Son Dakika
28 Mart 2024 Perşembe

Korkularınız Sizin Hayatınızı Kontrol Etmesin

09 Aralık 2013 Pazartesi, 01:09
korkulariniz-sizin-hayatinizi-kontrol-etmesin-52a4f6b57540c

Korkularınızın Esareti altında yaşamaktan vazgeçin!

Hayatınızı daha yaşanılır ve daha mutlu kılmak sizin ellerinizde. Uzmanlar kriz olsa da olmasa da, yaşamımızda sürekli iniş çıkışların olacağı gerçeğini kabul etmemizi öneriyor. Sürekli bir iyilik hali olmayacağı gibi, olumsuzlukların da sürekli olmadağını söylüyorlar. Çünkü Tanrı’nın yokluğunda, adam bu sorumluluğu kendisi üstlenmek zorunda kalıyor. Ve hikayen bir trajediye dönüşüyor. Ama sen kurgudan bahsediyorsun. Bu, filmlerde olur. Fazla film izliyorsun. Bense gerçeklikten söz ediyorum. Yani, eğer mutlu son görmek istiyorsan, Hollywood filmleri izlemelisin. Hadi hayatım. Gitme zamanı geldi. Seninle konuşmak güzeldi. İş hayatında hepimizi olumsuz olarak etkileyen “korkularımızın” bize yönetmesine izin vermememizi ısrarla öneriyorlar.

Ekonomik krizin ardından, sadece bütçelerimizde değil yaşama bakışımızda da değişiklikler oldu. Krizle birlikte iş kaybetme korkusunu daha fazla duyar olduk. Korkularımızın hem yoğunluğu hem sayısı arttı.
Hal böyleyken, işteki durumumuzu gerçekçi bir şekilde değerlendirmenin de zamanı geldi. Acıbadem Sağlık Grubu’nda uzman klinik psikolog olarak görev yapan Duysal Aşkun, günlük iş yaşamının koşturmacası içinde korkularımızı ne kadar büyüttüğümüzün farkına varamadığımızı belirtiyor.
Sorunlara öyle dalıyoruz ki, ne verdiğimiz tepkilerin şiddetinden haberimiz oluyor, ne de sözlerimizin nereye varacağından. Bazen tartışmaları çok şiddetlendiriyoruz, bazen içimize kapanıp “herkes benim düşmanım” diye düşünerek iletişimi koparıyoruz.
Klinik Psikolog Duysal Aşkun, “korkmakla” başlayan ve iletişimsizlikle devam eden sürecin ne kadar zararlı olduğuna değinirken, bazı önemli saptamalarda İyi şanslar. Siyaset, Sharon için de böyle bir düğün yapacağız. O günü sabırsızlıkla bekliyorum. Göz kamaştırıcı olacak. Son Dakika Haberleri Bu gece çok yakışıklısın. Son Dakika Haberleri Sen de çok güzelsin. Hepimiz, hayatımız boyunca bazı seçimler yapmak durumunda kalırız. Ahlâki seçimler. Bazıları sıradan, bazılarıysa hayati seçimler. Ama her hâlükârda bizi biz yapan seçimler. Ne de olsa son tahlilde, her insan yaptığı seçimlerin toplamıdır. Olaylar hiç ummadığımız bir biçimde Haber, Haberler Haber, Haberler hatta adaletsizce gelişebilir. Öyle ki, varoluşun tasarımında insanoğlunun mutluluğunun hiç hesaba katılmamış Haber, Haberler Haber, Haberler olduğunu bile düşünebilirsiniz. Çünkü sadece biz, sahip olduğumuz sevme kapasitesiyle, bu kayıtsız dünyaya anlam kazandırabiliriz. Lâkin pek çok insan, mutluluğun peşinde inatla koşmaya devam ediyor. Ve bazen ona ulaşıyor da. Basit şeyler sayesinde, aile gibi, iş gibi. Ya da gelecek nesillerin daha anlayışlı olma umudu gibi. bulunuyor: “İşyerlerinde çalışanlar arasında ciddi bir güven sorunu var. Ekonomik krizden sonra iş bulma imkanları sınırlandı.
