Son Dakika
29 Mart 2024 Cuma

Gripten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

16 Aralık 2013 Pazartesi, 21:19
gripten-korunmanin-cok-basit-yollari-52af505709074

Özellikle sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkileyen grip ve soğuk algınlığı, bazen haftalarca etkisini sürdürebiliyor. Oysa sağlıklı beslenmek, iyi uyumak, sigara içmemek gibi alacağınız birkaç basit önlemle kışı hasta olmadan atlatabilirsiniz

Kışın iyice bastırmasıyla grip ve soğuk algınlığı vakalarında da hızlı bir artış gözleniyor. Ethica İncirli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tamer Köse; gripten korunma yöntemlerini ve grip tedavisini anlattı… Grip bulguları aniden başlar; kendinizi iyi hissederken bir anda hastalanırsınız. Grip belirtileri; 38-39 derece ateş, baş ağrısı, genel vücut ağrısı, birden başlayan ve iki-üç hafta sürebilen yorgunluk, çoğunlukla kuru öksürük, bazen burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı, üşüme, titreme, ter basması ve iştahsızlıktır.
Çok seksi bir şey, değil mi? Sik Garajı, sıra sende. Bak şu işe. Çok heyecanlı ve hayat dolu. Geçecek ama bu. Hey, Rose. Teknik olarak moladasın ama bir kucak dansı lazım. Beş numaralı masa. Fazla yakın durma yalnız. Adamın iki kancalı eli var. O adamı nasıl aldınız tekrar buraya? Kancalarla açmış herhalde kapıyı. Nasıldı bu gece işler? Sana ne? Sadece sordum. Sorma. İyi. Dangalak sevgilin buralarda mı? Hayır. Jimmy, ailesinin yanında. Neden? Çünkü Jimmy hala bana dolar borçlu, o yüzden… Belki de insanlara veresiye uyuşturucu satmamalısın. Pekala. Güzel tavsiye. Düşünüyordum da, belki sen yardımcı olursun, borcunu kapatırsın. Hayatta olmaz. Yap bir güzellik, komşu. Cidden, komşu mu? Komşum değilsin sen. Dairesi peynir ve ayak kokan bir uyuşturucu satıcısısın. Evet. Anthropologie’den aldığım mum o. Peynirli ayak. Öyle diyorlar, çok satıyor. Rose, burada bir mektubun var. Borç verirdim sana ama komşu değiliz ne yazık ki. “KİRA ÖDEMESİ SON UYARI” Tam bir piçsin! Yalnız ölürken iyi eğlenceler sana Soğuk algınlığı ise virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Gribe göre daha hafif belirtileri vardır. Grip virüsleri de soğuk algınlığına neden olabilir. Soğuk algınlığının belirtileri de boğaz ağrısı, hapşırma ve burun akıntısıdır. Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir. Alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz. İşte o önlemler:

DENGELİ BESLENİN
Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bundan etkilenir.

YETERİ KADAR SU İÇİN
Solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi gerekir.

KALABALIKTAN KAÇININ
Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip ola
Sana da donuna sıkıştırılan teklikleri toplarken iyi eğlenceler. Donuma sadece yirmilikler girebilir, David. Selam, David. Merhaba, Kenny. Bayan O’Reilly’le tartışmanızı duydum. Buna flörtleşme denir, Kenny. Üniversitede öğrenirsin. Bu saatte ne yapıyorsun sen? Saat neredeyse . Annen nerede? Arkadaşıyla bir içki içmeye gitti. Ne zaman? Geçen hafta. Yani tüm ev bana kaldı. Evet, solo takılıyorum bu hafta sonu. Takılmak demişken. Şey diyordum… Çocuklara satmıyorum, Kenny. yaşındayım, yakında kendi evime çıkacağım. Çocuk değilim, David. Evet, öylesin. Görüşürüz. Ver şu lanet telefonumu. Şerefsizsiniz hepiniz. Hey, bebek. Rahat bırakın onu! Özür dilerim, bebek. Dokunma ona. Hey, rahat bırakın onu. Lanet olsun, Kenny. Sert çocuksun, öyle mi? Bunu yapmana gerek… Hey! Hey, hey, hey. Sakin, sakin… Neler oluyor? Kendi işine bak, ihtiyar. Tanrım, erkekmişsin sen. Korktum yahu. Kemik yapına göre sesin bayağı kalın. Bu şerefsizler Iphone’umu çalmaya çalışıyor. Senin Iphone’un mu var? Evsiz n bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla (160 km/saat ) hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi tedbirlerle gripten korunabilirsiniz.

DÜZENLİYOR YAPIN
Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada üç gün, günde bir saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.

