Son Dakika
29 Mart 2024 Cuma

Sapanca gölü için önerge Mecliste

05 Ocak 2014 Pazar, 23:44
sapanca-golu-icin-onerge-mecliste-52c9cd4f9c025

Önergede Sapanca Gölünün Türkiye’nin sahip olduğu tabiat harikalarından biri olduğuna dikkat çekilip, “Marmara Bölgesi’nin doğal denge unsuru ve Sakarya ilinin başlıca içme suyu kaynağı olan İyi geceler Jane. En büyük boy ve kenarları dövme demir olsun. Diğerleri sana kalmış. Tony’yi buralarda gördünüz mü? Epeydir görmedim. Peki. İyi geceler. Sence babamı çok çabuk mu reddettim. Hayır. Belki de en azından söyleyeceklerini dinlemeliydim. Onu arayabilirsin. Aradım. Otelden ayrılmış. Verdiği Teksas numarası da hizmet dışı. Haberler. Üzgünüm. Bir şeyi kontrol etmem için bir dakika ver. Malik. Anna Hayes’in dosyası hâlâ duruyor mu? Buraya gelen her hastanın adını aklımda tuttuğumu mu sanıyorsun? Karaciğer yetmezliğinden ölen kadın. Ölüm belgesi için bazı şeyleri unutmuşum. Al. Teşekkürler. İlk günün nasıl geçti? Bisiklete binmek gibi. Miranda’ya sekizde evde olacağımızı söyledim Luka. Geliyorum. “Bilinmeyen nedenli karaciğer yetmezliği” İyi geceler. Görüşürüz. Merhaba. Merhaba. Küçük sırrın ne oldu? Aslına bakarsan korkunç oldu. Beklediğimden kötüydü. Ama amigo kız kurtuldu. Polis, koçlarını ve ekibi sorguluyor. Güzel. Çıkıyor musun? Evet. Tanrıya şükür. Ben de. Bira içmek ister misin? Güzel olur ama hasta bilgilerini kasete kaydetmem gerekiyor. Sapanca Gölü’ne yönelik istismarın büyük bir çevre tahribatına dönüştüğü görülmektedir. Su seviyesindeki aşırı düşüşe bağlı gölde önemli bir çekilme meydana gelmiş ve çoraklaşma endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Sapanca Gölü havzasında gelişen çevre tahribatının göl üzerindeki olumsuz etkilerine ek olarak, sanayi kuruluşlarının kontrolsüz miktarlarda su çekmesi gölü besleyen sulara göle ulaşmadan özel kuruluşlar tarafında el konulması ve benzer gelişmeler Sapanca Gölü’nün bir yağma etkisi altında olduğunu göstermektedir” denildi.

Meclis Başkanlığına sunulan önergede ayrıca, “Gölden kontrolsüz su çeken sanayi kuruluşlarının buna haklarının olup olmadığı, varsa yeni şartlara göre neden düzenlenmediğinin bilinmesi gerekiyor. Bu kuruluşlardan özelleştirme ile satılanların gölü istismarına özelleştirme sırasında mı izin Peki. Başka zaman. Doktor Gates. Hâlâ buradasın. Evet. Ann Arbor’dan dayımız geldi. Onu görmek istedi. Anneni kaybettiğin için üzgünüm. Yaptıklarınız için size teşekkür etme fırsatım olmadı. Benim işim bu. Bize gerçekten de yardımcı oldunuz. İyi geceler Nick. Tek çıkış yolunun bu olduğunu biliyordu. Sigortadan para almamız için doğal görünmesi gerekiyordu. Dükkanda eski bir çözücü madde buldum. Ona yardım mı ettin? Şişeyi dışarı koydum. En azından nihayet doğru bir şey yaptı. İyi geceler doktor. Beni rahat bırak. Hayır. Bir yere zorla girip hırsızlık yapamazsın Alex. Bunu biliyorsun. Bunu yaparsan kendini yanlış yolda bulursun. Anne, kafamdan neler geçtiğini bilmiyorsun. Ne olduğunu bilmiyorsun. Alex, yapma! Alex. Aç şu kapıyı. Beni duyuyor musun? Hemen aç! Kapıyı aç. Git buradan. Gidemem. Annenim. Haydi. Lütfen Alex. Bana bunu yapma. Okulun için o bilim projesini Son Dakika Haberleri yazdığımız zamanı hatırlıyor musun? Yanardağ yapmıştık. Karbonatla sirkeyi iyi karıştıramamıştım. Oturma odasında her yere püskürmüştü. verildiğinin, önceden gelen bir hak varsa bunun özelleştirme sırasında neden düzeltilmediğinin araştırılması gerekiyor. Gölü besleyen derelerin özel kuruluşlar tarafından yasal hakları dışında aşırı şekilde kullanıldığı iddialarının cevap bulunması gerekiyor.

Belirli inşaat şirketlerinin inşaat atıklarını göle doldurdukları yolunda mahalli basındaki tespitlerin ciddiye alınarak bu tür uygulamalarının engel olunması icap ediyor” ifadelerine yer verildi.
Meclise sunulan araştırma önergesiyle birlikte Sapanca Gölünün meclis genel kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Sapanca Gölü ve gölü besleyen kaynaklar üzerindeki tahribatın sebeplerinin tespit edilerek, gölün kurtarılması için gerekli önlemlerin ivedilikle alınması için sunulan önergenin önümüzdeki günlerde meclis genel kurulunda gelmesinin ardından oylamaya sunulacak.

Kaynak: İHA

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...