahte patlama ve şiddet olayları bahane edilerek Hemen taşınmayı düşünüyorum. Tek problem ise seni daha seyrek görecek olmam. İşten ne zaman çıkıyorsun? Akşam ‘de. Pazartesi de izin günüm. Eşyaları düzmek için haftaya pazartesi evde olurum. Şöyle bir uğra, bir şeyler içeriz. Haberler Her zamanki gibi : uygun mu? Haberler Olur. İyi günler hanımefendi. Elbisem hazır mı acaba? Bugüne mi demiştik? Evet. Bana öyle söylendi. Haberler İsminizi alabilir miyim? Haberler Barrès. Ben işe yeni girdim. Diğer arkadaşıma sorayım. Bu modelin bedenime uygun olanı var mı acaba? beden giyiyorum. Hemen bakayım. Haberler Deneyebilir miyim? Haberler Tabii ki. Kabine geçebilirsiniz. Merhaba hanımefendi, elbiseniz hazır. Haberler Bakıyorum da yerimi almışsın. Haberler Sen de benimkini al. Asla. Pazartesi günü görüşürüz. Buraya bak. Harika, ikiniz de harikasınız. Çocuğu indir. Sizi tek tek alayım. Beni daha önce binlerce kez çektin zaten. Daha da güzelleşmiş misin görmek istedim. Şimdi çok daha güzelsin. milliyetçi Uygur gruplarına terörist damgası vurularak gençler yargısız infaz edilmişlerdir. Çin işi o kadar ileri götürmüştür ki, terörist diye 11-12 yaşındaki çocukları işkencenin en yoğun yaşandığı sağ çıkmanın mucize olduğu ilkel hapishanelere atmışlardır (mesela  Urumçi’de yaşları 7-12 arasında iki yüze yakın çocuk yasadışı dinî eğitim aldıkları gerekçesiyle hapis yatmışlardır). 1990 Nisan ayında Kaşgar’ın Barin kasabasında binlerce Uygur Türkünün şehit edilmesi ve tutuklanması ile sonuçlanan olaylardan sonra, 2009 yılı Ocak ayının sonunda Urumçi’de gerçekleşen ve ancak haftalar sonra haberdar olunan olay oldukça vahimdir. ”Şin-ciang Uygur Özerk Bölgesi” Komünist Parti Sekreteri Wang Le-quan’ın Hong-kong’daki bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaya göre, ‘devleti parçalama’ faaliyetinde bulu Seni evlenmeye nasıl ikna ettim hayret. Bence de. Nasılsın? Saint Haberler Jean Haberler de Haberler Luz’a gitti. Mağazadan ben sorumluyum. Her şeyinden mi? Ciddi misin? Defterler de dahil mi? Muhasebecimiz var. Haberler Beni geri zekalı mı sanıyorsun yoksa? Haberler Yok canım. Daha önceden sekreterlik yaptığımı söylemiştim. Doğru, söylemiştin. Bana inanmıyorsan, sık sık tekrarlamam gerekecek. Seni böyle bir elbiseyle hiç görmemiştim. Yapacak işim yok, ben de her üç saatte bir elbiseleri deniyorum. Şu yeşili giyeyim. Hiç fena değil, değil mi? Yorum yok mu? Ben bir elbise asla heyecanlandırmadı ki. Hiçbir elbise kendi kendine güzellik taşımaz. Bu elbise vücut yapının hakkını veriyor. Yine de hayran olduğum şey elbise değilnmak için toplanan Uygur gençleri yakalanıp araba ile götürülürken, onları kurtarmak için bisikletle arabaya yakınlaşan iki Uygur genci (yaşlarının çok genç olduğu söylenmekte) öldürülmüştür. Bu beyan Çin gazetelerinde verilen haberlerle çelişki göstermektedir. Çünkü gazetelerde yazılanlarda iki Uygur gencinin çatışma sırasında öldürüldüğü bildirilmişti. Hadise, Uygur gençlerinin asılsız iddia ve isnatlarla sorgusuz-sualsiz kurşunlandıklarının ve her an da katledilebileceklerinin göstergesidir.

BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMAYANLAR DİRİ DİRİ YAKILDI

2013 yılı yazında Kaşgar bölgesinde İslami hassasiyetleriyle tanınan ve çevresinde sevilen, sayılan bir aile, kadınların başörtülerini çıkartmasını reddetmeleri üzerine ayrılıkçı terörist damgasıyla evlerinde dirsensin. Harika bir vücut yapın var. Beni iyi dinle Chloé. Hayır, dinlemek istemiyorum. Karından bahsetmeye başlayacaksın. Hayır, aklımdan karım geçmiyordu. Sen, ben Haber Haber ve yıkılmanın eşiğindeki dostluğumuzu düşünüyordum. Ben dostluk diye bir şeye inanmam. Senin de benim de hiç dostumuz yok. Ben Haber Haber yakın zamanda bir şeyin farkına vardım. Seni seviyorum. Sana deliler gibi aşığım. Umarım bu doğru değildir. Doğruysa, yönümü değiştirmem gerekecek. Benden, karımdan ayrılmamı isteyeceksin. Şart değil. Ben böyle de mutluyum. Seni sevmek ve bunu sana söyleyebilmek bana yetiyor. Kuvvetli bir hayal gücüm vardır bilirsin. Başkasıyla sevişirken, seninle seviştiğimi bile hayal edebilirim. Sen çılgınsın. Hayır, asıl çılgınlık birlikte yaşadığın kişiyi seviyormuş gibi yapmaktır. Yatağıma demir atmış ve ömür boyu orada kalacağını düşünen Haber Haber bir adama aşık olamazdım. Hele ki çocuğumun da babasıysa. Benim de çocuk istediğimi biliyor musun? i diri yakılmıştır. Akabinde Karılıkta (Kargalık yakınlarında) işgalci, katil Çin yönetimi insansız hava araçlarından silahsız ve savunmasız bir grup Uygur gencini vahşice açılan ateşle katletti. Manzara o kadar vahim olmuştur ki, şehit gençlerin kimlikleri ancak et parçalarının DNA analizi sonucu tespit edilebilmiştir (edilmeye çalışılmıştır). Ağustos ayında Doğu Türkistanlı büyük İslam alimi Abdulkadir Karihacım vefat etmiş. Kaşgar’da 30 bin Uygur sabah namazı sonrasında son yolculuğuna uğurlamıştır.

60 MİLYON MÜSLÜMANIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ ÜLKE

Kaşgar Hitgah Camisinin imamı Karihacım’ın naşı Çinliler tarafından Uygurların elinden alınmak istenmiş, direnen ahaliye zorbalıkla karşılık verilmiştir. Doğu Türkistan’ın her caddesinde vur emri almış, elleriEvet, daha önce söylemiştin. Babasını buldum. Sensin. Gülme. Ciddiyim. Senden çocuğum olmasına karar verdim, daha sonra kendi yoluma bakacağım. Buna çok kafa yordum. Çocuğumun babası olmaya layık başka kimse yok. Bütün koşulları barındırıyorsun. Uzunsun, evlisin Haber Haber yakışıklısın, Haber sayılmazsın, ve de mavi gözlüsün. Çocuğumun da mavi gözlü olmasını isterim. Her şeyi planladım. Ne dersin? Karıma ne diyeceğim? Bilmesine gerek yok. Aslına bakarsan sen bile gerçek baba olup olmadığını bilemeyeceksin. Haberler Öyleyse benlik ne var? Haberler Hiçbir şey. Sırf kendimi düşünüyorum. Şaka yaptığımı mı sanıyorsun. Kimin baba olup olamayacağına, tamamen mantıksal olarak karar veriyorum. Annesine çekmiş. Haberler Değil mi? tetikte gezinen Çin askerleriyle doludur. Her gün tren dolusu serseri Çinlinin yerleşmek gayesiyle getirtildiği Doğu Türkistan Uygur Türklüğü; öz yurdunda baskı, zulüm, korku, dram, acı ve katliamlarla varlık mücadelesi vermektedir. Sonuçta Doğu Türkistan’da Çin işgalinden bu yana 60 milyon (?) Müslüman Türk hayatını kaybetmiştir ki, bu sayı Bosna, Irak, Afganistan, Çeçenistan, Filistin’de ölenlerin on katıdır.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...