STRESTEN UZAK DURUN
Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir.

SİGARA İÇMEYİN
Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.

DÜZENLİ UYUYUN
Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hüc
değil misin sen? Ne olmuş? Siktir git, ahbap! Tamam, güldük eğlendik. Devam edin siz. Hadi gidelim. Ne? Hayır. Bu adamlar kızla uğraşıyorlar ve bu doğru değil. Ne yapacaksın, tatlı çocuk? Bir çeşit kahraman mısın sen? Kahraman değil. Salak bir çocuk sadece. Bir fikrim var. Kızı rahat bırakın. Yolunuza devam edin. Nasıl? “Yolunuza devam edin.” Evet. Nedir yani, polis falan mısın sen? Polis değil. Çok sağlam elemandır. Sağ ol. Uyuşturucu satıcısı. Öyle mi? Lanet olsun, Kenny. Sırt çantanı ver bana. Kavga etmek istemiyorum. Kavga olmayacak. Şöyle, ya çantayı verirsin… …ya da boynuna bıçağı saplar, kendim alırım. Tam bir Sophie’nin Seçimi durumu yani. Tamam. Çanta olsun o zaman. Eğer istersen… Kaç Kenny! Öldün sen! Hey, pardon ya. Telefonumu düşürdüm de. Akşam çıkıyor muyuz şimdi? Hay sikeyim! Sikeyim! Siktir. Üzgünüm. Bu çok salakça. Vay amına koyduğum. Şimdi düştün elimize. Kasada ne varsa onları da koy. Bak sen şuna. Benim param bile değil. Alırsanız patronum öldürür beni. releri yarı yarıya azalmaktadır.

AŞIRI SICAKTAN KAÇININ
Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırabilir.

SIK SIK ELLERİNİZİ YIKAYIN

Grip aşısını ihmal etmeyin. Özellikle de yaşlıların yaptırması gerekir.
Sık sık ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Çalışma masanızı antibakteriyel mendillerle silin.
Oda nemlendiricisi veya burun spreyi kullanın.
Uyku düzeninizi bozmamaya ve yeteri kadar uyumaya özen gösterin.
El sıkışmayın ya da el sıkışırsanız da elinizi hemen yıkayın.
Elinizi göz, ağız ve burnunuza değdirmeyin.
Elle tutulan yiyecekleri elinizle yememeye, çatal ve bıçak kullanmaya özen gösterin.
Sigara içmeyin ya da mümkün olduğunca azaltın.

TAZE VE DOĞAL ÜRÜNLER TERCİH EDİN

Olası bir gribal enfeksiyonda vücudumuzun yapacağı şey, onunla savaşmak olacaktır. Griple savaşırken vücudumuzun direncini bağışıklık sistemimiz sağlar. Bu yüzden bağışıklık sistemimizin bu dönemde güçlü olması çok önemlidir. Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise; yeterli, dengeli ve antioksidan açıdan zengin beslenme yer almaktadır. Enfeksiyona karşı savaşan vücudumuzun bu süreçte
İyi misin, David? Polis çağırayım. Hayır, iyiyim. Hey, ne oluyor… Bay Brad aradı mı, açacaksın. Bin şuna! Lütfen nereye gittiğimizi söylemeyin. Bayılırım sürprizlere. Tamam, pekala. Yardımcı olabilir miyim? Selam. İki zenci sipariş etmiş miydiniz? Tamam. Buradakiydi. Hayır. Ben David Clark, Bay Gurdlinger’i görecektim. Geldiğinizi söyleyeyim. Bir şey alır mısınız? Kahve, çay, Fresca? Evet ya, Fresca çok iyi olur. Tamamdır. Çok sağ olun. Bir saniye. Siz bir şey alır mısınız? Benden. Elektrolitleri tazeler. Birbirinize çekerken kramp girsin istemem. Seni görmek güzeldi. Sakin… Sakin. Tamam. Ben burada takılayım sorun olmazsa. Teşekkür ederim. Çok iyi oldu böyle. David Clark. Ulaşılması zor birisin. Naylona dikkat et yalnız. Oha, Brad, bu ne amına koyayım? Bak adamım, dönecektim sana. Öldürme beni. Soyuldum, tamam mı? Yemin ederim. Hey, hey, hey. Ne oluyor… Ne sandın… Naylondan mı? Evet, naylondan. Dexter’ı izlemişliğim var. Dostum, yeni bir tavan penceresi yaptırıyorum, salak seni. direnci düşeceği için Dünya Sağlık Örgütü antioksidan etkiye sahip A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minarallerin, omega 3 ve omega 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Çeşitli besinlerden beslenmeyi, sadece enfeksiyona yakalanılan dönemde değil, her zaman uygulamak önemlidir. Sağlıklı olmanın sağlıklı beslenme ile devamlılık kazandığı unutulmamalıdır. Grip öncesi veya sonrası; et, süt, sebze, meyve ve tahıllar mutlaka tüketilmeli ve ürünlerin taze ve doğal olanı tercih edilmelidir.

