Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

BM’den varil bombalarına kınama mesajı

27 Aralık 2013 Cuma, 14:22
bmden-varil-bombalarina-kinama-mesaji-52bd6f3ea0b70

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye Hükümetince kullanıldığı bilinen ve Halep’te yüzlerce sivilin hayatını yitirmesine neden olan varil bombalı saldırıları kınadı. Baş belası bir bilgiç olmana neden oluyor ama Son Dakika Haberleri en iyi özelliklerinden biri. Bildiğim şeyi söyleyecek olursam Son Dakika Haberleri bir grup kişi için her şeyi mahvedeceğim. Atlatacaklardır. Büyük bir ihanet olacak. Doğru olanı yap Haberler. Tek söyleyeceğim bu. Ameliyat burada mı yapılacak? Evet. Ameliyathaneler tam karşıda. Korkuyorum. Biliyorum ama Son Dakika Haberleri sana iyi bakacağız. Karnım Son Dakika Haberleri Ameliyata hazırlarken sana yine ağrı kesici vereceğiz. Ondan ağlamıyorum. Annen için mi? O gelene dek ameliyata başlamayacağız. O hareketi yaparken en üstten düşmedim. Düşmedin mi? Diğer kızlar. Bunu onlar yaptı. Onlar yaptı. Yeni amigo kızları, on dakikalığına zorla spor salonundaki Son Dakika Haberleri ekipman odasına sokuyorlarmış. Takım arkadaşları ona ne yaparsa yapsın yeni gelen katlanmak zorundaymış. Kan kusana dek Taha’nın karnına vurmuşlar. Herhalde yetkililere haber verildi. Ray ilgileniyor. Güzel. Seninle konuşmak istediğim başka bir konu var Lucien. Tabii. Söyle.
Ban, Sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Halep’te son günlerde artan saldırılarda aralarında sivillerin de olduğu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi ve yaralanması nedeniyle endişe duyduğunu belirtti.
Çatışmalarda uluslararası hukuk ihlallerinden kaçınılmasını isteyen Ban, “Sivillerin bulunduğu bölgelerde ağır silahlarla ve havan toplarıyla saldırı düzenlenmesini kınıyorum. Özellikle Suriye Hükümeti tarafından Halep’te varil bombalarının kullanılmasını tümüyle kınıyorum” ifadelerini kullandı.
Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarının sürdüğü bir dönemde şiddetin artmasından duyduğu endişeyi dile getiren Ban, şiddetin artmasının sadece askeri çözüm öngörenlerin amaçlarına Bekleyebilir mi? Aslında hayır. Beklemek zorunda. Çok gecikme yaşadık. Gidelim. Doktor Kovac, bunu görmelisiniz. Bunlar Son Dakika Haberleri Fred ve Brenda. Düğün töreninden sonra yaşanan nörovasküler semptomlar. Neden sonra? Vika düğünü. Misafirler bileklerimizi iple bağlıyor. “Nikâhla bağlanmak” tabiri buradan geliyor. Gerçekten de sıkı. Sıkı bağlandı. Evlilik bağımız gibi sıkı. Evet. Makas işe yaramadı. Düğümler de çözülemeyecek kadar sıkı. Parmaklarımı hissedemiyorum. Ben de baş parmağımı oynatamıyorum. Vika düğün törenini devlet tanıyor mu? Hayır. Fred’in sigortamdan yararlanması için hükümet binasında da evlenmek zorundayız. Ömür boyu bir eşle olmaya inanmadığımız için tanımıyor. İnanmıyor musunuz? Bir yıl, bir günlüğüne evlilik sözü veriyoruz. O dönemin sonunda durumu yeniden değerlendiriyoruz. “Ölüm bizi ayırana dek” biraz abartılı geliyor gerçekten de. Evet. Yahudi ve Hıristiyanların saçmalığı. Ben öyle düşünmüyorum. Biz de evleniyoruz. Aklımızda bu değerler var. Özür dilerim. Ağzımdan kaçtı. Peki. hizmet edeceğini kaydetti.
Ban, çatışan taraflardan kaçırılan ya da tutuklananların serbest bırakılmasını, ablukaların kaldırılmasını ve insani yardım girişine bütün bölgelerde izin vermesini isteyerek, diyalog ve siyasi çözüm çabalarına ağırlık verilmesinin önemine değindi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından yapılan açıklamada, ordunun Halep ve çevresinde düzenlediği varil bombalı saldırılarda 10 gün içinde 650 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.
SMDK’ya göre, savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana ülke genelinde varil bombalarının kullanıldığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bine ulaştı.
AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...