KONTROL KİMDE
Çalışma ortamındaki koşullar da kötüleşti. İnsanlar ellerindeki işlere sağlıksız bir şekilde sarılıyor. Kişinin işine sarılması doğru ve gerekli. Ancak aşırı kaybetme korkusuyla işe sarılmak kişiyi sağlıksız davranışlara sürüklüyor. Konuşmamak kendini açmamak da bunlardan biri. Sürekli saldırı, zarar beklentisi içinde yaşamak çok zor.” Günümüzün büyük bir bölümünü çalışma arkadaşlarıyla geçiriyor olmamızın yarattığı zorlukların başında “aile desteği”nden uzak olmamız geliyor. Yakınlığı telefonla sağlasak da, anlık gelişen olaylar karşısındaki tepkilerimizi analiz etmek, çözüm üretmek bizim performansımıza kalıyor. Duysal Aşkun, korkunun kontrolü altındaki kişilerin “sağlıklı ve olumlu düşünebilme özelliklerini kaybettiklerini belirtiyor.
Aşkun, çalışanlara kendi tepkilerini izleyerek “farkındalık” içinde olmalarını öneriyor ve şunları söylüyor: “Hiçbirimiz bizden kaynaklanmayan dışsal faktörleri değişteremeyiz. Ama verdiğimiz tepkileri değiştirebiliriz. Korkumuzun farkında olmalıyız, bize yaptıklarını da gözönüne almalıyız. Kendimize dışardan bakabilmeyi başarmamız gerekiyor. İnsanlarla iletişimi koparmak çare değil. Herkesin Pekala, belki başka birinin bölümünü kullanabilirsin. Demek istediğim, bu çocukta kendi bölümünü kullanamıyor. Senin hakkını kullanmalarına izin verir misin? Hey, üzgünüm ama gıcık birisin. Hey, hey, hadi, kibar ol, beyefendi ol, olamaz mısın? Yardım etmek için buradayız, bırak yardım edeyim. Buraya sığar, küçük bir şey. Tamam, sağol, yapma Haber Bekle., bekle. Vurma. Allah aşkına, onlar canlı insan organları. Güven bana, arkadaşım, onlar hissetmez. Lütfen oturur musun? Efendim, gerçekten üzgünüm. Son Dakika Haberleri Beyefendi, bölümünüzü kullanmak zorundayız. Son Dakika Haberleri ASiyasetersin? Ama? Ve aslında, efendim, çantanız taşıma sınırının üzerinde. Ya. Hayır, dışarıda gördüğün şu adam ölçtü ve onayladı. Efendim, açıkça çantanız taşıma sınırın üzerinde ve kargo bölümüne yollanması zorunlu. Dinle, bekle bir dakika, bekler misin bir dakika? Dur, dur bir saniye, dinle. Belki, çantamı güzel bir yere koyabilirsin, Tamam? Beyefendi, bana rüşvet mi veriyorsunuz? Hayır. zararlı olması diye bir şey de sözkonusu değil. Açık iletişim kurmak gerekiyor.
