Son Dakika
23 Nisan 2024 Salı

Bartholin Kisti (Absesi)

23 Kasım 2013 Cumartesi, 18:55
Bartholin Kisti

Bartholin Kisti (Absesi)

Bartholin bezleri vaginanın girişinde bulunur ve mukus salgılar. Bezlerden birisinin kanalı tıkandığında kist denilen şişlik oluşur. Kist enfekte olursa püy içeren abse oluşur. Genellikle tek taraflıdır. Bartholin guddesinin dışa açılan kanallarının iltih

Nedenler
Olguların çoğunda neden olan organizma gonokoksik (Bel soğukluğu)’dir. Kimse ateş etmesin! Konuşmak için çıkıyorum, tamam mı? Bana silahı ver. Önce kullanmayı öğrenmen gerek. İzin vermezsen nasıl öğrenebilirim ki? Ama ne ayıp! Pekala çıkabilirsin! İşte mükelleflerin parası böylelerine gidiyor. Kimsenin kapıya yaklaşmasını istemiyorum! Kimse girmeyecek! Tam orada bekleyin, yolun ortasında! Haydi! Haydi, orada kalın dedim! Haber nerede? O iyi. Beni iyi dinleyin. Haber ile konuşmak için bir saat istiyorum. Eğer biri bizi rahatsız ederse, önce onu ve önüme çıkan herkesi tepelerim! Delinin tekiyimdir, bunu yaparım! Pekala, bir saatin var. Bir saat. Bedeli ne olursa olsun bunu yapmaya ihtiyacım vardı. Seni böyle istemek bir suç olabilir. Ama bunun bedelini ödemeye hazırım. Diskoda sana rastladığımda biliyordum bunu. Bedelinin yüksek olacağını da anlamıştım. Ama pişman değilim. Bir saat sonra olacaklar umurumda değil. Sen de bunları düşünme artık tamam mı? Nasıl yapıyorum? Bana sen öğretmiştin. Teşekkür ederim. Hava serin, terin soğumasın. Birazdan gelip seninle ilgilenirim tamam mı? Gelme! Açılın! Kapıyı açın! Çekilin!
Diğer mikroorganizmalarda bu tabloya neden olabilir. İnfeksiyon başlarsa kanallar tıkanır, cerrahatli salgı dışarıya akamaz ve kanallarda birikir.Gudde dokusu abseleşmeye her zaman iştirak etmeyebilir.

Şikayetler
Akut devrede asıl ve en bariz belirti, bezin şiş ve ağrılı olmasıdır. Pürülan bir akıntı yumuşak bir bası ile kanaldan dışarı çıkabilir veya kendi kendine akabilir. Kendini flüktüasyon ile belli eden abse sık rastlanılan bir bulgudur ve eşlik eden ödem tüm vulvanın şişmesine neden olabilir.

Tedavi
Abse oluşuncaya kadar konservatif tedavi yapılmalıdır.Yatak istirahatı,durumuna göre buz veya sıcak tamponlar, antibakterial ajanlar gereklidir. Abse oluşumu kesin ise ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında (zira oldukça ağrılı bir işlemdir) insizyon yapılarak drenaj gereklidir. Kapatın şu ışıkları! Kapat sersem! Eğer biri kımıldarsa onun kafasını uçururum! Polis orada mı? Evet, o da burada. Sakin ol, sinirlenmene gerek yok. Adamı ve kadını bize teslim edersen, hiçbir şey olmayacak sana. Sen beni beyinsiz mi sanıyorsun? Önce anlaşmak istiyorum. Anlaşma yapacak bir şey yok, etrafın sarıldı. İndir şu silahı, bu bir oyun değil! Ne istiyorsun? Haber gelsin, yalnızca onunla konuşurum. Yukarı gelirsem, Tina’yı bırakacaksın. Ve de polisi. Sen yukarı geldiğinde onları bırakırım. Şimdi anahtarları atacağım sana. Anahtarlar nerede? Ne istiyorsun? Seni görmek istedim. İşte tam karşındayım. Çöz onu. Yapamıyorum, sen yapar mısın? Ya o? Öldü mü? Sanmıyorum, sadece bir darbe vurdum. Onu ayıltmaya çalış. Hemen dönerim. Çıkmana gerek yoktu. Kapa çeneni. Gel. Haydi Tina! Götür onu. Hayır! Sana git diyorum! Tüm bu durumun nedeni benim ve tek başıma halletmem gerekiyor. Gidelim. İkiniz de beni aldattınız. Sizden nefret ediyorum. Git! Git haydi! Ben hemen dönerim. Haber olası! Haber uzaklaş oradan. Biraz bekle tamam mı? Tekrarlayan olgularda kesenin marsupyalizasyonu yapılmalıdır. İnsizyon kenarlarının abse kesesi kenarlarına dikilmesi işlemi olup hem bez fonksiyonlarının koruyan hem de nüksler oluşmasının engeller.Cep yapmak anlamına gelen bu olguda bezin salgıladığı sıvının dışarıya akması sağlanır.

