Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

Bahçeden çıkan petrolü yakacak olarak kullanıyorlar

09 Aralık 2013 Pazartesi, 15:40
bahceden-cikan-petrolu-yakacak-olarak-kullaniyorlar-52a5c7807fcb5

Pojarnitsa köyünde ailesiyle beraber hayatnı sürdüren Hayrudin Bilaliç, 1996 senesinde satın aldığı evin bahçesinden bir gün petrol çıkacağını hiç hayal düşünmemişti. Burada çalışıyorum. O zaman acil servisin yeni bir duyuru yapılana dek kapalı olduğunu bilmelisin. Üç senelik stajyer doktorum. Dolabımda bir şey bırakmışım. Alabilir miyim? Geç. Buna ihtiyacın olabilir. Bir saniye. Haydi Mayday. Bize kanepe kalmayacak. Burada ne işin var? Acil servis partisine birlikte gideriz Haber diye düşündüm. Ya da gitmeyiz. Vay canına! Müthiş görünüyorsun. Hayatımın karışık olduğunu biliyorum. İlişkimize de bir isim koymadık. Evet. Konuşmalıyız. Belki Son Dakika Haberleri Bilmiyorum. Belki yemekte konuşabiliriz. Tamam. Eşyalarımı almama izin ver. Neden bu kadar erken geldik? Acil servisin başındayım. Erken gelmem gerekir diye düşündüm. Eskiden başındaydın. Bunu son resmi işim olarak düşün. Departmanın yemeği burada mı yapılıyor? Evet. Uyuşturucu bulmaya çalıştığım en son günden bu yana böyle bir mahalleye adım atmadım. Bütçe kesintileri artıyor demek? Yapma. Farklı bir yer. Orası kesin. Şunu görüyor musun? Etkileyici değil mi? Burası restoran mı? Hayır. Kiralık bir yer. Bir hastam söz etmişti. Bilaliç, evi satın aldıktan 2 yıl sonra bahçesini temizlediği sırada bir anda sıvı şeklinde farklı bir maddeyle karşılaştı. Bu maddenin ne olduğunu komşularıyla birlikte araştıran Bilaliç, bahçesinde çıkanın ham petrol olduğunu öğrendi. Yaklaşık 15 yıldır evinin bahçesinden çıkan ham petrolü, komşularıyla birlikte yakacak olarak kullanan Bilaliç, konuyla ilgili çok sayıda yabancı firma yetkililerin köye gelip araştırma yaptığını bildirdi.

Bilaliç, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, evinin bahçesinde ilk petrolü bulduğu anda, kendisini “Arap şeyhleri gibi hissettiğini” belirterek, ancak aradan geçen yıllara rağmen bu doğal zenginliğin değerlendirilememesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

Evinin bahçesinde petrolü bulmasının üzerinden 15 yıl geçtiğini anlatan Bilaliç, Öyle mi? Kadın bir ihtimal Haber yıldızı mıydı? Adam müzik yapımcısı. Demek uyuşturucu alanlar kullanıyor. Bu partiler ne zaman bu kadar resmileşti? Eğlenceli. İnsanlar giyinip süslenmeyi seviyor. Bilirsin. İyi akşamlar. Doktor Haber, Doktor Bobek arka tarafta. Orta süsleri hakkında bir karar vermeniz gerekiyormuş. Büyük gece değil mi? Neden söz ediyor? Hope burada. Her şeyin hazırlanmasına yardım etti. Ne demek her şeyin hazırlanmasına? Nasıl buldun? Yaşasın! Düğün yapıyoruz. Hayır. Gelin siz misiniz? Hayır. Bu Haber. Babası yemek şirketi sahibi. Çiçekleri taşıyan kız o olacak. Çok beklersin. Haberler. Benimle dalga geçiyorsun değil mi? Bu bir şaka olmalı. Bunu konuşabilir miyiz lütfen. Buradan nasıl çıkacağız? Heyecanlısın sadece. Bu yüzden bu şekilde yaptım. Strese girmene gerek kalmadı. Gerçekten mi? Bilhassa şu anda strese girmiş görünmüyor muyum? Pasta geliyor. Nereye koymamızı istersiniz Doktor Haber? Hope’a sorun. Bu şekilde evlenmek isteyeceğimi nasıl düşünebildin? Düğün planlamak seni geriyordu. Bu şekilde yara bandını çıkarmak gibi olacak. “Hala toprak yüzeyine petrol çıkıyor. Yaz ya da kış fark etmiyor, her dönemde aynı tempoda çıkmaya devam ediyor” dedi.