EN ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Grip ve soğuk algınlığı ile ilgili semptomları azaltıcı tedaviler aslında basit ve etkilidir. Bu yöntemler; doktor veya eczacıya danışarak uygulandığında ve önerilen ilaçlar aksatılmadan kullanıldığında çok iyi sonuçlar verir. Bazı ilaçlar birden fazla etken madde içermektedirler. Ateş, ağrı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler için, bu belirtileri gidermede kullanılan etken madd
Şu an yüzünü görmelisin. Patır patır sıçtın resmen. Ne sanacaktım, dostum? Bu ayılara kafama çuval geçirtiyorsun. Yapma. Bunun için üzgünüm. Seni korkutmak istemedim. Sorun değil. Ama adam öldürdüğümü de bil. Evet, Brad. Biliyorum. Pekala. Otur bakalım. Oha! O ne lan? Ne? Orkam mı? Evet, orka aldım. Çok para kazanıyorum. Bu yüzden de balina aldın yani. Evet, spor araba sevmiyorum. Tabii, tabii. Evet, param nerede David? Hadi, adamım. Seninle geçmişimiz var. Evet var. Ama üniversitede değiliz artık. Yurt odamdan poşetle satmıyoruz ki. Ve bana bin dolar borcun var. Sana söyledim, soyuldum Brad. Elimdeki her şeyi aldılar, dostum. Bu haftanın malını, biriktirdiğim bini. Boku yedim. Bak, bu boktan bir durum. Ama ikimizin de karlı çıkacağı bir şey var. Harika. Benim Meksika’da bir parça, çok kaliteli… …marihuanam var. Ve bunun Pazar akşamı elimde olması lazım. Her zamanki kuryem vurulmuş olmasından dolayı yapamıyor. Sen burada devreye giriyorsun. Sen benim katırım olabilirsin.eleri içeren kombine ilaçları tercih etmek önemlidir. Tedavilerde özellikle ‘ideal kombinasyon’ sağlayan üç maddeden söz edilebilir. Bu maddeler şöyledir:

Parasetamol: Ağrıyı keser, ateşi düşürür ve vücut kırgınlığının giderilmesine yardımcı olur. Hafif ve orta dereceli ateşlerin düşürülmesi için 124 yıldır güvenle kullanılmaktadır.

Klorfeniramin: Burun akıntısını önler.

Psödoefedrin: Burun tıkanıklığını ve sinüs konjesyonunu giderir. Bu maddeleri içeren preparatlar doktor veya eczacı tavsiyesi ile alınabilir.

Bu etken maddeler ile beraber kodein, kafein, ibuprofen’den de bahsetmek mümkündür. Elbette ilaç tedavisinin yanı sıra istirahat ve bol sıvı alımı; nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda çok önemlidir ve hastalığın hızla iyileşmesinde önemli rol oynar.

Güvenebileceğim biri lazım. Meksika’ya git. Malı Pazar akşamına kadar bana getir, borcunu silmekle kalmayıp… …standart kurye ücreti olan bin doları vereyim. Bir parça malı sınırdan geçirmem için bin mi ödeyeceksin? Bir buçuk diyelim. Az bir şey. Dostum, Lanet Annie’de oynayan tipler tarafından soyuldum. Buraya geliyorum ve sen bana uluslararası bir uyuşturucu kaçakçısı ol diyorsun. Kolay para, David. Tek yapacağın Meksika’da… …şu adrese gidip, Pablo Chacon’un malını almaya geldiğini söyleyeceksin. Pablo Chacon da kim? Benim. Brad Gurdlinger ismiyle Meksikalılardan saygı görmek pek mümkün olmazdı, değil mi? Yani, dünyanın her yerinde bembeyaz bir isim bu. Bak, Koca Brad her şeyi düşündü. Bilemiyorum. Pek aklıma yatmadı, dostum. Bu iş beni aşar. Bir şey ters gitse, federal bir suç bu. Beş yüz gramdan fazlasını sınırdan geçirmeye çalışmak… Meksika hapishanelerinde yıl. O da hakim iyi günündeyse. Evet, Tanrım. Hoş değil. Yalnız, unuttuğun bir şey var. Ne? Başka şansın yok.

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...