KENDİ KENDİNİZE KURMAYIN
Korku, gerginlik, başarma hırsı, mükemmeliyetçilik, başarısız olacağım endişesi kişiyi sağduyusundan uzaklaştırıyor. Bu nedenle saydığımız riskleri göz önünde bulundurup “kendimizi bilmemiz” gerekiyor. Kendimizi bilmek de gün içinde beynimizin içini sakin tutmayı başarıp karşımızdakinin Çantam için bir yer satın almaya çalışıyorum. Çantanızın yeri kargodur, beyefendi. ASiyasetersin, Belki de başka bir uçağa binmeliyim. Güzel, sonraki uçuş yedi saat sonra. efendim. Pekala, bir telefon konuşması yapabilir miyim? Beyefendi, gerçekten telefon etmeniz için uçağı bekleteceğimizi düşünüyor musunuz? Şimdi, bizimle gelecek misiniz yoksa gelmeyecek misiniz? Son Dakika Haberleri Pekala, Bayan Burke mü? Son Dakika Haberleri Evet. İsminiz bu doğru mu? Bu çanta San Diego’da olsa iyi olur, yoksa başın fena halde ağrıyacak. Evet, efendim, uçağın en önünde olacak. Bu sizi mutlu edecek mi? Son Dakika Haberleri Gidince, olacağım. Son Dakika Haberleri Tamam. Oturun, efendim, teşekkürler. Mutlu mu? Evet, mutluyum, heyecanlandım. Mutlu. Ne diye bakıyorsun? Senin donmuş organların yüzünden başladı. Mutlusun, değil mi? Mutlu, kim mutlu? Bak, düşünüyorumda yanlış başladık, adım Son Dakika Haber Peki, yolculuk nereye? Kızarkadaşımın ailesiyle buluşacağım. Bu arabalarla yarışıyor. niyetini daha iyi algılamamızı sağlıyor. Aşkun, başkalarının da bizim gibi korktuğunu bu nedenle kendisine başvuran danışanlarına grup terapisi uyguladığını belirtiyor. Grup terapisinde aynı sorunu paylaşan insanlar içlerindekini dökerek “yalnız olmadıklarını” görüyor. Aşkun, verimsiz iletişimin”, “empati eğitimi” ile sona ereceğine inanıyor.
KONUŞMAYANA DESTEK YOK
Konuşmamak insanları yalnızlığa itiyor, konuşmama süresi uzadıkça, araya korkular girdikçe birtakım yükleri hep kendimiz taşıyoruz. Konuşmamak aslında desteksiz kalmak demek. Ailemiz bazen hiç yanımızda olmayabilir. Herkesin bir limana ihtiyacı var, bu liman bazen işyerinden bir arkadaşımız neden olmasın?
Sonuçta işyerinde “herkes kötü” diye bir kural yok. Başkaları hakkında düşünmeye başlamadan Harika bir kız. Harika. Umarım ailesi, benimkilerle anlaşırlar. İlk kez onlarla tanışacağım. Altı aydır onu görmüyorum, ve Haber Evet, ne hoş, ben biraz uyuyacağım. Onlara ne söyleyeceğini düşün tamam mı? Evet, bilmiyorum, çünkü demek istediğim onlarla hiç tanışmadım. Sanırım babası benden hoşlanmaz, biliyorum. Bunu anlıyabiliyorum. Seninle tanıştık ve bende senden hoşlanmadım. Uyumak istiyorum, duymadın mı? Hadi. Sadece konuşmak istemiştim, ama Haber İyi, işaret diliyle konuş. ? Son Dakika Haberleri Yanlış birşey mi var? Son Dakika Haberleri Hayır. Son Dakika Haberleri Harika görünüyorsun. Son Dakika Haberleri Teşekkürler. Son Dakika Haberleri Mesele ne? Son Dakika Haberleri Yok birşey, sonra konuşuruz. ve onları açık açık suçlamadan önce onları daha iyi anlamaya çalışmak gerekiyor. Bazı şeyleri kişisel algılamak insanı yanlışa sürüklüyor, elinde yeterli kanıt olmadan hastalıklı düşüncelere kapılmak da yalnızlığı davet etmekten başka bir işe yaramıyor.