Bilaliç, köyde petrol bulunduğuna dair haberlerin yayılması üzerine bazı yabancı heyetlerin köye geldiğini ve çeşitli incelemeler yaptıklarını belirterek, ilgili bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinin de köye gelerek örnekler aldığını ve konu üzerine araştırma yaptığını kaydetti.

”Yapılan tüm bu araştırmalar sonucunda burada doğalgaz ve petrol olduğu ortaya çıktı” diyen Bilaliç, yakın zamanda Hollandalı bir şirketin Pojarnitsa’ya yatırım yapacağını ve buradaki enerji kaynaklarının çıkarılması aşamasında çalışmalara başlayacağını bildirdi.

Bilaliç, ”Bu, bir daha elimize geçmeyecek bir fırsat. Neden bunu ülkemiz değerlendirmiyor? Elimizde petrol var, ama biz bunun toprağa akmasına izin veriyoruz. Şu anda bu doğal zenginliği ben ve komşularım yakacak olarak değerlendiriyoruz. Civar bölgelerden de insanlar gelip bidonlarla buradan petrol alıyor ve yakacak olarak kullanıyorlar” dedi.

Bilaliç’in bahçesi ülkedeki tek petrol yatağı değil

Bu arada. Bona Hersek’te ham petrol, Hayrudin Bilaliç’i evinin bahçesinin yanı sıra farklı noktalarda da çıkıyor. Ülkenin bu doğal zenginliğini değerlendirmek amacıyla, Bosna Sırp Cumhuriyeti’ndeki ”Jadran-Naftagas” ile Sırbistan Petrol Endüstrisi (NIS), 2011 yılında imzaladıkları Tanrım! Bir kızın içini eritmeyi iyi biliyorsun. Bunu ikimiz de istiyoruz. Delilik bu Luka. Ailelerimiz için daha sonra bir şeyler yapabiliriz. Bu gece bizim için. İş yerinden bir grup insan için mi? Onlar arkadaşlarımız. Yiyecekler ne olacak? Ya müzik? Şuraya baksana. Meat Loaf’un bir videosunda Haber evlenmek gibi. Her şeyle ilgilendim. Hope bana yardım etti. Burası labirent gibi. Seni seviyorum. Sen de beni. Bunu ölümsüzleştirelim. Evlenelim haydi. Vay canına. Acil servis bir harika. Mozambik’te yeni yıl kutlarcasına parti yapalım. Biri çoktan partiye başlamış gibi. Bar ne tarafta? Arka tarafta. Umarım benim margaritalarımdan vardır. Bu harika. Luka bak Son Dakika Haberleri Bana on dakika ver. On dakika. Sana ne yaptığımı göstereyim. Hoşuna gitmezse seni eve götüreceğim. Söz veriyorum. Gel. Adım atsana. Victoria Secret reklamı gibi. Çok güzel. Acil servistekilerin tarzı hoşuma gidiyor. Burada bilmediğimiz bir şeyler mi dönüyor? Hayır. Merhaba. O tarafa geçme. Sakıncası yoksa sizi şöyle arkaya alacağım. Bekle Morris. anlaşma ile Bosna Hersek’i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) petrol ve doğalgaz aramaya başladı.

Araştırmaların henüz ilk yılında, petrol kaynakları tespit edilmesine rağmen, bulunan petrol kaynakları ticari amaçlar için kullanılmaya yeterli olmadı.

Buna rağmen, araştırmalarına devam eden ”Jadran-Naftagas” firması, geçtiğimiz Mayıs ayında, ülkenin kuzeyindeki Bosanski Şamats yakınlarında bulunan Obudovats’ta ilk petrol kuyusunu açtı.

RS’de, bugüne kadar yapılan araştırmalar için 32,5 milyon dolar harcanırken, 2014 yılı içerisinde bu harcamaların 40,7 milyon dolara ulaşması planlanıyor.

Dünyanın en büyül petrol şirketlerinden biri olan ”Shell” yetkilileri de geçtiğimiz günlerde, Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) yetkilileriyle görüşerek Dinarida bölgesinde araştırma yapmak için müzakerelere başladı. FBIH yetkilileri söz konusu şirketle, 2014 yılı sonuna kadar, araştırmalara başlanması için sözleşme imzalanabileceğini ve ilk petrol kuyusunun açılabileceğini bildirdi.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...