Son Dakika
28 Mart 2024 Perşembe

Oscarlı filmlerin yapımcısı Paul Zaentz hayatını kaybetti

06 Ocak 2014 Pazartesi, 16:53
oscarli-filmlerin-yapimcisi-paul-zaentz-hayatini-kaybetti-52cac31207f5f

Zaentz’in yeğeni ve uzun süreli iş ortağı Paul Zaentz, uzun bir süreden bu yana Alzheimer hastası olan başarılı yapımcının San Francisco’daki apartman dairesine öldüğünü bildirdi. Sadece nadide yapımları üstlenmesi Hayır. Gereği yok. Eğlencelimiydi bari? Pediyatri savaş alanıydı. İddiayı kaybettiğinizi duydum. Evet. Yanındakinin çok Haberi bir cüce olduğunu söylemeliyim. Ben elfim. Lanet olsun! İsa’nın doğumunu kutlarken suçlu olduğum Haber zaafları düşünüyorum. Aynı zamanda günahkâr doğan ve kutsanmak için Haber mücadele veren bizlerin hedeflemesi gereken faziletleri de. Gururumuzu tevazuya; kıskançlığımızı anlayışa, Haber Öfkemizi merhamete. Tembelliğimizi harekete. Açgözlülüğümüzü cömertliğe. Oburluğumuzu ılımlı olmaya. Ve son olarak. Şehvetimiz neye dönüştürülmeli? Archie? Cinsel ilişkiye mi? Hayır, ciddiyim. Şehvetimiz saflığa mı dönüşmeli? Ben iffet yanıtını arıyordum ama saflıktan bahsedelim biraz. Her zaman Haber bedensel saflıktan çok Haber ruhun saflığı olarak algıladım. Devam et. Modern bir dünyada yaşıyoruz. Erdemlerimiz, cinsellikten uzak durma gibi Haber eski moda kavramlara bağlı olmamalı. Öyle değil mi? Değil mi? Yani Haber aktif bir cinsel yaşama Haber sahip olduğun halde saflığını koruyabileceğini mi söylüyorsun? Sadece kendim için söylemiyorum kardeşim. ve 50 yaşından sonra sinemaya adım atması nedeniyle hayatı boyunca sadece 10 film çeviren Zaentz’in yapımcılığını üstlendiği eserler arasında daha sonra yine aynı adla beyaz perdeye de aktarılan 1978 yılında çevirdiği “Yüzüklerin Efendisi”nin çizgi film versiyonu da bulunuyor.

Ünlü Amerikalı aktör Harrison Ford’un başrolünü üstlendiği 1986’da çevrilen “Sivri Sinek Sahili”, İngiliz Hasta filminin Oscarlı Fransız oyuncusu Juliette Binoche’nin başrolünü paylaştığı 1998 yapımı “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” Zaentz’in yapımcılığını üstlendiği diğer önemli filmleri oluşturuyor.

Zaentz, 1967’de satın altığı, ağırlıklı olarak caz türüne ait plak ve müzik kayıtları yapan Fantasy Records’un da aralarında bulunduğu şirketleriyle 20 yıl kadar müzik kayıt endüstrisinde başarılı müzik yapımcısı olarak yer aldıktan sonra 50 yaşındayken film dünyasına adım attı. Yapımını üstlendiği, 1972 yılında gösterime giren düşük bütçeli bir country müzik draması “Payday” ile sinema dünyasına adım atan Zaentz, 1975 yılında gösterime giren “Guguk Kuşu” filmiyle başarıyı yakaladı.

Başrolünü Jack Nicholson’un üstlendiği film, 5 Oscar ödülü kazanırken, İyi. Aslında söylediğim şey şu. Sonuçta aynaya baktığımızda gördüğümüz kendimiziz. Kendi ahlâki değerlerimizi kendimiz belirleriz. Bence Son Dakika Haberleri de bu demektir zaten. Artık bana kızgın değil misin? Bir haftadır ilk kez gülümsediğini görüyorum. Son Dakika Haberleri neşesi çok bulaşıcı. Elimde değil. Senin neşelenmeni bekliyordum. Sahi mi? Ben de seni bekliyordum. O komik kıyafetle çekici olmaya çalışma. Kim? Ben mi çekiciyim? Çekil Rudolph. İyi ol. Sen iyi ol. Yoksa özel hediyeni alamayacaksın. Nasıl bir hediye bu? Az da olsa müstehcen bir şey. En sevdiğim. Doktor Kovac. Özür deilerim. Bir dakikanız var mı? Evet. Tabii. Curtis Ames ile ilgili. Size karşı korunma talep etmiş. Yasaklama emri istemiş. Saçmalık bu. Emri veren hâkim öyle düşünmüyor. Onu öldürmekle tehdit ettiğinizi söylüyor. Ne? Peşini bırakmalıydınız doktor. Şimdi siz kaçık durumuna düştünüz. Rufus Son Dakika Haberleri. yaşında. Dan Ryan’da bente çarpmış. Buz saçağı ön camı kırdı. Göremedim. Buz saçağı demek? Aniden ortaya çıktı. Çok büyüktü. “Bir Gecede Oldu” filminden 42 yıl sonra, en önemli dallarda verilen 4 Oscar ödülünü kazanan ilk film olarak tarihe geçti. Yapımcılığını Zaentz’in üstlendiği film, “en iyi film”, “en iyi film yönetmeni” (Milos Forman), “en iyi erkek oyuncu” (Nicholson) ve “en iyi kadın oyuncu” (Louise Fletcher) oscarlarına layık görüldü.

Zaentz’in daha sonra yapımcılığını üstlendiği Oscar ödüllü filmlerden “Amadeus”, “en iyi yönetmen” (Forman) ve “en iyi erkek oyuncu” (F. Murray Abraham) ödülleri de dahil olmak üzere 8 Oscar ödülü kazandı.

Ünlü yapımcının çevirdiği diğer Oscar ödüllü film olan “İngiliz Hasta” “en iyi yardımcı oyuncu” (Juliette Binoche) ödülü de dahil olmak üzere tam 9 Oscar ödülüne layık görüldü. Zaentz, “İngiliz Hasta” Oscar ödüllerini kazandığı aynı gecede, yapımcılar için verilen, Irving G. Tahlberg hayat boyu başarı ödülünü de layık görüldü.

Kaynak: AA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...