Son Dakika
27 Nisan 2024 Cumartesi

Balyoz’da yeniden yargılama talebi ve hazırlıkları

31 Aralık 2013 Salı, 14:32
balyozda-yeniden-yargilama-talebi-ve-hazirliklari-52c2b7b077cdc

Balyoz kararını açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama taleplerinin değerlendirilmesi için Adalet Komisyonu’ndan mahkemeye üye hâkim atanması talebinde bulundu. Kalp monitörü lazım. Ne zamandır antidepresan Haber kullanıyorsun Meg? Birçok ilaç almış olmalı. Çevir. Harika. Dayan Meg. Dayan. Buna gerek yok. Hiçbir yasağı çiğnemedi. Birkaç saat sonra kefaletini ödeyebileceksiniz. Oturun. Bakın, bu cezai bir şey değil. Sadece yanlış anlama. Hiç böyle bir şey duymamıştım. Merhaba. Seni almaya gelemediğim için özür dilerim. Emniyetteyim. Luka. İyi misin? Hemen eve gelebilir misin? Hayır. İşim birkaç saat sürecek muhtemelen. Haberler tutuklandı. Hemen eve gelmen gerekiyor. Sorun ne? Hiçbir şey. Bir şey oldu. Onu konuşmamız lazım. Joe iyi mi? İyi. Eve gel. Tamam. Bana sorunun ne olduğunu söyle. Seni görmem lazım. Tamam. Geliyorum. Teşekkürler. Minnettarım. Devam edin! Acele edin! Binadan uzaklaşın, ekibimiz çalışabilsin. Sammy nerede? Haberler nerede? Bir arada kalmalıyız. Onu almak için içeri girdi. Buralarda olmalılar. Hâlâ içerideler mi? Hayır. Buralarda olmalılar. Neredeler? Yürüyebiliyorsanız, Haber muayene olmak için ambulansa doğru gidin. Granger Bulvarı, numaraya bir acil servis görevlisi daha yollayın. Ceza Muhakemeleri Kanunu’na(CMK) göre, kararı veren hâkimler talebe ilişkin görüş bildiremiyor.

Başbakanın danışmanı Ak Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın “Orduya kumpas kuruldu” açıklamasının ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Ergenekon ve Balyoz gibi davaların yeniden gözden geçirilmesine ilişkin beklentisini dile getirdiği kamuoyuna yansıdı. Bu süreçte Balyoz davası kapsamında ağır cezalara çarptırılan hükümlülerin avukatları ve yakınları da yargılamanın yeniden yapılması için başvurularda bulundu. Aralarında emekli Torunum. Sam Taggart. Nasıl? Kim? Joe. İyi. Lütfen. Kızım kolay büyüdü ama Haber oğlumun hep koliği olduğunu sana söylemiştim. İlk üç ay boyunca bir gece bile uyumamıştı. Joe nasıl? Uykusu iyi. Parkta gördüğünden bu yana büyümüş. Çabuk büyüyorlar, değil mi? Ne istiyorsun? Luka ile konuşmak istiyorum. Böyle mi? Bu ikimizin başına geldi. Onun da, benim de. Bunu tek başımıza yaşamamız için bir neden göremiyorum. Bitti. Bittiğini mi düşünüyorsun? Başarılı bir doktorsun. Zekisin, güzelsin. Sevgilin var, bebeğin var. Her şeye sahipsin. Şu anda ne durumda olduğumu bilmiyorsun Haber diyorsam, üstüne alınma. Yanılıyorsun. Öyle mi dersin? Evet. Şu anda ne durumda olduğunu çok iyi biliyorum. Dokuz yıl önce Haber evliliğim bitmişti. Annem yedinci veya onuncu kez akıl hastanesine yatırılmıştı. İçiyordum. Hem de çok. Öyle bir yere geldim ki Haber Bir sabah bir evde uyandım. Oraya nasıl gittiğimi bilmiyordum. Yanımda tanıştığımı bile hatırlamadığım bir adam vardı. Eşyalarımı karıştırıyordu. Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy’un da bulunduğu 30’dan fazla Balyoz hükümlüsünün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru inceleme aşamasına geldi.

Atama bekleniyor

Talepler üzerine İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, CMK’daki ilgili hüküm nedeniyle ilk kararı veren mahkeme üyelerinin müzakereye katılamayacak olmasından dolayı Adalet Komisyonuna başvuruda bulundu. Mahkeme, komisyondan yeni üyelerin atanarak yeni bir mahkeme heyeti kurulmasını istedi. CMK’nın 23. maddesi kapsamında “Yargılamaya Katılamayacak Hâkim” başlığı altında kararı veren hakimlerin müzakereye katılamayacağı belirtiliyor. Balyoz davası kapsamında yargılama yapan ve karar veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ve üye hakim Aytekin Özanlı, kararda imzalarının bulunması nedeniyle görüş bildiremeyecekler. Mahkemenin yeterli sayıda yedek üyesinin de bulunmaması nedeniyle yeni üyelerin 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden atanması bekleniyor.

CMK 23. MADDE

(1) Bir karar veya hükme katılan hâkim, yüksek görevli mahkemece bu hükme ilişkin olarak verilecek karar veya hükme katılamaz.
(2) Aynı işte soruşturma evresinde görev yapmış bulunan hâkim, kovuşturma evresinde görev yapamaz.
(3) Yargılamanın yenilenmesi halinde, önceki yargılamada görev yapan hâkim, aynı işte görev alamaz.

Kaynak: MİLLİYET

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...