Bazen ameliyat sırasında kist boşluğuna bir gazlı bez tampon olarak konulur.Bu tampon kistin akmasını sağlar ve tekrar kapanmasını engeller. Ertesi gün tampon çekilir. Önce telefonda ne konuştuğunu anlat bana. Ayrıca hiç kullanamadığı bir bacağı varken, kardeşinin camdan atlamayı nasıl Haber başardığını açıkla bana. Belki de onu polis itmiştir. Öyle mi? Bazen oluyor bunlar. Bırak da çıkalım! Hayır, hayır bekle. Ben henüz pek Son Dakika Haberleri Çekil yolumuzdan! Kaç Ada! Sen kaç! Git Ada! Git! Dokunma bana alçak! Alçak! Çabuk! Yukarı! Yukarı çıkın! Ne? Ne var? Ne oluyor? Biri var, yukarıda biri var. Kim var? Kim var? Bir adam! Yukarıda! Tamam, sakin ol. Yukarıda, koşun lütfen! Yardım edin ona! Gerçekten dirilmişsin! Tina nerede? Yukarıda. Antonio ile kavga etti, kapıda onu sürüklüyordu. Buralarda bir polis gördün mü? Bilmem. Aşağı indiğinde birini görmedin mi? Evet. Nerede o? Yukarı çıktı. Tekrar indi mi? Hayır. Şu ana kadar Antonio bir silah bulmuş olabilir. Sessiz ol! Sessiz ol! Bırak beni, Haber olası! Antonio gel teslim ol, etrafın sarıldı! Haber herif silahlı. lşıkları kapatın! Antonio! Tina ile birlikte hemen çıkın oradan! Kapa çeneni! Tina’yı bırak! lşıkları kapatın! Diğer bir yöntem kist açılır boşaltılır içi oksijenli su ile yıkandıktan sonra içine küçük bir nitrat d’argent kalemi konulur ve kistin iki ucu krome katgüt ile sütüre edilirek sütürler 1 cm uzunluğunda bırakılır. 2-3 gün sonra uzun bırakılan bir sütür materyali çekilirse kolayca tüm kapsül dışarıya alınır.

Ameliyat sonrası ağrı kesicilerle ağrılar kontrol edilir.
Hastanede ortalama 24-48 saat kalınır ve 2-3 gün içerisinde normal aktivitelere dönülür.

Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Bartholin Kisti
Bartholin Kisti
Biz birkaç dakika sonra orada oluruz. Bunun gerçek olamayacağını biliyordum. Şimdi bunları düşünme. Peki, neyi düşünmemi istiyorsun? Tehlikede olduğunu düşün, anlamıyor musun? Doğal davran. Sanırım şu anda sana bakıyor olmalı. Oradan çıkmak için herhangi bir bahane bul Haberler Son Dakika Haberleri ne bileyim, bir şeyler uydur işte. Ve kızı da çıkar. Tamam mı? Pekala. Hastaneden mi aradılar? Evet. Peki ne söylediler? Haber’nun öldüğünü. Nasıl? İntihar etmiş. Polis onu sorguya çekerken kendini camdan atmış. Onu diriltmelisin, onu diriltmek zorundasın! Yapmalısın, o benim, Haber benim! Beni kurtarmak için yaptı. Ne demek istiyorsun? Hiç. Biz hastaneye gitmeliyiz. İstersen sen burada bekleyebilirsin. Bekle, bekle. Ben de sizinle geleceğim. Hayır, gerek yok! Hiç anlamıyorum Tina. Kardeşinin öldüğünü duyup, nasıl bu kadar sakin kalabiliyorsun? Ben de seni hiç anlamıyorum. Hiç tanımadığın biri için neden bu kadar Haber endişeleniyorsun? Şimdi bana sokaktaki şu polisi açıklasan iyi edersin. Sen biliyorsun! Tina! Bırak da gidelim.

Kaynak Prof.K Arısan Jinekoloji

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...