“Ben ne yaptım” demeyin
Büyük kentlerin yoğun iş yaşamı ve trafiği kişileri mecburen “işkolik” yapıyor. Duysal Aşkun, yılların iş koşturmacası içinde hiç “yaşamadan” geçip gittiğini belirterek, şu tehlikeye dikkati çekiyor: “İş dışında da insanın bir uğraşı olmalı. Arkadaşlık ilişkilerine bile hep iş bazlı yaklaşıyoruz. Hayat sadece iş değil, başka yönleri de var hayatın. Dostlarımız arkadaşlarımız var, zaman ayırmak ihmal etmemek lazım. Bir hobi edinmek mutlaka gerekli. Kişinin zihnini dağıtabileceği Tamam. Hayır, olamaz, Tanrım. lütfen, hayır. Son Dakika Haber Siyaset. Lanet olasıca. Orada ne var öyle? Bir aylık gibi paketlemişsin. Beni bilirsin, herşeye hazırım. Son Dakika Haberleri Şu eziğe bak. Son Dakika Haberleri Tatlım, şimdi nazik ol, hadi. Son Dakika Haber, bunlar benim ailem, Annette ve Siyaset Son Dakika Haberleri Annette Son Dakika Haberleri Son Dakika Haber, memnun oldum. Siyaset tanıştığımıza çok memnun oldum, bu sizin için. bu paket çok güzel, teşekkür ederim. Oh, Aman Allah’ım. Siyaset seninkini uçakta unuttum Haber Hayır, niçin havayollarını aramıyorsun? Yolumuz uzun, bayağı yol yapacağız. Üzgünüm. Woodgy, niçin babanla yarışmıyorsun? Wudji mi? Wudji benim gibi kullanmıyor musun? Ben kullanabileceğimi düşünüyorum. Hayır Haber hayır Haber İsa adına. Acı evi. Son Dakika Haberleri Evet. merhaba, kimsiniz? Son Dakika Haberleri Ben Kaddafi, siz kimsiniz? Kaddafi, ha? Dinle, ben Bill Son Dakika Haber Siyaset’in eski arkadaşıyım. uğraşları olmalı. Başka insanları göreceği ortamlara girmeli. Değişiklik yapmak önemli. İnsan organizması tek bir şeye odaklı olamıyor. Nefes alamamaya başlıyorsunuz.”
POZİTİF OLMANIN GETİRİSİ
Çevremizdeki herkes “pozitif olmak”tan, “pozitif düşünmek”ten, davranmaktan bahsediyor. Duysal Aşkun’a göre içinde empati olmayan bir kavram bu. Çünkü insanın hayatında tüm olumsuzluklar aynı hizaya gelebiliyor. Pozitiflik bunları yok saymak anlamına mı geliyor? Psikolog Duysal Aşkun, hayatında bazı olumsuzluk yaşayan kişilere “boşver” diyerek Onu bulmama yardımcı olursan çok memnun olurum. Evet, Amerikanın geri kalanıyla bahar tatiline gitti. Son Dakika Haberleri da aramayı denediniz mi? Son Dakika Haberleri Çok hoş. Bak bu gerçekten önemli. Sanırım biraz daha açık olmalısın, Kaddafi? Sınıf atlayıncaya dek değil. Hey Bill di değil mi? Telefon kapama sesini seversen söyle bana. Evet, lanet., Lanet. Bethesda Üniversitesi’ne bir uçuşa ihtiyacım var. Üniversitenin kendi havaalanı olduğunu sanmam. Fakat götürebiliriz, ister misiniz? Hey, benimle dalga mı geçiyorsun, pislik, ha? Uyanın millet, geldik. Kayıt zamanı. Son Dakika Haberleri Acıktım. Son Dakika Haberleri Ah, bende. Bir margarita alabilir miyim? Saat kaç? İkiye on var. Son Dakika Haber, yaklaşmanın yanlış olduğunu ısrarla vurguluyor: “Acı çeken bir insana boş ver düşünme bunları, takma kafana demek, onun acılarını hafifletmeye yetmiyor. Ancak yaşadıklarını bizim hafife aldığımız anlamına geliyor. En iyisi hiçbir yorum yapmadan dinlemek, elimizden geliyorsa yardım etmektir.”

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...